Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
19. 1. 2017,
23.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Veselin Vujović Vid Kavtičnik rokomet svetovno prvenstvo

Četrtek, 19. 1. 2017, 23.29

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Španijo

Silovita Španija prizemljila Slovence, ampak: prvenstvo se začenja zdaj

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

slovenija španija rokometna reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rokometna reprezentanca je v 5., zadnjem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva v Metzu prvič izgubila. Za to so poskrbeli Španci, ki so slavili s 36:26. Tako so postali zmagovalci skupine B, Slovenci pa so drugi in bodo v osmini finala igrali z Rusi.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: Zdaj je jasno. Slovenski rokometaši so v skupini B svetovnega prvenstva po porazu s Španci končali na drugem mestu. V osmini finala se bodo pomerili z Rusijo, ki je bila tretja v skupini A. Ponovitev četrtfinala izpred štirih let bo v pariški dvorani Bercy v soboto ob 20.45. Ne glede na globoko razočaranje je selektor Veselin Vujović poudaril: "Prvenstvo se za nas začenja zdaj."

Slovenci, ki so prej trikrat zmagali in enkrat remizirali, Špancem, evropskim podprvakom, niso bili konkurenčni. Ne v napadu, kjer je bilo kar 18 izgubljenih žog, ne v obrambi. Tokratni tekmeci so se odlično pripravili na slovensko igro in bili izjemno razpoloženi, hitri, domiselni.

David Balaguer je dosegel sedem golov, Valero Rivera šest. Rodrigo Corrales je obranil osem žog. Edini napadalno vroč Slovenec je bil Gašper Marguč - šest golov brez zgrešenega strela -, Jure Dolenec je zadel štirikrat. Urban Lesjak je imel šest obramb.

Pogleda s trenerske klopi:

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Čestitam Špancem za zmago, bili so 100-odstotno boljši. Že od začetka smo igrali zelo slabo. Imamo mlado ekipo, nikoli ne vem, kako bomo delovali. Prvenstvo začenjamo zdaj. Verjamem, da bomo proti Rusom igrali mnogo bolje in slavili."

Jordi Ribeira, selektor Španije: "Zadovoljen sem z zmago. Prikazali smo dobro predstavo. Slovenija je za nas vselej težek tekmec. Tokrat smo bili zbrani in konstantni vseh 60 minut, posebej v obrambi, imeli smo številne protinapade. Dobro smo se gibali v napadu. Ekipa je nekoliko utrujena po dveh zaporednih tekmah, ampak fizično smo zelo dobro pripravljeni."

Špancem je uspevalo veliko, Slovencem zelo malo. | Foto: Reuters Špancem je uspevalo veliko, Slovencem zelo malo. Foto: Reuters

Ne furijasti, ampak hitri

Zadetek španskega vratarja Rodriga Corralesa ob koncu prvega polčasa, ki na srečo ni bil priznan, je demonstriral vso slovensko nemoč na tekmi s Španijo. Če bi bil priznan, bi bila prednost evropskih prvakov kar devet golov. Natanko toliko žog pa so izgubili Slovenci v prvih tridesetih minutah. Boleče preveč, za vsakogar, ki želi dobiti tekmo takšnega kalibra. Španci niso bili furijasti, bili pa so hitri. Slovencem so prodali šest protinapadov in en zadetek na prazna vrata. Tudi na postavljeno obrambo so igrali taktno in učinkovito.

David Balaguer, nekoliko manj znano, a odlično desno krilo iz Nantesa, je skrbel za zadetke. Tako iz igre kot s sedmih metrov. Španci so pokazali povsem drugačen obraz kot proti Makedoncem: osredotočen in poleten. Za nameček so imeli še ščepec sreče in morda kakšno sodniško odločitev v svoj prid. Vendar to ni bilo odločilno.

Matevž Skok ni bil slab v vratih (pet obramb, od tega ena sedemmetrovka), a Rodrigo Corrales je bil še za odtenek boljši. Ko je Slovenija "sestavila" obrambo, je stekel tudi protinapad. Gašper Marguč je imel do polčasa strel 6/6, a kaj ko nihče drug ni pomagal z več kot enim golom. Atmosfera je bila prava: pet tisoč gledalcev, glasni slovenski navijači, tekma za najboljše izhodišče po skupinskem delu. Vujović je menjal, besnel, širil roke, klical minute odmora, a Slovencem je šlo od rok zelo malo.

Julen Aguinagalde tokrat ni izstopal, zato pa so bili nadpovprečni drugi. | Foto: Reuters Julen Aguinagalde tokrat ni izstopal, zato pa so bili nadpovprečni drugi. Foto: Reuters

Prebrana knjiga

Slovenski napad je deloval kot prebrana knjiga. Ponavadi lucidne podaje prvega slovenskega asistenta Jureta Dolenca in Mihe Zarabca, ki so na prejšnjih tekmah rojevale atraktivne in učinkovite zaključke, so tokrat skoraj praviloma končale v tekmečevih rokah. Drugi polčas je bil zrcalna slika prvega. Devet izgubljenih žog (skupaj 18), sedem španskih protinapadov (skupaj 13).

Španska prednost se je večkrat povzpela na 11 golov, Slovenci so jo večkrat znižali na osem, a to je bilo to. Vujović je v igri držal rokometaše, ki jih želi razigrati - Dolenca, Blaža Blagotinška, Nika Henigmana. Tisti bolj obremenjeni so ob visokem španskem vodstvu sedli na klop. Pohvale si zaslužil Urban Lesjak. Na svoji prvi tekmi svetovnega prvenstva je za obrambo, v kateri je vel močan prepih, in ob številnih protinapadih ustavil šest žog.

Španija : Slovenija 36:26 (18:10)

Arena Metz, gledalcev 4500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Španija: Perez de Vargas, Corrales, Gurbindo 1, Fernandez 4, Rivera 6 (2), Tomas 1, Entrerrios 4, Dušebajev 1, Sarmiento 3, Aguinagalde, Canellas 4, Moros, Guardiola 3, Goni 2, Balaguer 7 (3), Figueras.

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Henigman 1, Marguč 6 (1), Kavtičnik 2, Janc 3 (1), Dolenec 4 (1), Cingesar, Poteko 1, Miklavčič 2, Kodrin 1, Gaber, Bezjak, Zarabec 2, Mačkovšek 1.

Sedemmetrovke: Španija 6 (5), Slovenija 5 (3).
Izključitve: Španija 6, Slovenija 8 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte