SiolNET. Sportal Drugi športi
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Skok v športno preteklost

Boksar, ki je postal navdih za znameniti film Rocky

2,85

termometer

Leta 1975 je v Ohiu potekal prav poseben boksarski dvoboj. Med seboj sta se udarila veliki Muhammad Ali in Chuck Wepner. Bila je prava gladiatorska borba, še bolj zanimivo pa je, da je ob njej ameriški igralec Sylvester Stallone dobil idejo za scenarij enega najuspešnejših hollywoodskih filmov, Rockyja.

24. marca 1975 je Chuck Wepner dobil v ringu veliko priložnost, potem ko ga je za svojega nasprotnika izbral takratni boksarski superzvezdnik Muhammad Ali. Številni so pričakovali, da bo Ali zlahka opravil s svojim nasprotnikom, a so namesto tega videli pravi boksarski spektakel.

Boksati se je naučil na ulicah New Jerseyja Chuck Wepner je dobro prenašal udarce. | Foto: Gulliver/Getty Images Chuck Wepner je dobro prenašal udarce. Foto: Gulliver/Getty Images

Wepner se je naučil tepsti na ulicah Bayonnena v New Jereseyju, nekaj časa pa je delal tudi kot varnostnik. "To je bilo mesto brez milosti z ljudmi iz pristanišč in mornarji. Za preživetje ste se morali boriti," je pred leti povedal Chuck. V svoji mladosti se je pridružil vojski oziroma ameriškim mornarjem, kjer je postal član boksarske ekipe. Znan je postal predvsem po tem, da je zdržal težke udarce drugih boksarjev in celo postal prvak na enem izmed ameriških letališč. Pred leti so v Sports Illustrated zapisali, da je v vojski rešil življenje treh pilotov, ki jih je potegnil iz gorečega letala.

Wepner, ki je leta 1964 postal profesionalni boksar, je pred  dvobojem z Alijem imel že dve večji borbi. Najprej je boksal z Georgeem Foremanom, proti kateremu je zdržal le tri runde. Proti Sonnyu Listonu je boksal devet rund, a je plačal visok davek. Na obrazu je dobil kar 72 šivov. Pozneje je zmagal devet od 11 dvobojev, kar je bilo, kot kaže, dovolj, da je dobil dvoboj z enim največjih zvezdnikov v zgodovini boksa.

Proti Sonnyju Listonu je na obrazu dobil kar 72 šivov.

Muhammad Ali naj bi si želel pretepsti belopoltega boksarja

Takrat je bilo veliko presenečenje, da je Ali izbral prav njega. Pred tem je prvič ubranil naslov v borbi proti Georgeu Foremanu. Govorilo se je, da ga je Ali izbral samo zato, ker si je želel pretepsti belca. V tistem času je bil rasizem v ZDA še zelo prisoten. Wepner je sicer dejal, da ni bil nikoli rasist in da je na ta dvoboj gledal kot dvoboj belca proti črncu. Da je bil v tem dvoboju velik favorit Ali, je kazalo dejstvo, da je takratni svetovni prvak za dvoboj dobil 1,3 milijona dolarjev, medtem ko je Chuck dobil "le" sto tisoč dolarjev, kar je bilo veliko več, kot je zaslužil pred tem. Pred dvobojem, kot je to v navadi, sta bila oba boksarja prepričana o svoji zmagi.

"Prižgi avto, gremo v banko, ker smo postali milijonarji"

Borba se je začela precej tipično za Alija, ki je poplesaval po ringu in se na neki način zabaval, saj je bil prepričan, da bo nasprotnika položil na tla, kadar bo želel. A se je hudo zmotil. Wepner je imel drugačne načrte. Potem ko je zdržal vse Alijeve napade, se je v deveti rundi zgodilo veliko presenečenje, s čimer se je zapisal v zgodovino svetovnega boksa. Sredi devete runde je Aliju v rebra spustil močan desni kroše, da se je ta na presenečenje vseh znašel na tleh. Ali je pozneje trdil, da se je pri tem spotaknil ...

V tistem trenutku je šel Chuck v kot k svojemu trenerju in mu dejal: "Prižgi avto, gremo v banko, ker smo postali milijonarji." Al Braverman, takrat njegov trener, je vedel, da borbe še zdaleč ni konec, in mu je odgovoril: "Bolje, da se obrneš, ker Ali vstaja in je videti zelo jezen." In res je želel Wepnerju vrniti milo za drago, potem ko ga je ta pred veliko množico ponižal.

Noge so ga držale do 19 sekund pred koncem dvoboja

Wepner se je do 13. runde dobro držal, potem pa so ga začele izdajati noge. Pred 15. rundo je bil že tako izčrpan, da je želel iti v boj brez ščitnika za zobe, da bi lažje dihal. Zdelo se je, da bo Wepner zdržal do konca, a mu ni uspelo. 19 sekund pred koncem dvoboja je dobil usodni udarec in od udarcev z zaprtimi očmi in zlomljenim nosom obstal na vrveh. Sodnik je štel do sedem, potem pa dvoboj prekinil.

"Bil je predober. Vsi so me spraševali, zakaj sem izgubil. Povedal sem jim, da zato ker sem boksal proti boljšemu boksarju. On ni bil samo velik borec, ampak tudi velik človek. Bil je moj velik prijatelj in rad sem ga imel," je pred časom dejal danes 80-letni Wepner, po njegovi življenjski zgodbi pa so posneli tudi film z naslovom Chuck, a ta še zdaleč ni bil tako popularen kot film Rocky.

Svoj zadnji dvoboj je boksal leta 1978, ko je po 12 rundah izgubil proti Scottu Franku, a še enkrat več dokazal, da velja za zelo vzdržljivega borca.

Lani avgusta je na dan prišla novica, da se Wepner bori z rakom. | Foto: Reuters Lani avgusta je na dan prišla novica, da se Wepner bori z rakom. Foto: Reuters Po končani karieri zapadel v droge

Po končani karieri je zapadel v droge. Novembra leta 1985 so ga aretirali, potem ko je imel pri sebi kokain. Leta 1988 so ga obsodili na deset let zapora, potem ko je priznal svojo krivdo. Pozneje se je s svojo drugo ženo ukvarjal s prodajo alkoholnih pijač. Lani avgusta pa je na dan prišla novica, da se Wepner bori z rakom.

Povabili so ga tudi na avdicijo filma Rocky 2

Dvoboj med Muhammadom Alijem in Chuckom Wepnerjem naj bi si ogledal tudi sloviti ameriški igralec Sylvester Stallone, ki naj bi po ogledu dobil idejo za scenarij za film Rocky. Napisal naj bi ga tri dni po tistem, ko je videl dvoboj med omenjenima boksarjema. Wepnerja so v film Rocky 2 povabili, da bi igral kot Rockyjev sparing partner, a zaradi težav z drogami na avdiciji ni bil izbran.

Skoraj na las podoben dvoboj kot v filmu Rocky 3

Chuck se je v svoji karieri boril tudi proti velikanu Andréju Renéju Roussimoffu (André the Giant) in veliko se je ugibalo, ali so v filmu Rocky 3 dobili idejo, da se je ta v dvoboju tepel z znamenitim Hulkom Hoganom. Pozneje je Stallone celo zanikal, da je dobil navdih po njegovem dvoboju, zato je Chuck Wepner vložil tožbo, a so se pozneje poravnali za neznano vsoto denarja.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 99
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin