Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Franjo Bobinac Rokometna zveza Slovenije

Petek, 27. 3. 2015, 17.01

8 let

Rokometna zveza ima vse več pokroviteljev in vse manj denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometna zveza Slovenije (RZS) je javno opozorila na denarne razmere, ki jih povzročata drastično znižanje državnih sredstev in dinamika izplačevanja.

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije na triurni seji niso skrivali razočaranja nad državo in njenim mačehovskim odnosom do zveze. Njeno delovanje je praktično odvisno zgolj od pokroviteljev zveze, medtem ko je denarni delež države iz leta v leto manjši.

Prvi mož rokometne zveze in uprave podjetja Gorenje Franjo Bobinac je dejal, da je RZS zavoljo tega že navezala stike z enako mislečimi domačimi športnimi zvezami in slovenskemu ministrstvu za šolstvo, izobraževanje in šport ter predsedniku vlade Miru Cerarju poslala kritično, a konstruktivno protestno pismo ter odločno zahtevalo nekatere spremembe na tem področju.

"Pred leti smo približno dve tretjini proračuna posredno in neposredno dobili od države, v tem trenutku pa le še tretjino. Srečujemo se z banalno situacijo, da povečujemo delež sponzorskih sredstev, kar je zelo težko glede na zaostrene gospodarske razmere doma in v svetu, odnos države, ki je izredno ponosna na vrhunske športnike in športnice, pa je izredno mačehovski, kar se nam ne zdi prav. Ob uspehih se vsi radi fotografirajo s športniki, a država ne bi veliko dala, včasih pa se celo kriminalizirajo podjetja, ki vlagajo v šport," je uvodoma dejal Bobinac.

"Delež države se je od 750.000 evrov znižal na 300.000 evrov, kar pomeni, da se je več kot razpolovil oziroma se je zmanjšal za 60 odstotkov v nekaj letih, pa še tako zmanjšanega denarja ne dobimo na začetku leta, tako kot je bilo v minulih letih. V rokometu je ogromno tekmovanj in obveznosti v januarju, ko so na sporedu tudi ključna prvenstva, te zadeve pa je likvidnostno težko zapirati. To je glavni problem, manjši znesek in dinamika izplačila s strani države. Očitno se vsaj na tem delu športa v naši državi dogaja brezvladje. Vemo, da ministrska vloga na tem delu ni zapolnjena, na ostalih ravneh pa bi zadeve morale delovati. A očitno je, da ne delujejo, kar je slabo. Tovrstnih težav se zavedajo tudi v drugih športnih panogah, ki so enako hendikepirane kot mi," je na koncu dodal Bobinac.

Po mnenju RZS je najbolj paradoksalno, da zveza odšteje državi več denarja za plačilo davka na dodano vrednost, kot dobi denarnih sredstev od nje, ali, kot je cinično pripomnil generalni sekretar RZS Goran Cvijič: "Imamo vse več pokroviteljev, a vedno manj denarja."

Ne spreglejte