Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
12. 10. 2014,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rokomet Rokometna zveza Slovenije

Nedelja, 12. 10. 2014, 16.51

8 let

Postranska škoda delitve bodo navijači

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V rokometu velika tekmovanja, ki bi jih pripravljalo več držav, nimajo ravno dolge tradicije. To se bo nekoliko spremenilo v prihodnjih letih, po žepu pa bo najbolj udarilo navijače.

Več sodelujočih držav pri organizaciji velikih tekmovanj v rokometu ni novost, res pa je, da pojav ni prav zelo pogost. Prvo tovrstno sodelovanje ima skoraj 20-letne korenine, saj sta Avstrija in Madžarska skupaj pripravili svetovno prvenstvo za ženske leta 1995. Pozneje je sledil še en podoben primer na svetovni in en na evropski ravni. Dve prirediteljici bosta sodelovali tudi letos na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem, kamor se Slovenkam žal ni uspelo uvrstiti.

Zanimivo je, da velikega tekmovanja za rokometaše še ni bilo organiziranega v več državah hkrati. To se bo prvič zgodilo čez pet let, ko bosta svetovno prvenstvo gostili Danska in Nemčija. Rekordne tri države pa bodo skupaj pripravile evropsko prvenstvo 2020, ki bo v Avstriji, na Norveškem in na Švedskem. Igralci se gotovo ne bodo razveselili dodatnih potovanj, po drugi strani zgodovina govori, da je bilo tudi z migracijami znotraj države organizatorice v določenih primerih "zapravljeno" kar precej časa in energije.

Poslovna odločitev

V najslabšem položaju se bodo zaradi nove prakse znašli navijači, ki bodo morali, če bodo seveda želeli reprezentanco spremljati na več ravneh tekmovanja, potovati ne le na več prizorišč oziroma v več mest, ampak verjetno tudi v več držav.

"To bo navijačem predvsem balkanskih držav povzročilo veliko težav, predvsem pa veliko stroškov. V Skandinavijo bo občinstvo gotovo prišlo, če ne drugega skandinavsko. Ko smo igrali na turnirju na Danskem, je tekmo med Slovenijo in Norveško prišlo gledat štiri tisoč ljudi. Preprosto imajo radi rokomet. To organizatorji vedo. Razmišljali so zelo prefinjeno, poslovno. Vedo, da bodo dvorane polne ne glede na to, kdo bo igral. Zaključki velikih tekmovanj, tudi lige prvakov, so res spektakli," meni Goran Cvijič.

Generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije je prepričan, da soorganizacija velikih tekmovanj ne bo postala trend, saj za pripravo velikih tekmovanj vlada precejšnje zanimanje. Tudi zaradi sofinanciranja, ki ga omogočata Evropska in Svetovna rokometna zveza.

Da se bo število prvenstev z več prireditelji v prihodnjih letih pomnožilo, pripisuje načelu volk sit in koza cela, saj so tako zadovoljeni apetiti štirih držav kandidatk, ki so si želele dve tekmovanji.

Ne spreglejte