Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
27. 3. 2014,
13.44

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marta Bon Krim Mercator Krim Mercator rokomet

Četrtek, 27. 3. 2014, 13.44

2 leti, 6 mesecev

''Milijonodstotno sem prepričana, da smo v Krimu dobro zastavili stvari''

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vedno je zanimiva in iskriva sogovornica. Marto Bon, selektorko ženske rokometne reprezentance, ki jo nocoj čaka kvalifikacijsko gostovanje v Švici, omenjajo tudi kot mogočo novo trenerko Krima.

Doktorica Marta Bon je zvezda stalnica slovenskega ženskega rokometa. Nekoč odlična rokometašica ima za sabo več epizod tako v reprezentanci kot v najboljšem slovenskem klubu Krimu Mercatorju. Ni skrivala in ne skriva, da vizija zadnjih let v ljubljanskem klubu, ki ga je nazadnje vodila pred tremi sezonami, ni bila po njenem okusu. Sama bi stvari postavila drugače, bolj pomlajeno in bolj slovensko. A kot pravi, o tem zdaj ne razmišlja. Osredotočena je na žensko reprezentanco, ki jo čakata dve pomembni kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Švico.

Pred vami sta dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo s Švico, na katerih morate zmagati, če želite ostati v igri za napredovanje. Vaša napoved? Imamo dovolj zdravih igralk, večjo širino in kakovost, a to je treba pokazati še na dimenzijah 40 x 20 metrov. Nikakor ne smemo iti v tekmo s podcenjevanjem. Do zdaj smo naredili veliko. Ne sme se nam zgoditi, da ženske reprezentance ne bi zapisali na zemljevid velikih tekmovanj. Na ta način moramo obdržati stik s svetovnim in evropskim vrhom. To mora pomeniti popotnico, motiv za nadaljnji razvoj ženskega rokometa v Sloveniji.

Švicarsko reprezentanco poznate v dušo, saj ste delovali v njej. Poznam ekipo, nekaj je dobrih igralk. S švicarsko reprezentanco smo dobro sodelovali. Razšli smo se, ker sem domoljub in sem povedala, da če imam na voljo dve reprezentanci, bom izbrala svojo. Bo pa ta položaj tekmi dal dodatni čustveni naboj tudi na moji strani. V Švici sem se dobro počutila, imeli smo spoštljive odnose, ki jih še ohranjamo.

Kaj odlikuje Švicarke? Hitrost, nepopustljivost, bojevitost. Reprezentančne tekme so dobro obiskane. Zelo si želim, da bi mi zmagali na obeh tekmah in tudi po številu gledalcev na domačem srečanju. Nekaj rokometašic je tako kakovostnih, da bi se uvrstile v slovensko reprezentanco.

Koliko igrivosti in drznosti, ki si ju želite, so dekleta ohranila čez zimo? V ponedeljek smo bili še precej razglašeni, nato pa je bilo vse bolje. Postajamo čvrsta ekipa. Smo na pravi poti.

Vaše ime se ob koncu vsakega nekajletnega obdobja, cikla omenja v kontekstu Krima. Vas ta potencialno zanima? To je zahtevno vprašanje. Ta hip je poseben trenutek. Nikomur, ki je vključen v ženski rokomet, ni vseeno, kaj se bo zgodilo s Krimom. Prek njega smo ves čas ohranjali stik z vrhunsko ravnjo. Želim si, da bi bilo tako tudi v prihodnje in da bi Krim ostal na takšni ali podobni organizacijski ravni. A trenutno se ne ukvarjam s tem.

Vas je klical kdo iz klubskega vodstva? Klicalo me je veliko ljudi, nihče pa iz vodstva Krima. (nasmešek)

Kako s triletne razdalje gledate na čas, ko ste se razšli z večnimi slovenskimi prvakinjami? Moja pogodba se je tedaj iztekla. Milijonodstotno sem prepričana, da smo v Krimu zastavili stvari res, res dobro. V nasprotju s tem, kar opažam zdaj, smo se reševanja krize (leta 2009, op. a.) lotili takoj. Praktično isti dan. Če bi stvari pustili, bi nastal takšen položaj, kot je zdaj. Strokovni in vodstveni kader pa sta ukrepala nemudoma. Z nekaterimi igralkami smo sporazumno prekinili pogodbo, racionalizirali smo nekatere stroške. Najpomembnejše pa je, da smo pripravili kar nekaj igralk – tri, kar je veliko –, ki lahko igrajo na vrhunski ravni, kar tudi počnejo.

Bi ubrali podobno strategijo z mladimi rokometašicami? V teh okoliščinah druga sploh ne bi zdržala. Za naš prostor je najprimernejši model s slovenskimi igralkami. A absolutno za zdaj ne samo z njimi. Bog daj, da bo nekoč prišel čas, ko bomo lahko sestavljali ekipo le s Slovenkami, to trenutno še ne gre. Brez dveh, treh izjemnih tujih posameznic Krim ne more držati stika s klubskim vrhom Evrope.

Koliko je v Sloveniji talenta in obetavnih igralk? Moja ideja je, da bi ustanovili B-reprezentanco, ki bi držala pri rokometnem življenju igralke, ki niso v članski reprezentanci in ne več v mladinski. To bi bilo treba izpeljati s čim manj stroški. Poleg tega jaz ne želim imeti širokih seznamov igralk. Povabim igralke, ki so v mojih konceptih. Ne maram treningov, na katerih pet igralk dela trebušnjake in sklece. V našem prostoru moramo delovati zelo skrbno. Stroka in organizacijsko osebje ne smeta delati napak.

Ne spreglejte