Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
19. 4. 2014,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

derbi Zlatorog

Sobota, 19. 4. 2014, 17.49

8 let

Rokometna velika sobota v Zlatorogu: Celje slavilo na derbiju z Gorenjem

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 5. krogu končnice za prvaka 1. NLB Leasing lige je Celje v svoji dvorani ugnalo Gorenje z 31:26 (16:14). Tako je za Celjane naslov prvaka spet dosegljiv.

Če bi bilo podobnih tekem vsaj malo več, slovenski klubi verjetno ne bi razmišljali o regionalnem povezovanju. Derbi, ki je soodločal o naslovu prvaka, si je v celjski Zlatorog prišlo ogledat kakšnih 4.500 gledalcev, ki so videli ostro, a športno bitko.

Po izjemnem začetku drugega polčasa, izvrstnih obrambah Matevža Skoka in seriji 7:0 so si Celjani ustvarili devet golov prednosti, ki je bilo neulovljivih. Zato pa je zdaj na prvenstveni lestvici ulovljivo Gorenje, ki ima dve točki prednosti pred tekmeci iz Zlatoroga.

Obramba 5-1 je bila zadetek v polno

Magična meja celjske prednosti v prvem polčasu je bila pri številki tri. Pivovarji, ki so izgubili oba letošnja prvenstvena dvoboja z Velenjčani, skupaj pa v tem tekmovanju kar deset zapored, so vodili vseh trideset minut. Najlepšo priložnost, da bi ušli tudi prek omenjene meje, so zapravili v 22. minuti, ko so z igralcem več izgubili dve žogi in pridelali še izključitev.

Velenjčani so se domačinom po robu postavili z obrambo 6-0 z običajnim menjavanjem dveh igralcev, medtem ko se je Branko Tamše odločil za različico 5-1. Razumljivo in logično je, da s poudarkom na Stašu Skubetu, kar je postalo eden ključnih dejavnikov tekme. To je pomenilo nekaj več prostora za Skubetova kolega v zunanji vrsti Marka Dujmoviča in Jerneja Papeža, ki sta v prvem polčasu skupaj dosegla polovico velenjskih golov. Predvsem levoroki Papež je prijetno presenetil.

Skok na za derbi velikih plus devet

Drugi polčas se je začel s tremi velenjskimi izgubljenimi žogami, desetimi (!) minutami brez Gorenjevega gola in celjskim delnim izidom 7:0. Po koncu tega pivovarskega juriša in zadetku Nemanje Zelenovića je semafor kazal rezultat 23:14. Tako je Celje pobegnilo za tovrstne derbije super varnih devet golov prednosti. Pri Celjanih sta blestela bolni Ivan Slišković in Matevž Skok, ki ga ni zdelala le ena poškodba, ampak kar več.

Velenjčan v celjskih vratih je ob pomoči sredstev proti bolečinam branil naravnost neverjetno. V drugem polčasu je ustavil 11 žog, od tega štiri sedemmetrovke, med njimi v 37. minuti dve zapored. Eno od njiju je streljal tudi Staš Skube, ki tokrat ni imel svojega popoldneva, nekaj dragocene energije in zbranosti v zanj že tako izjemno naporni sezoni pa se je steklo tudi v dialoge s sodnikoma.

Trije strelci, pet zapravljenih sedemmetrovk

Skupaj so Velenjčani na tak ali drugačen način zapravili pet sedemmetrovk, Celjani dve, a so imeli ti tri izgubljene žoge več. Vseeno so državni prvaki iz brezna devetih golov niso mogli več pobrati. Po petih minutah brez celjskega zadetka v tretji četrtini tekme in potem ko je tudi Emir Taletovič ustavil dve sedmmetrovki zapored, so prišli na minus šest, malo pozneje še na gol bližje, a to je bilo vse.

Celjani so z zadetki Lekaija in kljub virozi odličnega Sliškovića, ki tako kot Skok ves teden ni treniral, poskrbeli za mirno končnico in prvo prvenstveno zmago nad Velenjčani po desetih zaporednih porazih. Razlika med moštvoma tako znaša le dve točki in zadnjih pet krogov bo še kako razburljivih. Povsem realno in pričakovano je, da bosta tokratna tekmeca za naslov obračunala v velenjski Rdeči dvorani.

Ne spreglejte