Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Veselin Vujović svetovno prvenstvo rokomet

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 13.47

6 let, 6 mesecev

Anketa med nekdanjimi reprezentanti po slovenskem rokometnem bornu na SP

Selektor Vujović jim je vlil nekaj balkanske predrznosti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Slovenski rokometaši so na svetovnem prvenstvu v Franciji dosegli velik uspeh, potem ko so po zmagi nad Hrvati osvojili tretje mesto. Z njimi je dihala vsa slovenska športna javnost, med njimi tudi nekdanji slovenski rokometni reprezentanti.

Prenos sprejema slovenske rokometne reprezentance, ki bo ob 17. uri pred Mestno hišo v Ljubljani, si boste v živo lahko ogledali tudi na Sportalu.

Nekatere od njih smo poklicali in jih povprašali, kako so doživljali uspeh bronastih fantov. Vsi po vrsti so se strinjali, da je to za slovenski rokomet izjemen uspeh. Slovenski rokometaši bodo imeli slavnostni sprejem ob 17. uri pred Mestno hišo v Ljubljani.

Tomaž Tomšič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Tomaž Tomšič:

Infarktno tekmo s Hrvati je doma v družinskem krogu spremljal nekdanji slovenski reprezentant Tomaž Tomšič. Po zaostanku osmih golov je tudi on dvomil, da fantom lahko uspe preobrat. "Rekel sem si, da nam bo zmanjkalo, vendar ko sem na koncu videl, da so se Hrvatje ustavili, sem začel verjeti, da lahko naredijo preobrat. To se je zgodilo in prišli smo do tega uspeha," nam je uvodoma povedal 44-letni nekdanji rokometaš.

"O tem se bo zagotovo še veliko pisalo"

Sam meni, da je za slovensko reprezentanco velik uspeh, če se uvrsti med deset najboljših na svetu ali v Evropi. "Če pa prideš v polfinale in prideš do medalje, je to zagotovo uspeh za zgodovino. O tem se bo zagotovo še veliko pisalo. Če bomo prihodnjič osmi, to ne bo polom. Če se bo Slovenija uvrščala v četrtfinale, je to dovolj. Kar bo več, bo pa samo pika na i."

Po njegovem mnenju ima veliko zaslug za ta uspeh selektor Veselin Vujović kot tudi vsak posameznik v reprezentanci. "Ekipo je dobro pripravil ne glede na to, kaj se je dogajalo pred prvenstvom in med prvenstvom in kaj se bo dogajalo po prvenstvu. Mislim, da je bil eden glavnih akterjev te zgodbe."

Andrej Kastelic | Foto: Sportida Foto: Sportida

Andrej Kastelic:

Eden tistih, ki je v svoji športni karieri doživel podobne občutke, je tudi nekdanji reprezentant Andrej Kastelic. Leta 2004 je bil  v reprezentanci, ko je slovenska rokometna reprezentanca na evropskem prvenstvu v Ljubljani osvojila srebro.  Priznal je, da fantom zavida ta uspeh, obenem pa jim ga tudi privošči.

"Od prvega trenutka, ko so stopili na igrišče, so dali vse od sebe. Ta medalja je nagrada za vsa odrekanja v njihovi karieri. Zavidam jim zaradi občutkov po zadnji tekmi, ker vem, kako je to. Sam sem  jih na nek način podoživljal in jih bi z veseljem še enkrat. To so neopisljivi trenutki, ko se zaveš, da si naredil nekaj fantastičnega," nam je povedal Kastelic, ki meni, da je bilo na tekmi proti Hrvaški najbolj pomembno, da so oni verjeli v preobrat. S tem pa so tudi pokazali, iz kakšnega testa so.

Za prihodnost rokometa v Sloveniji se ni treba bati

Ekipa je na svetovno prvenstvo odšla pomlajena in ni jih bilo veliko, ki so verjeli v tako velik uspeh. Je bilo za Andreja Kastelica ta uspeh presenečenje? "Da in ne.  Sami so si zadali cilj, da se uvrstijo v četrtfinale … Do medalje je še kakšna stopnica več, vendar če imaš malo sreče in si pogumen … Glede na to, da je veliko debitantov in da gre za mlado ekipo, je na nek način presenečenje. Po drugi strani pa so nam pokazali, da se nam za prihodnost rokometa v Sloveniji ni treba bati. Upam, da nas bodo s takšnimi rezultati razvajali tudi v prihodnje."

Tudi on ni mogel mimo zaslug slovenskega selektorja Veselina Vujovića. "Vsi vemo, za kakšno ime gre. Četudi ga fantje zaradi svoje mladosti niso nikoli spremljali, verjamem, da jim je vlil nekaj balkanske predrznosti, nepopustljivosti in skupaj s slovenskim karakterjem se je rezultiralo tako, kot se je."

Boštjan Ficko | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Boštjan Ficko:

Boštjan Ficko je že na začetku prvenstva videl, da ekipa dobro funkcionira. Predvsem mu je bilo všeč, da so v reprezentanco vključili tudi mlajše visoke igralce, kar se je na koncu izkazalo za zelo dobro potezo. "Zelo dobro so vstopili v prvenstvo in zelo kolektivno odigrali celoten turnir. Tukaj je bila naša največja moč, saj so si lahko privoščili veliko rotacije (menjav op. p.), tako da smo dokaj sveži prišli v zaključne boje. Tam smo s svojim znanjem, kakovostjo in nekaj športne sreče prišli do medalje," je povedal Ficko, ki svoje bogato znanje deli mladincem Slovana. Tudi zanj je bil ta uspeh do neke mere presenečenje.

Fantje so si zaupali

Pred prvenstvom se je tudi sam spraševal, kako se bodo debitanti ujeli z izkušenejšimi igralci, ki imajo za seboj že nekaj prvenstev.  "Izkazalo se je kot zadetek v polno. Všeč mi je bilo, da so šli fantje v vsako tekmo srčno in da se niso ustrašili velikih nasprotnikov. Odigrali so po svojih zmožnostih, kakšno tekmo tudi nad zmožnostmi. Zelo pomembno je bilo, da so si zaupali in da so se spoštovali med seboj. Videlo se je, da ni razlike med starimi in mladimi in da je ekipa delovala kot celota."

Ne spreglejte