Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
13. 6. 2015,
17.44

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rokomet reprezentanca Slovenija Francija kvalifikacije Marta Bon Velenje

Sobota, 13. 6. 2015, 17.44

2 leti, 6 mesecev

Slovenke brez svetovnega prvenstva: Energijsko nismo zdržale

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenske rokometašice so se od dodatnih kvalifikacij za letošnje evropsko prvenstvo, ki bo na Danskem, poslovile s še enim porazom proti Francozinjam. Tokrat je bilo 21:27 (10:14).

Na prvi tekmi so Slovenke po večinskem dobrem odporu izgubile za sedem golov, na drugi bi bile zadovoljne že, če ne bi bile poražene. Potihoma so razmišljale tudi o mogočem zasuku, ki pa bi bil enak pravemu podvigu. Nazadnje se prvo ni zgodilo, še manj pa drugo. Skupna razlika v francoski prid na dveh tekmah je bila 13 golov.

Peta ekipa z zadnjega evropskega prvenstva, ki je v poldrugem desetletju nabrala šest kolajn na največjih turnirjih, se je izkazala za preprosto premočno. Slovenski post, kar zadeva stik z najboljšimi na velikih tekmovanjih, ki traja že pet let, se kljub veliki želji po nasprotnem nadaljuje. Slovenija pa ima ekipo, ki gotovo ni stara, je pa njeno jedro v zrelih igralskih letih.

''Francija tudi doma premočan nasprotnik''

"Želeli smo več, preseči realno razliko, za katero se je izkazalo, da obstaja med ekipama. Načrtovano nam ni uspevalo. Mislili smo, da bomo bolj poletni, da bomo lahko ustavili Francijo, a smo imeli velike težave pri zadevanju proti takšni obrambi. Francija za nas ostaja premočan tekmec, tudi doma. Žal mi je, dekleta so hotela, se trudila, s tega vidika nimam pripomb. Žal pa mi je, da nismo imeli nekaj več športne sreče. Energijsko nismo zdržali, začeli smo padati. Francija je verjetno med tremi najboljšimi reprezentancami na svetu. Mi še nismo, a še vedno verjamem v perspektivo te ekipe. Upam, da se bo gradila naprej," je po velenjskem srečanju razlagala selektorica Marta Bon.

Primat prve strelke sta si s po sedmimi goli razdelili Lacramberejeva in Velenjčanka Ana Gros. Barbara Lazović Varlec in Neli Irman sta dosegli po štiri gole, Sergeja Stefanišin je zbrala pet obramb v le 12 minutah, Miša Marinček štiri, Francozinja Leynaudova šest.

Niso mogle več blizu

Ko so se Francozinje, ki so vodile od prve do zadnje sekunde, odlepile, Slovenija preprosto ni mogla priti blizu. Vprašanje je, ali bi bilo bistveno drugače, če bi nastopile tudi poškodovane Branka Zec, Maja Šon in Alja Koren. Verjetno pa bi bile Slovenke bližje, če bi bile nekoliko bolj zbrane v napadu. Že v prvem polčasu sta neizkoriščeni ostali dve sedemmetrovki in dva "zicerja". Če želiš loviti rezultat, je proti favoritu takšne priložnosti pač treba izrabljati.

Francozinje v prvi polovici tekme niso imele veliko protinapadov – vračanje je bila ena ključnih besed pred tekmo –, a jih ob približno enakem številu izgubljenih žog niso imele niti Slovenke. Glavno napadalno breme je bilo na ramenih Grosove, v napadu pa Francozinje niso imele posebnih težav, da so dosegale gole.

Šele končnica je pospešila igro

Prvi gol iz protinapada, hitrost naj bi bila slovenski adut, je Slovenija dosegla šele sedem minut pred koncem tekme. Nato jih je Irmanova nanizala še nekaj. Spodbudno in atraktivno, a malo prej se je francosko vodstvo, ki dve tretjini tekme ni preseglo številke pet, povzpelo že na devet golov – 24:15 v 52. minuti.

Želje Slovenkam nikakor ne gre očitati, morda malce večjo stopnjo agresivnosti v obrambi, a Francija, pri kateri je svoje veščine spet pokazala tudi nekdanja krimovka Allison Pineau, je preprosto preveč kakovostna reprezentanca, da bi ji Slovenija v takšnem stanju ukradla kakšno točko.

Domačinke so kakšnih 600 gledalcev razveselile z zadetkom po zavrtinčeni žogi v izvedbi Lazovićeve in cepelinom, ki ga je zaključila Tamara Mavsar. Estetska vložka bosta morala še počakati na rezultatsko nadgradnjo vsaj do kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Ne spreglejte