Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Gašper Marguč Veselin Vujović Primož Prošt

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 13.49

6 let, 6 mesecev

Po remiju rokometne reprezentance na Portugalskem

Prišli po zmago, razveselili so se točke v zadnjem hipu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
rokometna reprezentanca | Foto Rokometna zveza Slovenije

Foto: Rokometna zveza Slovenije

Slovenski rokometaši se iz Lizbone vračajo s točko, ki so si jo zagotovili v zadnjem hipu, a če želijo ostati "resna" reprezentanca, bo treba tovrstne spodrsljaje minimalizirati.

"Mislim, da smo v obrambi igrali korektno, dobro je branil Primož Prošt, nekaj več težav pa smo imeli v napadu, v katerem nismo razvili svoje značilne hitre igre in dosegali lahkih golov. Če pogledamo tekmo v celoti, bi si zagotovo zaslužili zmago, saj smo skoraj ves čas vodili, če se ozremo le na zadnje minute, pa smo lahko veseli točke," je za spletno stran Rokometne zveze Slovenije srečanje med Portugalci in Slovenci (26:26) na drugi tekmi kvalifikacij za EP 2018 komentiral Gašper Marguč.

Prav levoroki član Veszprema je z zadeto sedemmetrovko v zadnjih sekundah tekme poskrbel, da se slovenski rokometaši z druge tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 niso vrnili poraženi.

Mešana zasedba

Ne glede na odsotnost poškodovanih Darka Cingesarja in Mateja Gabra ter Uroša Zormana, Gorazda Škofa in Matevža Skoka, ki jih je selektor Veselin Vujović odvezal portugalskih nalog, je bila Slovenija, ki ji je na pomoč priskočil Miha Žvižej, favorit. A ni uveljavila svoje igre s hitro tranzicijo. Posledično je bilo tudi malo lahkih golov. V končnici je zapravila tri gole prednosti. Portugalci so celo povedli za gol, Slovenci pa so se rešili z obrambo in posredovanjem Primoža Prošta ter si priborili sedemmetrovko, ki jo je v zadetek spremenil Marguč.

"V zadnjih desetih minutah se je zgodilo vse, imeli smo dobljeno tekmo, bili v izgubljenem položaju, na koncu pa dosegli izenačen izid. Mislim, da smo bili boljši tekmec, a smo v zadnjem delu igre naredili nekaj neumnosti, zato smo lahko, čeprav smo na Portugalsko prišli po zmago, zadovoljni s točko. Po dolgi reprezentančni odsotnosti sem zadovoljen s svojo igro, je pa vedno še dovolj prostora za izboljšave," je povedal Prošta, ki je po poškodbah med vratnici stopil prvič, odkar je selektor Vujović.

Primož Prošt se je uspešno vrnil v slovenska vrata. | Foto: Slavko Kolar Primož Prošt se je uspešno vrnil v slovenska vrata. Foto: Slavko Kolar

Ni edino presenečenje, vendar ...

Kaj je sporočilo tekme? Brez poudarjene identitete igre ima lahko reprezentanca težave z marsikatero načeloma slabšo ekipo. Ni pa edina, ki se je (skoraj) opekla. Romunija je premagala Poljsko, Ukrajina Islandijo, Nemčija in Madžarska pa sta le za gol slavili nad Nizozemsko in Švico.

Slovenci so spretno rešili točko, a če želijo ostati "resna" reprezentanca, kot se večkrat izrazi selektor, bo treba tovrstna spodrsljaje minimalizirati. Slovenci so zdaj v skupini drugi za Nemci, na prvenstvo pa potujeta prvi dve ekipi. Kvalifikacije se bodo nadaljevale maja prihodnje leto, ko Slovenijo čakata dve tekmi z Nemčijo. Zdaj so misli usmerjene v svetovno prvenstvo, ki se januarja začne v Franciji.

Ne spreglejte