Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
24. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

3

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 24. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Skok v športno preteklost

Ko je sodnik želel fizično obračunati s selektorjem Slovenije #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

3

Veselin Vujović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na tekmah velikokrat vidimo, kako igralcem zavre kri in si skočijo v lase. Veliko redkeje vidimo, da se sodnik fizično spravi na trenerja. Prav to se je pred enajstimi leti zgodilo Veselinu Vujoviću, selektorju slovenske rokometne reprezentance, ki je leta 2017 na SP v Franciji slovenske rokometaše popeljal do brona.

Od te nenavadne tekme mineva že enajst let (april 2008, op. p.), ko sta na makedonskem derbiju igrala domači Metalurg in Vardar. Tekma je praktično odločala o makedonskem prvaku, zato je bilo ozračje v nabito polni dvorani Kale še toliko bolj napeto.

Tekma se je na koncu končala z izidom 26:26, kar je veliko bolj ustrezalo rokometašem Metalurga, saj so na podlagi izenačenega rezultata ohranili prednost treh točk in na koncu tudi postali prvaki. Vseeno je tisto sezono najbolj v spominu ostal incident s tekme.

Veselin Vujović | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Najprej rdeči karton, nato ga je udaril v prsi

Zaradi slabega sojenja tamkajšnjih sodnikov je Veselin Vujović, takrat trener Vardarja, izgubil živce in sodniku povedal svoje. Na koncu ni ostalo samo pri tem. Sredi drugega polčasa je bil Veselin Vujović ogorčen nad eno izmed sodniških odločitev. Zato mu je rokometni sodnik pokazal rdeči karton, a to nekdanjega vrhunskega rokometaša ni ustavilo. Ta je še naprej prigovarjal sodniku, ki se je takrat napačno odzval.

Đoko Načevski, sodnik, ki je sodil tisto tekmo, je namreč Vujovića "udaril", da je Črnogorca odneslo nazaj. Mnogi trdijo, da sploh ni šlo za udarec, ampak le za odrivanje. Vujović je po tistem povsem izgubil živce in se zapodil v sodnika, ki pa je bil tudi pripravljen na "boksarski" obračun. K sreči so vmes stopili igralci obeh ekip, nekaj trenutkov pozneje pa se je morala vmešati policija, ki ji je na koncu vendarle uspelo umiriti strasti na igrišču. Deset minut po tistem je moral Vujović zaradi rdečega kartona na tribune, sodnika pa sta pozneje odločila, da bodo nadaljevali tekmo.

Veselin Vujović | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Če ga ne bi ustavili, bi zagotovo prišlo do pretepa

Po končani tekmi so bile glave še vedno vroče in obe vpleteni strani sta si ta incident razlagali po svoje. "Morda sem ga verbalno sprovociral. To je moje delo, a njegovo, da to prenaša. Ampak, da on mene udari … Sram me je te poteze. Vsi dvoboji se morajo končati s športnim pozdravom. Če me ne bi ustavili, bi zagotovo prišel do Načevskega in ga udaril. Tudi moja družina si ni zaslužila videti, kako me specialci izvlečejo iz dvorane. Nikoli ne preklinjam, ne zmerjam in ne govorim opica, kreten, ampak komentiram v smislu: 'če so bili to koraki' …"

"Poglejte si evropske tekme, kjer vsi protestirajo, sodnik jih posluša, a na koncu obvelja njegova. Teoretično bi se moral sodnik umakniti, če je sprejel odločitev. Namesto tega me je Načevski s pestmi udaril v prsi. Bil sem šokiran. Šel sem nanj, a tudi on ni bežal, ampak je poskušal z menoj obračunati. To je bil osebni konflikt," je po tekmi leta 2008 povedal zdaj 58-letni rokometni strokovnjak.

"On ni strokovnjak za rokomet, ampak strokovnjak za škandale"

Svojo plat zgodbe je imel tudi sodnik Đoko Načevski. "Kot prvo, nič ne drži, kakor so pisali novinarji. Z glavo je bil zelo blizu mene in moj odziv je bil instinktiven. Odrinil sem ga, saj me je želel udariti. Že prej je preklinjal mojo družino, otroke in vse ostalo. In nisem ga močno odrinil, ampak je samo teatralno padel. Prišel sem do njega in mu rekel, da naj ne igra, ampak da naj raje vstane … On ni strokovnjak za rokomet, ampak strokovnjak za škandale," je za makedonske medije izjavil Načevski.

Makedonska rokometna zveza je štiri dni po incidentu odločila, da sta oba vpletena kaznovana za štiri tekme prepovedi sojenja oziroma vodenja ekipe. Javnost pa je še zdaj razdeljena, kdo je bil kriv za nastalo situacijo, ki vsekakor ne sodi na igrišče.

Veselin Vujović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Je Vujović za  stare grehe plačeval na lanskem evropskem prvenstvu?

Veselin Vujović tudi sicer velja za zelo čustvenega trenerja. Že večkrat je pokazal, da ga najbolj boli, če so njegovi varovanci ogoljufani. Tako je menil tudi lani na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

Uvodno tekmo so slovenski rokometaši izgubili proti Makedoniji s 24:25. Slovenski strateg je bil po tekmi jezen na delivce pravice, potem ko sta romunska sodnika kar 11-krat izločila naše rokometaše. "Priznam si, da po 43 letih dela v rokometu ne poznam več rokometnih pravil. Delegatu sem dejal, da sem mislil, da se rokomet igra zaradi rokometašev, navijačev, ampak se očitno za gospode, ki odločajo," je po tekmi z Makedonijo povedal Vujović.

Proti Nemcem je stopil v gol

Še bolj bizarno je bilo na drugi tekmi skupinskega dela proti Nemcem, ko so imeli Slovenci zmago že v rokah. Nato pa sta litovska sodnika dosodila nenavadno odločitev. Slovenija je sicer po izteku igralnega časa vodila s 25:24, a so nato sodniki pogledali posnetek zadnje akcije, Blažu Blagotinšku dosodili rdeči karton, Nemcem pa sedemmetrovko, ki so jo izkoristili. Takrat je znova na sceno stopil Veselin Vujović, ki je želel kar sam braniti dosojeno sedemmetrovko. Nemci so jo zadeli, tekma pa se je končala z neodločenim izidom.

Pozneje so mnogi vse te čudne odločitve povezovali z že omenjeno tekmo med Metalurgom in Vardarjem. Dragan Načevski, oče prej omenjenega sodnika Đoka Načevskega, je bil na lanskem evropskem prvenstvu zadolžen za delegiranje sodnikov.

Sportal Boksar, ki je postal navdih za znameniti film Rocky
Ne spreglejte