Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
17. 5. 2014,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rokomet finale Krim Olimpija državno prvenstvo

Sobota, 17. 5. 2014, 15.45

8 let

Katera ekipa je Krimu nazadnje izmaknila naslov?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odgovor na vprašanje, zastavljeno v naslovu, je Olimpija. Zanimivo, da Krim nazadnje ni bil slovenski prvak skoraj natančno pred 20 leti: 18. maja 1994 so dekleta iz Tivolija slavila zadnjič.

To je bil konec nekega obdobja, prevlade. Od tedaj dominira Krim. Olimpija je osvojila prva tri prvenstva po osamosvojitvi, zadnje v sezoni 1993/94, ko je na odločilni peti tekmi na Galjevici premagala krimovke z 20:19. Edina še aktivna rokometašica od tistih, ki so se tedaj podile po parketu kultne dvorane, je Sergeja Stefanišin. A Serdža pred dvema desetletjema še ni branila Krimovih, temveč Olimpijina vrata.

Njena tedanja soigralka Marjeta Marton, pozneje poročena Veber, se spominja časov na začetku 90. let: "Proti Krimu, od katerega smo bile na začetku še boljše, smo bile vedno naostrene. Še danes je tako, obstaja neka pozitivna motivacija. Nekatera dekleta so tudi prehajala iz enega v drugi klub. To nam je bilo povsem logično. Šla so za boljšimi finančnimi možnostmi. Še vedno smo se med sabo dobro razumele, na igrišču smo bile pa pač sovražnice (smeh)."

Dodaja, da so bili derbiji tudi pozneje, ko so tekmice z Galjevice že gradile svoj imperij, napeti.

Na robu preživetja

Kaj se z nekdanjim slovenskim velikanom, ki je leta 1997 veličastno osvojil pokal EHF, dogaja danes? Klub pravzaprav životari. Uradnega vodstva nima. Deluje brez članic, ima štiri selekcije: mlajše deklice B in A, starejše deklice B in kadetinje. Dejaven je tudi na devetih osnovnih šolah. Skupaj ima 65 igralk, za katere skrbi ekipa petih zanesenjakov. Ti imajo na plečih vse klubske dejavnosti, od treniranja do birokracije.

Razlog za mizerno stanje je poslovanje iz preteklosti, ki je prineslo visoke dolgove. Trenutno je terjatev za okrog sto tisoč evrov, Olimpija pa ima blokiran račun. Nad vodo jo držijo le še članarine, prispevek mestne občine in donacije staršev. A dolgo tako prav gotovo ne bo šlo več. Kljub vsej improvizaciji se bo Olimpija skupaj s Krimom in Litijo podala v troboj za naslov državnih prvakinj, in sicer v kategoriji starejših deklic B.

Ne spreglejte