Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
17. 5. 2015,
17.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rokomet Skjern Berlin

Nedelja, 17. 5. 2015, 17.01

7 let, 12 mesecev

Skjern v drugem polčasu povsem upihnil Gorenje

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velenjski rokometaši so na zaključnem turnirju pokala EHF v Berlinu zasedli četrto mesto, potem ko so z 22:27 (12:13) izgubili proti danskemu Skjernu.

Tretje mesto v pokalu EHF je bilo realno dosegljivo, saj danski Skjern, ki je sicer polfinalist svojega prvenstva, ni ekipa na ravni na primer Berlina. A zmago so velenjski rokometaši zakockali v zadnji tretjini srečanja, ko so dosegli le štiri zadetke in napravili kopico napak. Škoda še posebej zaradi tega, ker so srečanje res dobro začeli, vodili že za pet golov, Benjamin Burić pa je branil odlično.

Za Gorenje je Mario Šoštarič dosegel šest golov, Michal Szyba pet, za Skjern pa Svensson in Moelgaard po pet.

(Pre)hitrih plus pet

Kot so si želeli, so tokrat Velenjčani tekmo že začeli v svojem slogu. Torej z odločno obrambo, izvrstnim Benjaminom Burićem v njenem zaledju in hitrimi protinapadi. Že v prvi četrtini tekme so izvedli tri, dobili pa niso nobenega lahkega gola. Ne le Staš Skube, zelo angažirano so v napadu igrali tudi preostali zunanji igralci – trener Gregor Cvijič je presenetil z Milošem Božovićem v napadu –, o tem med drugim priča število velenjskih sedemmetrovk. V 20 minutah tekme se jih je nabralo že pet.

Prav toliko pa je znašala najvišja Gorenjeva prednost v 15. minuti. Do tedaj je vse delovalo po velenjskih notah. Danci niso imeli idej, v napadu so igrali precej počasi, njihov vratar se ni srečal z žogo, Gorenje pa je bilo v napadu zelo natančno. Prvi izgubljeni žogi so sledile tudi težave. Kar precejšnje.

Dvanajstminutni mrk

Nekaj nezbranosti pri odbitih žogah, serija napak v napadu in zgrešeni streli so se združili v 12 minut, ko slovenski podprvaki niso dosegli gola. Danci se v skladu s svojim značajem niso dali prositi. In navsezadnje ni bilo mogoče pričakovati, da bodo tako medlo kot na začetku igrali ves čas.

Ena psiholoških prelomnic je bila tudi precej stroga izključitev Daniela Svenssona po prekršku nad razpoloženim Mariem Šoštaričem, ki je razbesnela navijače Skjerna in nekaj ogorčenja ter navijaških simpatij do Dancev servirala tudi privržencem Füchseja, ki so čakali na finalno tekmo.

Burićevih trideset minut

S svojim prvim protinapadom je v 27. minuti Skjern, ki ni nikdar povedel, prvič izenačil prek Mortena Christensena, Gorenje pa je v garderobo odšlo le z zadetkom prednosti, čeprav je imel Burić (osem obramb v prvem polčasu, od tega tudi sedemmetrovka) skoraj trikratni vratarski učinek Sörena Pedersna.

Danski zasuk

Omrtvičena igra v napadu v drugem polčasu vsekakor ni bila voda na velenjski mlin. Zdaj so se ose bistveno bolj mučile za vsak zadetek kot Danci, ki so med drugim blokirali tri velenjske strele zapored. Hitrih prehodov pred danski gol ni bilo. In čeprav so ose še v 38. minuti spet povedle za tri gole, je Skjern, pri katerem je motor ogrel reprezentant Henrik Moellgaard, kmalu spet izenačil. In ne le to, dobrih deset minut do konca prav z njegovim šestim golom tudi povedel.

Deset minut pred koncem je bila tekma, ki se je z velenjskega vidika začela tako obetavno, videti vse prej kot tako. Pravzaprav še najmanj zaradi rezultatskega zaostanka. Bistveno bolj zato, ker je bila samozavest Gorenja na psu, kako žogo potisniti prek golove črte, pa je postala prvovrstna uganka. Skube, večni rešitelj v takšnih položajih, je obsedel na klopi, saj se je ponovila pogosta Gorenjeva bolezen, da je v napadu veliko, pogosto preveč, odvisno od njega. Še bolj so na Skjernovo stran stopili tudi nemški navijači, ki jim ni ugajala počasnost velenjske igre.

Neko drugo Gorenje

Kot da bi bila na igrišču povsem neka druga ekipa kot v prvem polčasu. V zadnjih 20 minutah so Velenjčani dosegli le štiri gole, izgubili šest žog, pozabili na protinapade in hitre centre. V oči je zbodlo tudi dejstvo, da je v odločilnih trenutkih lovljenja prednosti nastopala rezervna zunanja linija, Marko Dujmovič pa je z izjemo nekaj minut na igrišču izvajal le sedemmetrovke. Kot je razložil trener, zaradi poškodbe.

Šoštaričev zadetek iz cepelina je pomenil le estetski vložek, saj so si Danci priigrali že šest golov prednosti in na igrišču popolnoma dominirali. Škoda predvsem zaradi vtisa, ki je bil popolnoma drugačen kot proti Füchseju, ko so ose grizle do zadnje minute. Zdaj pa bodo vse moči usmerile v Maribor, s katerim ga v sredo čaka odločilna tekma za vstop v finale državnega prvenstva.

Ne spreglejte