Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2019,
16.55

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Luka Žvižej Uroš Zorman rokometna simfonija slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 14. 4. 2019, 16.55

5 let

Rokometna simfonija

Rokometna velikana še zadnjič v ritmu simfonije #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Uroš Zorman Luka Žvižej | Uroš Zorman in Luka Žvižej se bosta 24. oktobra poslovila od profesionalnega igranja rokometa. | Foto Vid Ponikvar

Uroš Zorman in Luka Žvižej se bosta 24. oktobra poslovila od profesionalnega igranja rokometa.

Foto: Vid Ponikvar

Pred četrto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sta svoje dokončno slovo od profesionalnega igranja napovedala velikana slovenskega rokometa Uroš Zorman in Luka Žvižej. Dolgoletna slovenska reprezentanta se bosta od rokometne žoge, nekdanjih soigralcev in navijačev poslovila 24. oktobra v Zlatorogu na posebnem športnem dogodku z naslovom Rokometna simfonija.

Konec lanskega avgusta sta se v Stožicah po taktih Košarkarske simfonije od profesionalne kariere poslovila Boštjan Nachbar in Sani Bečirović, zdaj pa se nova simfonija obeta v Celju. A ne košarkarska, temveč rokometna, na kateri bosta rokometni žogi v slovo v družbi največjih rokometnih imen pomahala Uroš Zorman in Luka Žvižej. Rokometni spektakel ob slovesu dveh rokometašev z največ nastopi za slovensko izbrano vrsto bo v dvorano Zlatorog privabil svetovno rokometno smetano. Na dogodek so tako povabljeni zvezdniki, kot so Nikola Karabatić, Dejan Perić, Aleš Pajovič, Uwe Gensheimer, Luc Abalo, Edvard Kokšarov, Vid Kavtičnik, Renato Vugrinec, Sergej Rutenka, Iker Romero, Blaž Janc, nekaj imen pa bo znanih kasneje.

Med povabljenci je tudi Nikola Karabatić. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Med povabljenci je tudi Nikola Karabatić. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Z 225 nastopi kraljuje na vrhu reprezentančnih nastopov

Zorman je v dresu reprezentance odigral kar 225 tekem, kar je največ v zgodovini Slovenije. S Slovenijo je leta 2004 osvojil tudi srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. "Srečen sem, da bom lahko z Rokometno simfonijo postavil piko na i svoji karieri. Obeta se pravi rokometni praznik, saj so med povabljenimi sama velika rokometna imena. V Zlatorogu bo zbrana rokometna smetana, zato verjamem, da bo to res lep dogodek, s katerim se bova poslovila na pravi način," je na današnji novinarski konferenci povedal Zorman, ki bo po novem opravljal delo pomočnika in svetovalca Veselina Vujovića na slovenski klopi.

Zorman je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 in v Riu 12 let kasneje. Nase je močno opozoril tudi na klubski sceni, kjer je med drugim igral za Celje Pivovarno Laško, Ademar Leon, Ciudad Real in nazadnje za Kielce, kjer trenutno deluje kot pomočnik trenerja. 39-letni nekdanji rokometaš je štirikrat v svoji karieri stopil tudi na vrh evropske klubske scene.

Uroš Zorman je novi pomočnik Veselina Vujovića. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Uroš Zorman je novi pomočnik Veselina Vujovića. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V dresu z reprezentančnim grbom zabil 702 gola

Podobno kot Zorman je tudi Žvižej v slovenskem rokometu pustil ogromen pečat. Z 217 odigranimi tekmami na večni lestvici nastopov v slovenski izbrani vrsti zaostaja le za Zormanom, kar 702-krat je prerešetal mrežo nasprotnikov, s čimer je daleč najboljši strelec reprezentance.

"Ko me je Uroš poklical in mi predlagal izvedbo simfonije, nisem dolgo okleval. Vesel sem, da bova svojo rokometno zgodbo končala v družbi prijateljev oziroma s tistimi, ki so naju spremljali ves čas najine kariere. Se že veselim, da bova na najboljši mogoč način v Zlatorogu še zadnjič skupaj vrgla žogo proti golu in tako dodala še zadnji delček k svojima zgodbama," je ob naznanitvi Rokometne simfonije povedal Žvižej, ki je večino kariere preživel v Celju.

Luka Žvižej se veseli zadnje tekme v Zlatorogu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Žvižej se veseli zadnje tekme v Zlatorogu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

38-letni Celjan je med drugim igral za Barcelono, s katero je osvojil tudi ligo prvakov, Pick Szeged in nemški Minden. Slovensko reprezentanco je zastopal tudi na olimpijskih igrah v Atenah, devet let kasneje pa je s Slovenijo na svetovnem prvenstvu zasedel četrto mesto. Reprezentančni dres je slekel leta 2016.

Predstavitev Rokometne simfonije, foto: Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 22
Dogajanje pred Rokometno simfonijo bo pestro tudi na družbenih omrežjih. Priprave obeh rokometašev bo mogoče spremljati na straneh Zormana in Žvižeja na Facebooku, hkrati bo zanimive vsebine mogoče najti tudi na uradnem profilu dogodka na Instagramu, privrženci rokometne igre pa bodo svojo podporo na družbenih mrežah izkazovali prek posebnih ključnikov - #TeamZorman in #TeamŽvižej.
Slovenija - Nizozemska kv za EP 2020
Sportal Slovenci v Celju odpihnili Nizozemce in se uvrstili na EP!
Ne spreglejte