Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
18.41

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman Evropsko prvenstvo 2024

Sreda, 10. 5. 2023, 18.41

11 mesecev, 2 tedna

Žreb za EP 2024

Slovenci dobili tekmece na evropskem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Slovenija : Španija slovenska rokometna reprezentanca | Slovenci so dobili tekmece v prvem delu EP. | Foto Reuters

Slovenci so dobili tekmece v prvem delu EP.

Foto: Reuters

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji med 10. in 28. januarjem prihodnje leto tekmovanje v skupinskem delu začela v družbi Norveške, Poljske in Ferskih otokov. Uvodni del turnirja bodo slovenski rokometaši odigrali v Berlinu.

Slovenci so žreb v Düsseldorfu, po odlično opravljenih kvalifikacijah in končnem prvem mestu v kvalifikacijski skupini 7, dočakali v drugem bobnu. Ples kroglic je slovenski reprezentanci namenil začetek tekmovanja v Berlinu. Od reprezentanc iz prvega bobna se bo slovensko moštvo pomerilo z Norveško, s katero ima slovenska reprezentanca neporavnane račune s prvenstva stare celine 2020. Izmed reprezentanc iz kakovostnega bobna tri bodo naši reprezentanci nasproti stali Poljaki, ki letošnjega januarja v Katovicah niso bili kos moči varovancev Uroša Zormana (32:23). Skupino zaokrožuje moštvo Ferskih otokov.

Skupine prvega dela EP 2024:

Skupina A: Francija, Nemčija, Severna Makedonija, Švica
Skupina B: Španija, Avstrija, Hrvaška, Romunija
Skupina C: Islandija, Madžarska, Srbija, Črna gora
Skupina D: Norveška, Slovenija, Poljska, Ferski otoki
Skupina E: Švedska, Nizozemska, Bosna in Hercegovina, Gruzija
Skupina F: Danska, Portugalska, Češka, Grčija

"Na evropskem prvenstvu ni lahkih nasprotnikov in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v borbi za odličja. S Poljsko smo se nedavno srečali v skupini svetovnega prvenstva, javnosti morda manj poznani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa. Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju," je po žrebu dejal selektor Uroš Zorman.

"Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami," je dejal Zorman. | Foto: Reuters "Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami," je dejal Zorman. Foto: Reuters

Slovenija bo na tekmah skupinskega dela lovila uvrstitev na prvi dve mesti v skupini D. V drugi del tekmovanja bosta namreč napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz vsake skupine. Iz drugega dela bosta iz dveh skupin v izločilne boje napredovali po dve najboljši reprezentanci, tretjeuvrščeni pa se bosta pomerili za končno peto mesto.

Prvi del tekmovanja bo potekal v Düsseldorfu (ena tekma), Berlinu, Mannheimu in Münchnu, glavni del nato v Kölnu in Hamburgu, izločilni boji pa znova v Kölnu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta. Na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem je zasedla šestnajsto mesto.

Preberite še:

Miha Zarabec Kiel
Sportal Marguč zadel štirikrat, a ni zmagal, lepa zmaga za Janca in Makuca
finale pokala, Jeruzalem Ormož : Celje Pivovarna Laško
Sportal Brez presenečenja: Celjani do 22. pokalne lovorike
Aleks Vlah RK Celje Pivovarna
Sportal Ormožani v razprodani dvorani do finala s Celjani
Ne spreglejte