Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2020,
21.55

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

EP v rokometu 2020 Norveška Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 22. 1. 2020, 21.55

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 14. DAN

Slovenci po porazu z Norveško v polfinalu proti Špancem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija Norveška, Rok Ovniček | Slovenci so morali priznati premoč Norveški. | Foto Reuters

Slovenci so morali priznati premoč Norveški.

Foto: Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca je na zadnji tekmi glavnega dela evropskega prvenstva morala priznati premoč Norveški s 33:30 (14:13) in se bo v polfinalu pomerila s Španijo, ki je v skupini I osvojila prvo mesto. Slovenci so si sicer že po zmagi Portugalske nad Madžarsko (34:26) zagotovili mesto v polfinalu, kjer bodo nastopili drugič v zgodovini in prvič po dolgih šestnajstih letih. Četa Ljubomirja Vranješa bo polfinalno tekmo odigrala v petek ob 18. uri, v drugem polfinalu se bosta pomerili Hrvaška in Norveška.

Norveška : Slovenija 33:30 (14:13)

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 2, Janc, Dolenec, Cingesar, Cehte 5, Kodrin 5, Zarabec 3 (1), Šoštarič 3, Horžen 4, Žabić 4 (1), Ovniček 3, Bombač, Mačkovšek.

Norveška: Christensen, Bergerud, Nikolaisen 4, Sagosen, Overjordet 5, Overby, Joendal 1 (1), Aar 4, Björnsen, Gullerud, Johannessen 2, O'Sullivan, Tangen 5, Reinkind 1, Gullikssen 7, Blonz 4 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (2), Norveška 2 (2).

Izključitve: Slovenija 6, Norveška 6 minut.

Na tekmi z Norveško je slovenski selektor Ljubomir Vranješ ponudil priložnost igralcem, ki so zdaj na prvenstvu igrali manj. Nosilci igre so bolj ali manj počivali in varčevali moči za odločilne obračune v švedski prestolnici. Slovenci so tekmo začeli v postavi Urh Kastelic, Miha Zarabec, Nik Henigman, Igor Žabić, Darko Cingesar, Nejc Cehte in Mario Šoštarič. Slovenska izbrana vrsta je po golu Žabića povedla z 1:0, nato pa so sledili trije zaporedni zadetki Norvežanov, ki so bili ves čas korak pred slovenskimi rokometaši, vodili so tudi s štirimi goli razlike. V 12. minuti so Slovenci po golu Cehteta zaostanek zmanjšali na dva zadetka (8:6).

Sledile so napake z obeh strani, po novih dveh zaporednih zadetkih Cehteta pa se je Slovenija osem minut pred koncem prvega polčasa približala le na gol zaostanka (10:9). V nadaljevanju so Norvežani znova povedli za tri, a se so se Slovenci znova vrnili v igro, dobro minuto pred koncem prvega polčasa pa je Zarabec zapravil sedemmetrovko za izenačenje. Norvežani so ob polčasu vodili s 14:13, v zadnji sekundi prvega polčasa pa je po ukradeni žogi strel za izenačenje zapravil Cingesar.

Norvežani se bodo v polfinalu pomerili s Hrvaško. | Foto: Reuters Norvežani se bodo v polfinalu pomerili s Hrvaško. Foto: Reuters

Tudi drugi polčas je postregel s podobno predstavo z obeh strani. Slovenci so imeli v sedmi minuti nadaljevanja znova možnost izenačiti, a so se Norvežani ubranili in po dveh uspešnih napadih so znova povedli s tremi zadetki prednosti, prednost pa se je nato še višala. Slovenci so kot po tekočem traku zapravljali najstrožje kazni, zgrešili so jih kar pet. V zaključku tekme so Slovenci strnili svoje vrste in pet minut pred koncem so se po zadetku Šoštariča znova približali le na gol zaostanka (30:29), a so Norvežani znova pobegnili in na koncu zmagali s 33:30.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Cehte in Tilen Kodrin s po petimi goli, Kristjan Horžen in Žabič sta prispevala po štiri zadetke.

Portugalci Slovenijo poslali v polfinale

Pred današnjimi tekmami je bilo jasno, da Slovenijo tudi poraz proti Norveški lahko popelje do petkovih polfinalnih tekem v švedski prestolnici, v tem primeru bi morala Portugalska remizirali ali premagati Madžarsko, kar se je tudi zgodilo. Portugalci so Madžare povsem demantirali in jih povozili s 34:26. S tem so si zagotovili tudi tretje mesto v skupini II in nastop na tekmi za peto mesto. Na koncu so imeli Portugalci, Madžari in Švedi štiri točke, a so Portugalci, sicer največje pozitivno presenečenje turnirja, oba tekmeca premagali v medsebojnih tekmah, kar jim je prineslo tretje mesto. Švedi so bili četrti, Madžari peti, Islandci pa z dvema točkama šesti, zadnji.

Trenutek, ko so slovenski rokometaši izvedeli, da so v polfinalu:

Iz skupine I na Dunaju so se v polfinale prebili Španci in Hrvati, tretje mesto pa so osvojili Nemci. V skupini I se je derbi Španije in Hrvaške končal z remijem (22:22), zaradi boljše gol razlike pa v polfinale s prvega mesta potujejo Španci. Najbolj prestižne tekme letošnjega turnirja bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu. V petkovem prvem polfinalu se bosta ob 18. uri pomerili Slovenija in Španija, ob 20.30 pa še Norveška in Hrvaška. Poraženca petkovih tekem se bosta dan kasneje pomerila v tekmi za tretje mesto, zmagovalca pa v nedeljskem velikem finalu. 

Fotogalerija s tekme Norveška : Slovenija, foto: Reuters:

Fotogalerija
1 / 8

Skupina II:

Lestvica:

1. Norveška*       5 tekem – 10 točk
2. Slovenija*      5  6
-----------------
3. Portugalska   5 – 4
4. Švedska     5 – 4
5. Madžarska        5 – 4
6. Islandija        5 – 2 

*V polfinalu.

Skupina I:

Lestvica:

1. Španija*         5 tekem -  9 točk
2. Hrvaška*       5  – 9
--------------
3. Nemčija        5  - 6
4. Avstrija        5  -  3
5. Belorusija             5  -  3
6. Češka    5  -  0

*V polfinalu.

Preberite še:

Slovenija Portugalska, slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Madžari izgubili proti Švedom, Slovenci do olimpijskih kvalifikacij
Ne spreglejte