Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
19. 11. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

1

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Kiel Branko Tamše Miha Zarabec Branko Vujović Urban Lesjak

Nedelja, 19. 11. 2017, 20.00

6 let, 5 mesecev

Po tekmi med Celjem in Kielom

Kiel presrečen, da je komaj odnesel celo kožo iz grmečega Zlatoroga #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

1

kiel | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po dramatični končnici je slovenski rokometni prvak iz Celja za zadetek (27:28) izgubil tekmo proti zvezdniškemu nemškemu Kielu. Pivovarji v zgornjem domu lige prvakov ostajajo pri petih točkah. V nedeljo gostijo še en nemški klub, Flensburg.

Čeprav je vodilo le enkrat, je bilo Celje na pragu tega, da bi ukradlo točko nemškemu velikanu Kielu. Tokrat jo je ta v Zlatorogu, ki so ga gledalci skoraj napolnili, bilo jih je kakih pet tisoč, odnesel z minimalno zmago 28:27. Zadnji zadetek je dosegel Niclas Eksberg nekaj sekund pred koncem. Po njem pa je bilo kar nekaj polemik in povišanih tonov, ali je bil dosežen na regularen način oziroma ali je bil Šved pri izvajanju prehiter.

Celjani so sicer ob koncu tekme v manj kot dveh minutah ujeli dva gola zaostanka. V boju za osmino finala bi jim točka proti ekipi s približno sedemkrat večjim proračunom pomenila ogromno. Za zdaj ostajajo pri petih, še vedno pa imajo seveda možnosti za napredovanje. Njihovo kljubovanje poškodbam ob že tako dokaj kratki klopi za toliko tekmovanj – tokrat jo je skupil Jaka Malus – je osupljivo. 

Za Celje sta Gal Marguč in Branko Vujović dosegla po pet golov. Urban Lesjak je imel 13 obramb. Za Kiel je Ekberg zadel sedemkrat, Miha Zarabec enkrat, Niklas Landin pa je imel 13 obramb.

Takšnega vzdušja v letošnji sezoni Zlatorog še ni doživel. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Takšnega vzdušja v letošnji sezoni Zlatorog še ni doživel. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Urban Lesjak o tekmi

Urban Lesjak je o zadnjem golu tekmecev dejal: "Zadetek ni bil regularen, ker je bil v trenutku sodnikovega piska, ko je ta dal znak za začetek igre, Kielov igralec kakšnih pet metrov na naši polovici, kar po pravilih ni dovoljeno. To so Nemci izkoristili. Mi smo nekoliko zamudili z menjavo vratarja, tako da je Kiel zadel v napol prazno mrežo."

"Lahko nam je žal za to tekmo. Vedeli smo, da bomo igrali v valovih. Žal smo pustili Kielu, da je pobegnil na pet golov, a se nam je uspelo vrniti in povesti. V Kielu smo imeli v končnici nekaj sreče, tokrat ne," je dodal celjski vratar.

Urban Lesjak je ustavil 13 žog. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Urban Lesjak je ustavil 13 žog. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Trenerski pogled: Branko Tamše

Branko Tamše | Foto: Žiga Zupan/Sportida Branko Tamše Foto: Žiga Zupan/Sportida "Čestitke Kielu za zmago. Iskreno bi se rad zahvalil čudovitemu občinstvu, ki je prepoznalo odrekanje fantov in trdo delo.

Fantje so najzaslužnejši za to, da lahko Celje premaga katerega od najboljših klubov na svetu, ne glede na to, v kakšni postavi igra. Med tekmo smo ostali brez Jake Malusa. Ob naši šibki klopi vsak igralec šteje dvojno.

Odigrali smo dobro tekmo kljub napakam, kakršnih si proti Kielu ne smeš dovoliti. Veseli me dejstvo, da smo se po zaostankih vedno znova vračali. Poldrugo minuto do konca smo imeli minus dva gola in igralca manj, z mirnostjo smo izenačili, gol smo dobili v zadnjih sekundah.

Imeli smo nekaj nesreče. Glede na naš prikazan boj bi bil remi najbolj pravičen, a dve točki gresta v Kiel. Zadnji gol? Klasični prepovedani položaj."

To sezono še nikdar tako poln Zlatorog

Sedem krogov so potrebovali gledalci, da so začutili polet, željo, atraktivnost in bojevitost mlade celjske ekipe, ki je v prejšnjem krogu senzacionalno ugnala trikratnega evropskega prvaka Kiel. A preden so se vsi posedli na sedeže to sezono nikdar bolj polnega Zlatoroga, ki je na trenutke grmel, so Nemci že vodili z 8:4. Celjski napad ni bil udaren, vse je delovalo prepočasi, Urban Lesjak, ki je prejšnjo nedeljo briljiral, pa se do 13. minute ni srečal z žogo, razen ko jo je pobral iz vrat.

Takoj, ko se je to spremenilo, so soigralci dve njegovi obrambi pretvorili v učinkovita protinapada in v štirih minutah se je prednost Nemcev stopila na dva gola.

Kiel se je maščeval za poraz na prvi tekmi. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kiel se je maščeval za poraz na prvi tekmi. Foto: Žiga Zupan/Sportida
A Celjani so jim lahke gole, iz protinapadov so zabijali Patrick Wiencek, Niklas Ekberg in Rune Dahmke, z manj zbrano igro – to ni bil večer Jake Malusa –  v napadu ponujali sami. Ko se je ta stabiliziral in ko je dobro branil Lesjak, so bili Celjani, ki pogrešajo Žigo Mlakarja in Luko Mitrovića, Borut Mačkovšek pa je zaigral le v obrambi, spet povsem ob boku sloviti ekipi.

Kapetan dvakrat udaril v prazno mrežo

Dva zaporedna gola v prazna vrata, s katerima je David Razgor kaznoval Kielovo hazardiranje, in en protinapad Gala Marguča so navdušili Zlatorog, pivovarje pa tik pred odmorom poslali na le gol zaostanka. Vsekakor velja izpostaviti tudi potezo komaj 19-letnega vratarja Gašperja Dobaja, ki je obranil sedemmetrovko švedskemu asu Ekbergu.

David Razgor o tekmi

Prvo in edino vodstvo Celja

Gal Marguč je sedemmetrovko sprožil prek vrat, nato pa je izgubljeno žogo Mihe Zarabca v gol iz protinapada izenačil na 15. Zlatorog je kipel od navdušenja, ko je Tilen Kodrin na dveh tretjinah tekme Celjane popeljal do prvega vodstva. A Kiel je vešče kaznoval vsako napako v napadu, imel odličnega Niklasa Landina in kmalu spet ušel na dva gola plusa.

Celjani pa so imeli odgovor tudi na to. Vroč je postal Lesjak. Ekberg je zgrešil sedemmetrovko, v napadu se je po začetnih dveh golih spret prebudil Branko Vujović, Kristian Bećiri pa je v svojem slogu vešče lobal Landina za 22:22 deset minut pred koncem.

Branko Tamše je verjetno ostal še brez Jake Malusa. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Branko Tamše je verjetno ostal še brez Jake Malusa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Koktajl drame, besa in slavja

A Kiel je pripravljal novo ofenzivo in spet povedel za dva gola. Z igralcem manj je Kodrin zgrešil v protinapadu, nato pa je Celje z igralcem več izgubilo žogo. Marguč je v 56. minuti znižal na 25:26, nato pa je bil izključen vse pomembnejši Tamšetov vojščak Matic Suholežnik. To je z golom izkoristil Wiencek, na minus 1 pa je znova znižal Anić. Celjani so se z igralcem manj obranili, kakšnih sedem sekund do konca pa je, ko je Celje igralo brez vratarja in z dodatnim igralcem, zadel Branko Vujović.

Pivovarji so bili nekoliko pozni z menjavo. To je izkoristi Ekberg in le nekaj sekund pred koncem zadel za 28:27. Tamše je besnel na sodnika in delegata, da je bilo izvajanje sredine napačno, a brez učinka. Kiel je minimalno slavil v Zlatorogu.

Pogled proti Flensburgu

Naslednji izziv Celjane čaka v nedeljo, ko v Zlatorog prihaja Flensburg. Še en "nemec" in še en stari znanec slovenskih prvakov, ki so se mu na gostovanju večino tekme odlično odpirali, klonili pa v končnici. Je napočil čas za povračilne ukrepe?

Celje PL : Kiel 27:28 (14:15)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 5000, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (13 obramb - 1 x 7-m), Panjtar, Dobaj (1 obramba - 1 x 7-m); Vujović 5, Jurečič, Malus 1, Razgor 4, Suholežnik 2, Marguč 5, Grošelj, Kodrin 3, Makuc, Anić 1, Dušebajev 4, Mačkovšek, Bečiri 2.

Kiel: Landin (13 obramb), Wolff, Toft Hansen, Firnhaber, Dissinger, Wiencek 6, Ekberg 7, Zeitz 2, Frend-Öfors, Rahmel, Dahmke 3, Zarabec 1, Vujin 2, Bilyk 4, Nilsson 3.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarno Laško 4 (2), Kiel 6 (3).

Kazenske minute: Celje Pivovarna Laško 8, Kiel 10 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte