Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2019,
19.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

rokomet svetovno prvenstvo svetovno prvenstvo v rokometu 2019

Petek, 11. 1. 2019, 19.40

5 let, 2 meseca

Svetovno prvenstvo v rokometu, skupinski del, 1. krog

Nekdanji slovenski selektor poražen, Hrvaški obračun z Islandijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Hrvaška, Islandija, svetovno prvenstvo rokomet | Hrvati so bili boljši od Islandije. | Foto Reuters

Hrvati so bili boljši od Islandije.

Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo v rokometu, ki ga bosta do 27. januarja gostili Nemčija in Danska, se je začelo po pričakovanjih. Gostiteljici Nemčija in Danska sta se uvodni razveselili lahkih zmag. V petek so bile na sporedu še preostale tekme prvega kroga, med drugim so se zmage nad Brazilijo veselili svetovni prvaki Francozi, Islandija je morala priznati premoč Hrvaški, Boris Denič je s Savdsko Arabijo visoko izgubil z Avstrijo. Rusija in Srbija sta se razšli brez zmagovalca (30:30), z remijem se je končal tudi obračun Argentine in Madžarske.

Letošnje prvenstvo se odvija brez slovenskih rokometašev, ki so pred dvema letoma navdušili v Franciji in po neverjetnem preobratu v dvoboju s Hrvaško osvojili bronasto kolajno. Načrte je Sloveniji prekrižala Madžarska, ki je na lanskih kvalifikacijskih dvobojih slavila s skupnim izidom 51:50.

Slovenske barve na Danskem in v Nemčiji tako zastopata sodnika Bojan Lah in David Sok, na klopi Savdske Arabije pa je nekdanji slovenski selektor Boris Denič. Naslov najboljših s prejšnjega svetovnega prvenstva branijo Francozi, ki so slavili na zadnjih dveh mundialih v Katarju 2015 in v Franciji 2017. 

Nastop združenih Korej

Prvi dan prvenstva so Nemci so brez težav ugnali reprezentanco obeh Korej (30:19), Danci pa so se znesli nad Čilom (39:16). Za ekipo Koreje nastopata združeni ekipi Severne in Južne Koreje, kar je izrednega pomena tudi za politiko obeh držav. 

Severna in Južna Koreja, rokomet
Sportal Zaradi svetovnega prvenstva zakopali bojno sekiro

Sistem tekmovanja

Na prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v skupine po štiri. Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh štirih skupin se bodo uvrstile v glavni del tekmovanja, križata pa se skupini A in B ter C in D, druge ekipe pa bodo svoje nastope nadaljevale v tako imenovanem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 13. do 24. mesta.

Točke iz prvega dela se prenesejo v nadaljevanje, najboljših 12 reprezentanc pa bo razdeljenih v dve skupini po šest. Tekme glavne skupine I bo gostila slovita Lanxess Arena v Kölnu, ki vsako leto gosti sklepni turnir evropske lige prvakov, tekme skupine II pa bodo v Herningu. V polfinale se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz obeh skupin. Polfinalni tekmi bosta v Hamburgu, tekme za končne odločitve pa bodo v Herningu.

Slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Brez slovenskega razvajanja, a še vedno spektakel
Skupina A: 
Lestvica skupine A:
Skupina B:
Lestvica skupine B:
Skupina C:
Lestvica skupine C:
Skupina D:
Lestvica skupine D:
Ne spreglejte