Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
21. 6. 2017,
8.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

EP Hrvaška 2018 Veselin Vujović Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Uroš Šerbec

Sreda, 21. 6. 2017, 8.59

6 let, 7 mesecev

Uroš Šerbec

Njegov skok na mizo je postal "ponarodel simbol"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

uroš šerbec serbec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Ta uspeh je bil vrh tiste generacije. Dosegli smo ga v dvorani, kjer smo morali pogoltniti marsikatero grenko pilulo. Tako smo dobili zadoščenje," se petega mesta v Evropi in dogajanja izpred 17 let spominja tedanji kapetan rokometne reprezentance Uroš Šerbec. V Zagreb se bo kmalu vrnil. V drugačni vlogi.

Če pri kom, z opisom legenda slovenskega rokometa ne bomo zgrešili pri Urošu Šerbcu. Nekdanji kapetan reprezentance in Celja je Slovence popeljal na prve olimpijske igre v ekipnih športih nasploh. In sicer z zmago nad Hrvati v Zagrebu, kamor se bo januarja prihodnje leto spet podal. Zdaj seveda kot pomočnik selektorja Veselina Vujovića. Slovenija bo namreč v prvem delu evropskega prvenstva prihodnje leto igrala prav v hrvaški prestolnici.

"Super. Mislim, da nam je bil razplet kar naklonjen. Zagreb je prestolnica, dvorana je lepa, lahko dosegljiva z vseh koncev Slovenije. Pričakujem ogromno navijačev in praznične dni slovenskega rokometa v glavnem hrvaškem mestu," zadovoljstvo preveva Šerbca.

Tudi zato, ker so se Slovenci zaradi delno dirigiranega žreba v prvem delu izognili gostiteljem in Norvežanom, ki bi jih sicer lahko dobili v skupino.

Slovenija je uvrščena v četrti žrebalni boben, skupaj z Madžari, Avstrijci in Islandci, s katerimi se ne more pomeriti v prvem delu. Če se bo uvrstila v drugi krog, ga bo igrala v Varaždinu. Polfinale bo spet v Zagrebu. Žreb skupin bo v petek zvečer.

Za Šerbca bo evropsko prvenstvo četrto veliko tekmovanje v vlogi pomočnika. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Za Šerbca bo evropsko prvenstvo četrto veliko tekmovanje v vlogi pomočnika. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Koga bi (raje)?

Slovenci imajo možnost, da se pomerijo s kopico starih znancev. S svojimi in Vujovićevimi. Boben 3 na primer ponuja Srbijo, Črno gora in Češko. "Če dobimo Srbe ali Črnogorce, bo na naših tekmah nekaj balkanskega naboja in rivalstva. Črnogorce smo sicer pred kratkim dvakrat visoko premagali, a že na kvalifikacijah so nastopili v povsem drugačni postavi. Iz prvega bobna (Nemčija, Španija, Francija, op. a.) nas čaka atraktiven nasprotnik. Morda si želim Nemce, da jim enkrat pokažemo svojo kakovost. Mislim, da si bomo z njo omogočili prehod v drugi del, je pa EP drugačno kot SP. Vsaka napaka se bolj pozna, v formi je treba biti že od začetka tekmovanja," sporoča Šerbec, ki ima na prvenstvo na Hrvaškem pred 17 leti neizbrisljive spomine.

Uroš Šerbec v Sydneyju | Foto: Reuters Uroš Šerbec v Sydneyju Foto: Reuters Vrelec čustev

Tedaj je namreč Slovenijo kot kapetan popeljal do petega mesta. Na odločilni tekmi je zasedba tedanjega selektorja Leopolda Jerasa premagala prav Hrvaško in se uvrstila na olimpijske igre v Sydney. Posebej znan je znameniti Šerbčev skok na eno od bližnjih miz po tekmi.

Šlo je za čustva, ki so privrela na dan po letih poosamosvojitvene večinske slovenske podrejenosti Hrvatom. Na klubski in reprezentančni ravni. Hrvaška je bila na primer štiri leta pred tem olimpijski prvak. Marsikaj pa se je predvsem na relaciji Celje-Zagreb dogajalo tudi na tribunah. Provokacije, žaljivke, incidenti, pljunki ...

"Ta uspeh je bil vrh tiste generacije. Dosegli smo ga v dvorani, kjer smo morali pogoltniti marikatero grenko pilulo. Tako smo dobili zadoščenje. Moj skok? Mislim, da je postal nekakšen ponarodel simbol zmage ob doprinosu naše generacije.

Ta je slovenski reprezentančni rokomet z ničle postavila na svetovni zemljevid," se spominja Šerbec, ki je zbral 120 nastopov za Slovenijo in dosegel 467 golov. Prav gotovo bi še kakšnega več, če bi imel kakšno poškodbo manj.

Še vedno na Koroškem

Po karieri spaja podjetništvo in trenersko poslanstvo. V zadnji sezoni je vodil Slovenj Gradec in tako bo ostalo tudi v prihodnje, čeprav je klub, ki je za slovenske (denarne) razmere odlično organiziran, izpadel v 1. B-ligo. S Šerbcem bo nadaljeval poslanstvo ustvarjanja igralcev.

Ne spreglejte