Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2024,
21.50

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

RK Gorenje Velenje RK Trimo Trebnje Celje Pivovarna Laško Liga NLB

Sobota, 25. 5. 2024, 21.50

3 tedne

Liga NLB, 26. krog

Atomski prvi polčas in Gorenje Velenje je državni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
prvaki Gorenje Velenje | Rokometaši Gorenja so novi državni prvaki. | Foto Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

Rokometaši Gorenja so novi državni prvaki.

Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

V rokometnem državnem prvenstvu (liga NLB) so v soboto zvečer odigrali zadnji, 26. krog. Na daljavo sta se za naslov borila Gorenje Velenje in Trimo Trebnje. Velenjčani so imeli vse v svojih rokah. Ob polčasu so proti Jeruzalemu vodili z 20:10, drugi je bil tako samo še rutina in zmagali so z 31:26. Trimu tako ni pomagala niti zmaga proti Ribnici. Zanjo so se morali precej potruditi, ob polčasu je bilo 15:15, na koncu so slavili z golom pet sekund do konca z 28:27 in prvenstvo končali s točko zaostanka na drugem mestu.

Kodeljevo
Sportal Tektonski premiki v Ljubljani

Možnosti za osvojitev prvega mesta sta imela pred zadnjim krogom moštvi Gorenja Velenja (45 točk) in Trima Trebnjega (44). Velenjčani so imeli poleg točke prednosti tudi boljše razmerje na medsebojnih tekmah (zmaga in neodločen izid). Trimo bi torej prvenstvo obrnil na glavo le v primeru, da bi Gorenje izgubilo z Jeruzalemom, sami pa bi premagali Ribnico. A se to ni zgodilo. Velenjčani so prvi polčas dobili z 20:10 in zmaga ter naslov sta bila tako rekoč že njihova. V drugem polčasu so se sprostili, priložnost za igro je dobilo še nekaj tistih fantov, ki so igrali manj, a so vseeno brez težav zmagali (31:26). Medtem so Trebanjci na precej bolj izenačeni tekmi Ribničane premagali za en sam gol (28:27).

Zadnjih deset slovenskih prvakov:

2023/24 - Gorenje Velenje

2022/23 - Celje Pivovarna Laško
2021/22 - Celje Pivovarna Laško
2020/21 - Gorenje Velenje
2019/20 - Celje Pivovarna Laško
2018/19 - Celje Pivovarna Laško
2017/18 - Celje Pivovarna Laško
2016/17 - Celje Pivovarna Laško
2015/16 - Celje Pivovarna Laško
2014/15 - Celje Pivovarna Laško

Gorenje Velenje | Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com Velenjčani pred odločilno tekmo ničesar niso prepuščali naključju. Tekma sezone, kot so jo poimenovali, je prinesla več kot dovolj motivacije za lov na peti naslov prvaka. Gorenje je v obračunu z Ormožani hitro prevzelo pobudo in bilo večji del tekme v zanesljivi prednosti. V prvem polčasu so že po desetih minutah vodili za štiri gole, prednost pa je še kar naraščala in v 20. minuti znašala že deset golov, najvišja v tem delu igre pa je bila pri 20:7. 

Druge pol ure je bilo tako bolj ali manj formalnost, v kateri se gosti niso posebej približali, izbranci Zorana Jovičića so brez težav nadzorovali potek tekme, le ob koncu so pričakovano popustili in Ormožane spustili malce bližje. Tilen Sokolič in Matic Verdinek sta izstopala pri Velenjčanih z devetimi oziroma osmimi goli, pri Ormožu sta jih Filip Jerenec in Gašper Pungartnik dosegla po sedem.

V Velenju se bo rajalo dolgo v noč. | Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com V Velenju se bo rajalo dolgo v noč. Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

Najuspešnejši rokometni klub v Sloveniji, Celje Pivovarna Laško, je z zmago proti Škofljici (40:35) zaključil eno najslabših sezon v svoji zgodovini. Ligo NLB je končal na tretjem mestu, v pokalu je izpadel v četrtfinalu proti Krki, v evropski ligi prvakov ni dosegel niti ene zmage, edino lovoriko pa je osvojil na začetku septembra v superpokalu proti Jeruzalemu.

Za trebanjski Trimo je sezona vseeno zgodovinska. Državno prvenstvo so končali na drugem mestu, najvišje doslej, v klubske vitrine pa so v začetku aprila postavili prvo lovoriko v klubski zgodovini, slovenski pokal. Zadnjo tekmo sezone so odigrali proti šestouvrščeni Ribnici. Ribničani so imeli priložnost, da bi sezono končali z zmago, vendar so preslabo odigrali napad v zadnji minuti. Za kazen so na drugi strani gostje zadeli za končni rezultat 28:27. Strelec zmagovitega zadetka je bil Darko Cingesar pet sekund pred iztekom časa. Pri domačih sta največ golov dosegla Brin Cimerman (6) in Jaka Đekić (5), pri gostih pa je z osmimi izstopal Jan Jurečič.

Liga NLB, 26. krog:

Sobota, 25. maj:

Lestvica:

Gorenje Velenje
Sportal Celjani praznih rok v Ormožu, prvak bo znan šele v zadnjem krogu
Gorenje Velenje
Sportal Nova moč za Gorenje bo otrok celjskega rivala
Ne spreglejte