Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2022,
20.11

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

finale liga prvakov Rokometna liga prvakov Veszprem Blaž Blagotinšek Gašper Marguč Barcelona Miha Zarabec Kiel Kielce Blaž Janc Domen Makuc

Nedelja, 19. 6. 2022, 20.11

1 leto, 10 mesecev

ROKOMETNA LIGA PRVAKOV, ZAKLJUČNI TURNIR, FINALE

Izjemna drama v Nemčiji! Barcelona ubranila evropsko krono.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Barcelona | Barcelona je v finalu lige prvakov odpravila Kielce. | Foto Guliverimage

Barcelona je v finalu lige prvakov odpravila Kielce.

Foto: Guliverimage

Rokometaši španske Barcelone z Blažem Jancem in Domnom Makucem so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu, potem ko so na današnji finalni tekmi po izvajanju sedemmetrovk premagali poljske Kielce s 37:35. Po rednem delu in desetminutnem podaljšku je bil izid izenačen 32:32 (28:28, 14:13).

Finalni obračun pred 19.250 gledalci so bolje pričeli Katalonci, ki so uvodoma imeli niti igre v svojih rokah. Po vodstvu z 10:7 v 18. minuti so do sape prišli tudi izbranci izkušenega in z vsemi žavbami namazanega stratega poljske ekipe Talanta Dušebajeva, ki so v končnici prve polovice tekme ujeli branilce naslova iz Barcelone in izenačili na 12:12.

V nadaljevanju se je odvijal ogorčen in izjemno izenačen boj, tehtnica pa se je vseskozi nagibala na eno in drugo stran. V končnici rednega dela se je zmaga najprej nasmihala Barceloni, a je dve sekundi pred zadnjim zvokom sirene po strelu s šestih metrov izenačil beloruski krožni napadalec Arcjom Karalek in izsilil podaljšek.

Veselje Domna Makuca po zmagi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje Domna Makuca po zmagi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

O zmagovalcu so odločile sedemmetrovke

V desetminutnem podaljšku ni prišlo do končne odločitve, v "rokometni loteriji" pa so bili bolj zbrani Katalonci, ki so bili v sedemmetrovkah 100-odstotni, v poljski ekipi pa je v tretji seriji zgrešil Španec Alex Dušebajev. V španski zasedbi je bil na današnji finalni tekmi najbolj učinkovit Aleix Gomez z devetimi, Francoza Dika Mem in Timothey N'guessan sta dosegla po pet zadetkov. Blaž Janc in Domen Makuc sta prispevala po gol. V poljski ekipi so Črnogorec Branko Vujović, Španca Alex in Daniel Dušebajev, Belorusa Vladislav Kuleš in Arcjom Karalek ter Arkadiusz Moryto dosegli po štiri gole.

Blaž Janc in Luka Cindrić po osvojenem naslovu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Blaž Janc in Luka Cindrić po osvojenem naslovu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na dosedanjih turnirjih četverice v Kölnu od leta 2010 je Barcelona prva ekipa, ki je ubranila naslov, s štirimi zmagoslavji pa je tudi najbolj uspešna. Na drugem mestu je nemški Kiel s tremi končnimi zmagami, skopski Vardar iz Severne Makedonije je slavil dvakrat, po eno zmago pa imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt, Kielce in francoski Montpellier.

Barcelona je razred zase

V nekdanjem pokalu državnih prvakov oziroma ligi prvakov je razred zase katalonska zasedba z enajstimi zmagoslavji. Na drugem mestu je nemški Gummersbach s petimi naslovi, na tretjem pa nemški Kiel s štirimi. V sezoni 2003/04 so v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini slavili tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško.

Evropska rokometna zveza (EHF) je pr Barcelona je evropsko krono osvojila že enajstkrat.  | Foto: Reuters Barcelona je evropsko krono osvojila že enajstkrat. Foto: Reuters ed začetkom letošnjega turnirja v Lanxess Areni v Kölnu objavila tudi najboljšo ekipo v ligi prvakov za sezono 2021/22. V njej so danski vratar Niklas Landin (Kiel), švedsko levo krilo Hampus Wanne (Flensburg-Handewitt), srbski levi zunanji Petar Nenadić, francoski srednji zunanji Kentin Mahe (oba Veszprem), francoski desni zunanji Dika Mem, špansko desno krilo Aleix Gomez (oba Barcelona) in poljski krožni napadalec Kamil Syprzak (PSG). Najboljši obrambni igralec je Nemec Hendrik Pekeler (THW Kiel), najboljši mladi igralec je Norvežan Tobias Groendahl (Elverum), najboljši trener pa Talant Dušebajev (Kielce).

 

Kielu mali finale

Rokometaši nemškega Kiela pa so v malem finalu po izvajanju sedemmetrovk  premagali madžarskega tekmeca Veszprem s 37:35. Pri nemški ekipi je bil na današnji tekmi za tretje mesto najbolj učinkovit Avstrijec Mykola Bilyk s sedmimi goli, slovenski reprezentant Miha Zarabec je dosegel enega manj.

Pri madžarski ekipi je bil strelsko najbolje razpoložen Egipčan Yahia Omar z osmimi zadetki. Gašper Marguč je prispeval tri gole, Blaž Blagotinšek pa se ni vpisal med strelce.

Miha Zarabec je s Kielom osvojil tretje mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Zarabec je s Kielom osvojil tretje mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Blaž Janc
Sportal V boju za evropsko krono še dva Slovenca

V soboto so Kielce v Lanxess Areni v Kölnu v polfinalu ukanile madžarski Veszprem, v drugem polfinalu pa je slovita katalonska zasedba v drugem polčasu zlomila odpor štirikratnih evropskih prvakov iz Kiela.

Na dosedanjih turnirjih četverice v Kölnu sta Kiel in Barcelona po trikrat zmagala, skopski Vardar iz Severne Makedonije dvakrat, po eno zmago pa imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt, Kielce in francoski Montpellier. V nekdanjem pokalu državnih prvakov oziroma ligi prvakov je razred zase katalonska zasedba z desetimi zmagoslavji. Po zmagoslavjih v letih 1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011 in 2015 so smetano pobrali tudi na lanskem zaključnem turnirju. Na drugem mestu je nemški Gummersbach s petimi naslovi, v sezoni 2003/04 so v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini slavili tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško.

Liga prvakov, zaključni turnir četverice, finale

Nedelja, 19. junij, finale:
Barcelona : Kielce 37:35* (32:32, 28:28, 14:13)
Gomez 9, ..., Makuc in Janc po 1; Dušebajev A., Dušebajev D., Karalek, Kuleš, Moryto in Vujović 4
* po izvajanju 7-metrovk

Tekma za 3. mesto:
Nedelja, 19. junij:

Kiel : Veszprem 37:35** (34:34, 14:18) 
Bilyk 7, Wiencek in Zarabec 6; Nilsson 7, ..., Marguč 3, Blagotinšek brez zadetka
** po podaljšku

Ne spreglejte