Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
30. 12. 2016,
20.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca rokomet svetovno prvenstvo

Petek, 30. 12. 2016, 20.31

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Savdsko Arabijo

Slovenija visoko ugnala Arabce, a ostala brez prvega vratarja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
rokometna reprezentanca Slovenija Savdska Arabija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Rokometna reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom v Franciji v Brežicah premagala Savdsko Arabijo z 31:18 (13:9).

Slovenci so prvo pripravljalno tekmo dobili z 31:18, 6. in 8. januarja pa jih v Montpellieru in Toulousu čakata še obračuna s Francozi. Tilen Kodrin je dosegel šest golov, Borut Mačkovšek in Gašper Marguč po štiri. Matevž Skok je imel pet obramb.

Slovenski rokometaši domov ne bodo potovali, ampak bodo na začetek svetovnega prvenstva počakali kar v Franciji. Tja zagotovo ne bosta potovala izkušena Uroš Zorman in po novem tudi do zdaj prvi vratar Gorazd Škof. Kot je dejal selektor Veselin Vujović, nekaj možnosti za naknadni vpoklic Zormana ostaja, za Škofa manj.

Brežičan ne potuje na prvenstvo, ker podobno kot kapetan, po pojasnilu selektorja, zaradi let ne more zdržati visokega ritma tekem. Ker zaradi poškodbe ne bo zaigral niti Dean Bombač, je jasno, da bo ekipa bistveno pomlajena.

Pogleda:

rokometna reprezentanca Slovenija Savdska Arabija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Jure Dolenec, desni zunanji:
"Tekma ni bila idealna. Obramba je bila na dokaj visoki ravni, čeravno smo prejeli tudi kakšen zadetek preveč. Naša igra v napadu nam v prvem polčasu ni stekla, naredili smo veliko napak in zastreljali številne strele.

Ni še vse na svojem mestu, a rezultat je dober. Trudili smo se po najboljši močeh, nekaj novincev si je nabralo tudi določene izkušnje. Savdska Arabija ni tekmec po meri, zares se bo pričelo šele v Franciji."

Marko Bezjak, srednji zunanji:
"Na naši prvi tekmi nismo pokazali pravega obraza, a borba in trud sta bila vseskozi prisotni v naši igri. V drugem polčasu nam je igra nekoliko bolje stekla, vseeno pa je bilo preveč zgrešenih strelov. Do svetovnega prvenstva moramo odpraviti določene napake in dvigniti raven naše igre."

Fotogalerija Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 41
Slovenija bo v Metzu nastopila v skupini B z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala se bodo uvrstile po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Prva tekma Slovence čaka 12. januarja z Angolci.

Borut Mačkovšek je priložnost dobil v drugem polčasu in jo dobro izkoristil. | Foto: Vid Ponikvar Borut Mačkovšek je priložnost dobil v drugem polčasu in jo dobro izkoristil. Foto: Vid Ponikvar Atipična ekipa

O tekmi, ki se je zaradi električnega mrka začela z desetminutno zamudo, ne gre izgubljati preveč besed. Savdska Arabija, ki jo vodi zlati hrvaški olimpionik iz leta 1996 Nenad Kljaić, je četrta ekipa Azije. Slovencem ni dorasla niti fizično niti taktično niti po izkušnjah in znanju. Vseeno bo nastopila na svetovnem prvenstvu v skupini C.

Slovenci, ki so nastopili tudi brez obolelih Vida Kavtičnika in Mateja Gabra, pričakovano niso blesteli. A so prikazali nekaj obrisov želene igre, ki jo bodo v Sloveniji pilili do 5. januarja, nato pa sledi odhod v Montpellier.

Tilen Kodrin je bil prvi strelec tekme, čeprav je je odigral le polovico. | Foto: Vid Ponikvar Tilen Kodrin je bil prvi strelec tekme, čeprav je je odigral le polovico. Foto: Vid Ponikvar Dobri vratarji, Bezjak #1

V reprezentanci je pred kakšnimi 1000 gledalci v brežiški dvorani debitiral obetavni, 20-letni Urh Kastelic, (zelo) dobra sta bila Matevž Skok in Urban Lesjak. Selektor Vujović je dogajanje na igrišču v prvem polčasu nenehno premleval z Zormanom.

Slovenija je dobro delovala na krilnih položajih, Marko Bezjak se je predstavil kot prvi organizator igre. Savdijci so bili v nenehnem zaostanku, a nikdar brez žara. V gostujoči vrsti si pohvale zaslužita vratarja.

Manj kot dva tedna do Angolcev

Zlasti v drugem polčasu je slovenska obramba delovala zelo dobro in Savdijce prisilila v sedem izgubljenih žog. Razigral se je Borut Mačkovšek. Sledili pa so protinapadi. Prednost se je zato nekajkrat povzpela na 13 golov in Slovenci so povsem mirno sklenili tekmo. Zavedajoč se, da je treba manj kot dveh tednih marsikaj izpiliti. Igrali in med strelce so se vpisali vsi slovenski rokometaši. Prva tekma z Angolo bo na sporedu 12. januarja.

Slovenija : Savdska Arabija 31:18 (13:9)

Športna dvorana, gledalcev 1000, sodnika: Sok in Lah (oba Slovenija).

 Slovenija: Skok (5 obramb), Kastelic (4 obrambe), Lesjak (3 obrambe); Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 4, Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko 1, Miklavčič 1, Kodrin 6, Bezjak 4 (1), Grebenc 1, Razgor 1, Zarabec 2, Mačkovšek 4.

Savdska Arabija: Al Saeed (6 obramb), Al Salem (2 obrambi); Al Abass 2, Aljanabi 1, Almohasen 2 (2), Al Hamad, Alabdulali 1 (1), Almaa, Alfarhan, Alsafar, Al Salem 2, Al Obaidi 2, Alabas 1, Alrahi 1, Rada 1, Alkahadrawi 3, Ibrahim, Alzaer 1, Alhannabi 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Savdska Arabija 2 (2).
Izključitve: Slovenija 12, Savdska Arabija 4 minute.
Rdeči karton: Blagotinšek (57. - 3 x 2)
Ne spreglejte