Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
21.57

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

4

Natisni članek

Dragan Adžić Ljudimila Bodneva Rusija slovenska ženska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo SP v rokometu 2021

Četrtek, 9. 12. 2021, 21.57

2 leti, 4 mesece

SP V ROKOMETU ZA ŽENSKE 2021, 9. DAN

Slovenke po drami z nekaj grenkega priokusa do velike točke proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

4

slovenska ženska rokometna reprezentanca, Maja Svetik | Maja Svetik je dosegla tri zadetke. | Foto IHF.com

Maja Svetik je dosegla tri zadetke.

Foto: IHF.com

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Španiji na prvi tekmi drugega dela zabeležila veliko točko proti Rusiji (26:26). Varovanke Dragana Adžića so bile v Granollersu na pragu velike zmage, na koncu pa so vknjižile točko. Slovenija se bo v soboto pomerila s Poljsko, dva dni kasneje pa še s Srbijo.

Slovenske rokometašice je po uvodnih tekmah s Črnogorkami, Francozinjami in Angolkami v skupinskem delu - na njih so iztržile tri od šestih možnih točk - v predmestju Barcelone čakala prva tekma v glavnem delu tekmovanja. Izbranke slovenskega selektorja Dragana Adžića so v prvem in večji del drugega polčasa imele pod nadzorom najresnejše kandidatke za končno zmago na letošnjem turnirju v Španiji, do velike zmage pa so jih ločile sekunde. Dvajset sekund pred koncem dvoboja so po golu Ane Gros povedle s 26:25, končno zmago pa jim je izmaknila Julija Markova, ki je po ruski minuti odmora izenačujoči gol dosegla pet sekund pred koncem dramatičnega obračuna.

Adžićeve izbranke so od prve do zadnje minute igrale srčno, v prvih petnajstih minutah celo preveč bojevito, saj so morale kar trikrat na "klop za kaznovane igralke". Kadrovski primanjkljaj na igrišču so nadoknadile s požrtvovalno predstavo v obrambi ter zelo preudarno igro v napadu, kjer sta blesteli Tjaša Stanko in Ana Gros. Prva je v pri polovici tekme dosegla štiri, druga tri gole, dobro pa so svoje naloge opravile tudi Nataša Ljepoja, Nina Zulić in Maja Svetik, ki so dosegle po dva gola.

Slovenke so v prvem polčasu imele nadzor nad imenitnimi Rusinjami, kar petkrat so si priigrale dva gola prednosti (2:0, 3:1, 13:11, 14:12 in 15:13), na veliki odmor pa so se podale z golom prednosti (15:14).

Dvajset sekund pred koncem dvoboja so Slovenke po golu Ane Gros povedle s 26:25, a je sledil odgovor Rusinj. | Foto: IHF.com Dvajset sekund pred koncem dvoboja so Slovenke po golu Ane Gros povedle s 26:25, a je sledil odgovor Rusinj. Foto: IHF.com

Rusinje izkoristile strelski mrk Slovenk

Slovenske rokometašice so zbrano in učinkovito predstavo prikazale tudi v drugem polčasu. Začele so zelo učinkovito, po golu Zulićeve so si v 35. minuti priigrale vodstvo štirih golov (18:14). V nadaljevanju niso popustile niti za ped, vseskozi so imele prednost dveh do treh golov, po zadetku Petre Kramar v 48. minuti za vodstvo z 22:18 pa je reagirala ruska klop in zahtevala minuto odmora.

Po njej so Slovenke izgubile ritem, Rusinje so v naslednjih štirih minutah naredile delni izid 3:0 in jim povsem zadihale za ovratnik (21:22), v 53. minuti pa jih tudi ujele in izenačile na 22:22.

Adžić je z minuto odmora prekinil zadrego svojih varovank, kljub temu pa so v 54. minuti po dolgem času zaostale (22:23). V sklepnih minutah dvoboja se je tehtnica nagibala na eno in drugo stran. V izjemno dramatični končnici je celo kazalo na slovensko zmago, potem ko je Grosova dvajset sekund pred koncem dvoboja zadela za 26:25, po minuti odmora pa so Rusinje prek Markove izenačile na 26:26.

Ostal grenak priokus Adžić je bil ponosen na predstavo svojih varovank. | Foto: Vid Ponikvar Adžić je bil ponosen na predstavo svojih varovank. Foto: Vid Ponikvar

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Tjaša Stanko s sedmimi goli, Nataša Ljepoja in Ana Gros sta dosegli po štiri, Nina Zulić in Maja Svetik pa po tri zadetke. "Vseskozi smo igrale maksimalno, po tekmi pa je ostal grenak priokus. Na današnji tekmi nismo dobili točke, temveč smo jo izgubili. V drugi polovici drugega polčasa smo naredili malenkostno preveč napak in na lahek način zapravili štiri gole prednosti. Obžalujem, da tekme nismo pripeljali do srečnega konca, v primeru zmage bi imeli velike možnosti za napredovanje v četrtfinale. Po današnjem remiju so se te možnosti malo zmanjšale, kljub temu pa smo lahko ponosni na svojo predstavo. Gremo naprej, pred nami sta še dve pomembni tekmi," je po dramatični tekmi z Rusinjami dejala Grosova.

"Nekaj mojih varovank je bilo po današnji tekmi zelo razočaranih, do velike zmage nad izjemno močnimi Rusinjami so jih ločile malenkosti. Verjamem, da bo enkrat prišel tudi ta dan," pa je takoj po tekmi dejal Adžić in dodal: "Vesel sem, da smo bili kljub odsotnosti nekaterih nosilk igre in dolgemu seznamu poškodovanih igralk povsem enakovredni Rusinjam. Ponosen sem na svoje varovanke."

V skupini 1 sta bili še dve tekmi. Srbija je v prestižnem sosedskem obračunu v Granollersu premagala Črno goro s 27:25, Francija po rutinski predstavi Poljsko s 26:16 in prevzela vodstvo na lestvici.

Rokometno SP: Slovenija - Francija
Sportal Udarec za Slovenke tik pred tekmo z Rusinjami

SP v rokometu za ženske, drugi del, 1. krog

Četrtek, 9. december:
Skupina 1:

Rusija : Slovenija 26:26 (14:15)
Ilina 7; Stanko 7, Gros in Ljepoja 4, Svetik in Zulić 3, Kramar in Varagić 2

Črna gora : Srbija 25:27 (18:14)

Francija : Poljska 26:16 (14:9)

Lestvica:
1. Francija 3 tekme - 6 točk 
2. Rusija 3 - 5 
-------------------
3. Srbija 3 - 4
4. Slovenija 3 - 3
5. Črna gora 3 - 0
6. Poljska 3 - 0

Skupina 2:
Nizozemska : Romunija 31:30 (17:14)

Norveška : Portoriko 43:7 (21:3)

Kazahstan : Švedska 20:55 (10:21)

Lestvica:
1. Norveška 3 - 6
2. Švedska 3 - 5
-------------------
3. Nizozemska 3 - 5
4. Romunija 3 - 2
5. Kazahstan 3 - 0
6. Portoriko 3 - 0 


Za razvrstitev od 25. do 32. mesta:
Skupina 1:

Angola : Kamerun 35:24 (16:14)
Iran : Uzbekistan 32:37 (18:20)

Lestvica:
1. Angola 1 - 2
2. Uzbekistan 1 - 2
3. Iran 1 - 0
4. Kamerun 1 - 0

Ne spreglejte