Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 1. 2022,
22.20

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

36

Natisni članek

evropsko prvenstvo EP v rokometu 2022 Črna gora Ljubomir Vranješ Slovenska rokometna reprezentanca

Ponedeljek, 17. 1. 2022, 22.20

2 leti, 3 mesece

EP V ROKOMETU 2022, 5. DAN

Huda črnogorska zaušnica Slovencem, ki se poslavljajo od EP!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

36

slovenska rokometna reprezentanca : Črna gora EP | Slovenski rokometaši se po porazu s Črno goro poslavljajo od evropskega prvenstva že po prvem delu. | Foto Guliverimage

Slovenski rokometaši se po porazu s Črno goro poslavljajo od evropskega prvenstva že po prvem delu.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na odločilni tekmi evropskega prvenstva za preboj v drugi del tekmovanja potrebovala zmago proti Črni gori, a je neprepričljiva zasedba Ljubomirja Vranješa izgubila (32:33) in nepričakovano hitro končala prvenstvo.

slovenska rokometna reprezentanca : Črna gora EP
Sportal Gašper Marguč: Krepko smo se osramotili

Slovenski rokometaši so za napredovanje nujno potrebovali zmago, medtem ko je Črnogorcem za napredovanje zadoščal že remi, saj so imeli pred dvobojem boljšo razliko v golih. Na koncu so Črnogorci v četrtem poskusu na EP premagali Slovence in se z drugim mestom razveselili napredovanja. S prvega gredo v drugi del Danci.

Že začetek, ki je bil precej izenačen, ni bil obetaven. Slovenci so prvih deset minut sicer vodili, a največ za gol, saj je nasprotnik vselej našel pot do izenačenja. Obrambna igra na nobeni strani ni bila na visoki ravni, Črnogorci so si v 14. minuti prislužili še drugo dvominutno kazen, a četa Ljubomirja Vranješa te ni izkoristila. Slovenci so v 20. minuti po obrambi Urha Kastelica, ta je med vratnici vstopil namesto Jožeta Baznika, in tretjem golu slavljenca Blaža Blagotinška prvič povedli za dva gola (13:11).

Tilen Kodrin je kaj hitro zatem zvišal na +3 in črnogorskega selektorja Zorana Roganovića, ki na tem EP prvič vodi svoje varovance (pred tem je bil odsoten zaradi bolezni covid-19), prisilil v minuto odmora. A ta jim ni pomagala, Slovenci so ušli na +4, v vratih se je večkrat izkazal Kastelic in Črnogorcem preprečeval, da bi se približali. Slovenci so na odmor odšli s +3, dosegli so kar 19 zadetkov, ob slabi obrambi pa jih veliko, 16, tudi prejeli.

Črnogorci se veselijo velikega uspeha. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Črnogorci se veselijo velikega uspeha. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenska obramba tudi v nadaljevanju ni bila agresivna, nato še v napadu ni več steklo in Črnogorci so se približali zgolj na gol zaostanka (22:23). Kastelic je z obrambami, pa tudi dvema zadetkoma v nebranjen gol skrbel, da so Slovenci ostajali v vodstvu. A Nemanja Grbović je prelahko prihajal do meta in Črnogorci, ki so leteli tudi na krilih Branka Vujovića, so deset minut pred koncem tekme prišli do izenačenja (28:28), ki jim je zadostovalo za napredovanje, in napovedali dramatično končnico. V tej so štiri minute pred koncem povedli (32:31).

Slovenci so ob koncu zapravili tri sedemmetrovke Najprej Jure Dolenec, nato Domen Makuc, ki je imel dve minuti in pol pred koncem priložnost za izenačenje s sedmih metrov, a je Nebojša Simić zaustavil njegov poskus, za konec pa še Gašper Marguč, ki bi lahko izenačil na 33:33.  Simić se je na koncu z rojaki razveselil velike zmage (33:32) in napredovanja v naslednji krog. Slovenci pa se nepričakovano hitro poslavljajo.

Švedi po remiju s Čehi vendarle napredovali

Na prvenstvu, ki ga gostita Slovaška in Madžarka, nastopa 24 reprezentanc, ki so razvrščene v šest skupin po štiri. Iz vsake skupine napredujeta prvi in drugi, "slovenska skupina A", iz katere sta napredovali Danska in Črna gora, se bo v drugem delu v Budimpešti, križali z najboljšima dvema iz skupine B (Portugalska, Madžarska, Islandija in Nizozemska) ter skupine C, iz katere sta napredovali Francija in Hrvaška.

Najbolj razburljiva rokometna tekma zadnjega kroga je bila v Bratislavi, kjer sta se Švedska in Češka razšli z remijem. Obe reprezentanci sta imeli enako število točk, a zaradi boljše gol razlike je iz skupine E napredovala skandinavska izbrana vrsta. Iz skupine F sta si napredovanje priigrali Rusija in Norveška.

V polfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz obeh skupin drugega dela.

Madžarska/Slovaška: EP, moški, 3. krog:

Ponedeljek, 17. januar:
Skupina A (Debrecen):

Črna gora : Slovenija 33:32 (16:19)
Črna gora: Matović, Mijušković, N. Simić, F. Vujović 1, Lazović, Čepič 4, B. Vujović 9, M. Vujović 5, Kaludjerović, Simović, Sevaljević 1, B. Simić, Lasica, Vujačić, Andjelić 6, Grbović 8.
Slovenija: Baznik, Kastelic 2, Skube 2, Blagotinšek 4, Henigman, Marguč 4, Janc, Dolenec 6, Poteko 1, Cehte 1, Kodrin 6, Zarabec, Sokolič 1, Makuc 3, Mačkovšek 2, Suholežnik.

20.30 Severna Makedonija - Danska

Lestvica:
1. Danska 2 tekmi - 4 točke*
2. Črna gora 3 - 4*
...........................................
3. Slovenija 3 - 2
4. Severna Makedonija 2 - 0
 

Skupina C (Szeged):
Ukrajina : Hrvaška 25:38 (13:18)
Francija : Srbija 29:25 (16:7)

Lestvica:
1. Francija 3 - 6*
2. Hrvaška 3 - 4* 
.....................................................
3. Srbija 3 - 2
4. Ukrajina 3 - 0

Skupina E (Bratislava):
Bosna in Hercegovina : Španija 24:28 (14:12)
Češka : Švedska 27:27 (11:12)

Lestvica:
1. Španija 3 - 6*
2. Švedska 3 - 3*
.................................................
3. Češka 3 - 3
4. Bosna in Hercegovina 3 - 0

Skupina F (Košice):
Slovaška : Rusija 27:36 (9:19)
Litva : Norveška 29:35 (16:16)

Lestvica:
1. Rusija 3 - 6*
2. Norveška 3 - 4*
..................................................
3. Slovaška 3 - 2
4. Litva 3 - 0

* reprezentanca je napredovala v drugi del turnirja

EP v rokomet: Madžarska - Portugalska
Sportal Madžari vendarle do prve zmage, Pajovičeva četa namučila Nemčijo
Ep v rokometu: Slovenija - Danska (Nejc Cehte, Mikkel Hansen)
Sportal Iz slovenskega tabora po velikem razočaranju: "Boli, a ..."
Ne spreglejte