Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 1. 2022,
22.23

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

2

Natisni članek

Francija Švedska Španija Danska evropsko prvenstvo EP v rokometu 2022

Petek, 28. 1. 2022, 22.23

2 leti, 2 meseca

EP V ROKOMETU 2022, polfinale

Po dveh poslasticah znana finalista evropskega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

2

Španija rokomet | Španci so v prvem polfinalu ugnali Dance. | Foto Guliverimage

Španci so v prvem polfinalu ugnali Dance.

Foto: Guliverimage

Na rokometnem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem osrednja dvorana v Budimpešti ta konec tedna gosti najprestižnejše tekme na turnirju. V nedeljski finale sta se danes po dveh dramatičnih srečanjih prebili Španija in Švedska. Španija je v prvem polfinalnem obračunu kar nekoliko presenetljivo z 29:25 (13:14) ugnala Dansko, ki je bila za mnoge na tem prvenstvu prvi favorit za končni uspeh. V drugem polfinalu pa je Švedska s 34:33 (17:14) ugnala Francijo. Na prvi današnji tekmi je Norveška na tekmi za peto mesto po podaljšku strla Islandijo in si s tem zagotovila tudi vstopnico za SP.

Prvi polfinalni obračun v madžarski prestolnici se je zaradi maratonskega obračuna za peto mesto med Norveško in Islandijo začel z zamudo, po hudem boju pa je smetano pobrala Španija, zmagovalka zadnjih dveh evropskih prvenstev na Hrvaškem 2018 ter na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020.

Izbranci Jordija Ribere so bili v uvodnih 20 minutah v podrejenem položaju, po zaostanku 6:10 pa so zaigrali veliko bolje in tik pred odhodom na veliki odmor povsem zadihali za ovratnik tekmecem iz Hamletove dežele (13:14).

Razočarani danski vratar Niklas Landin. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razočarani danski vratar Niklas Landin. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Druga polovica tekme je minila v znamenju Špancev, z granitno obrambo so povsem razorožili potentne danske rokometaše, v napadu pa igrali strpno in preudarno. V 40. minuti so povedli s 17:16, nato pa do konca tekme imeli nadzor nad svojimi tekmeci. V 57. minuti so si priigrali najvišjo prednost (27:23) in razrešili vse dvome o zmagi.

V španski reprezentanci sta bila najučinkovitejša Aleix Gomez z 11 in 35-letni Joan Canellas s sedmimi goli, v danski pa Mikkel Hansen z osmimi in Magnus Landin s štirimi zadetki.

Težka naloga za slovenska sodnika v drugem polfinalu

Po španskih rokometaših so si najprestižnejšo tekmo na letošnjem zaključnem turnirju stare celine nato priigrali še Švedi, ki so na kolena položili Francoze. Švedska bo v nedeljo naskakovala svojo peto zlato kolajno na evropskih prvenstvih, potem ko je bila najboljša na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002, medtem ko bo Španija naskakovala tretje zaporedno zmagoslavje po turnirjih na Hrvaškem 2018 ter na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji 2020.

Bojan Lah je ob Davidu Soku delil pravico na drugi polfinalni tekmi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bojan Lah je ob Davidu Soku delil pravico na drugi polfinalni tekmi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi polfinalni obračun v madžarski prestolnici je imel tudi slovenski pridih, pravico sta delila Bojan Lah in David Sok. Tekmo so bolje odprli galski petelini, po njihovem vodstvu s 5:1 pa so se prebudili tudi Skandinavci. V 20. minuti so izenačili na 10:10, v končnici prve polovice tekme pa po sijajnih obrambah Andreasa Palicke in simultanki Jima Gottfridssona na polčasu vodili s 17:14.

V drugem polčasu so varovanci norveškega strokovnjaka na švedski klopi Glenna Solberga – tudi z zvrhano mero sreče – odbili vse napade trikratnih olimpijskih in evropskih ter sedemkratnih svetovnih prvakov iz Francije.

V 51. minuti je njihova prednost znašala štiri gole (30:26), a se je ta v 57. minuti praktično stopila (32:31). V izjemno razburljivi končnici so jim Francozi neprestano dihali za ovratnik in imeli celo zadnji napad za izenačenje, strel krožnega napadalca Ludovica Fabregasa pa je čudežno ubranil absolutni junak današnjega obračuna Palicka, ki je – ob bravuroznih posredovanjih – zabil še tri gole.

Veselje Švedov po zmagi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje Švedov po zmagi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V švedski izbrani vrsti sta bila najučinkovitejša Gottfridsson z devetimi in Lucas Pellas s sedmimi goli, v francoski pa Hugo Descat in Aymeric Minne, oba sta dosegla po osem zadetkov.

Norvežanom vstopnica za SP

Norveško-skandinavski obračun za peto mesto je dobil epilog šele po desetminutnem dodatku, odločilen in zmagoviti gol pa je v končnici zabil Harald Reinkind. Pri Norvežanih je bil na izjemno izenačeni in dramatični tekmi najučinkovitejši Sander Sagosen z osmimi goli, medtem ko je junak tekme Reinkind prispeval šest zadetkov. Pri Islandcih je Omar Magnusson dosegel deset, Janus Smarason pa osem golov.

Norveška si je po današnji zmagi nad Islandijo zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo januarja prihodnje leto na Švedskem in Poljskem, medtem ko bo Islandija nastopila v aprilskih kvalifikacijah za nastop na SP.

Norvežani so osvojili peto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Norvežani so osvojili peto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V kvalifikacijah bo nastopila tudi Slovenija. Prvi tekmi jo čakata že sredi marca, njene morebitne tekmice pa so Švica, Romunija, Belgija, Grčija, Italija, Ferski otoki, Finska, Turčija in Estonija. V primeru zmage jo nato aprila čakata še izjemno zahtevna obračuna proti Islandiji, Hrvaški, Nizozemski, Nemčiji, Rusiji, Madžarski, Črni gori, Češki ali Srbiji. Tekmica Slovenije bo znana po sobotnem žrebu, ki se bo v Budimpešti začel ob 13.30.

Slovenija je EP sklenila na 16. mestu, kar je njena najslabša uvrstitev z vseh 13 EP.

Končni odločitvi na letošnjem turnirju bosta na sporedu v nedeljo, 30. januarja. Tekma za tretje mesto med osmoljencema današnjih polfinalnih tekem se bo začela ob 15.30, veliki finale pa bo na sporedu ob 18. uri.

Madžarska/Slovaška: EP, moški

Petek, 28. januar, Budimpešta:
Tekma za peto mesto:

Islandija : Norveška 33:34* (27:27, 12:16)

Polfinale:
Španija : Danska 29:25 (13:14)
Gomez 11, Canellas 6; Hansen 8, Jacobsen 4

Francija : Švedska 33:34 (14:17)
Descat in Minne 8; Gottfridsson 9, Pellas 7

*po podaljšku


Nedelja, 30. januar:
Finale:

18.00 Španija - Švedska

Tekma za 3. mesto:
15.30 Danska - Francija

Ne spreglejte