Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
14.35

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca EP v rokometu 2024 Ferski otoki

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 14.35

3 mesece, 2 tedna

Ferski otoki

"Če nam uspe, bo vsaj pet tisoč naših navijačev vzklikalo za Slovence!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47
Ferski otoki navijači EP v rokometu 2024 | Ferski otoki imajo v Nemčiji izjemno podporo s tribun. | Foto Reuters

Ferski otoki imajo v Nemčiji izjemno podporo s tribun.

Foto: Reuters

Reprezentanca Ferskih otokov je na letošnjem evropskem prvenstvu v rokometu zagotovo eno izmed pozitivnih presenečenj. Ferci so bili na prvi tekmi prvenstva dolgo časa trn v peti Slovenije, nato pa so v drugem krogu Norveški odščipnili veliko točko, po kateri ostajajo tudi v boju za napredovanje. Zato morajo danes premagati Poljsko, nato pa upati na pomoč Slovenije, ki mora premagati Norveško. Zatem bi o drugouvrščeni ekipi v skupini D odločala razlika v golih. Če bodo Ferci proti Poljakom uspešni, so v ferskem taboru že napovedali, da bo imela Slovenija v Mercedes-Benz Areni izdatno pomoč s tribun: glasne ferske navijače.

Medtem ko si je Slovenija že zagotovila mesto v drugem delu letošnjega evropskega prvenstva, bosta v skupini D o drugem mestu na daljavo obračunali ekipi Norveške in Ferskih otokov. Verjetno scenarij, ki si ga pred začetkom turnirja v Nemčiji ni upal napovedati nihče, čeprav so reprezentance, med drugim tudi Slovenija, opozarjale, da ne gre za nikakršne eksote. "Širša javnost morda Ferce jemlje kot rokometne eksote, a gre za resno ekipo, ki jo bo treba vzeti skrajno resno. Tekma bo zagotovo zahtevna," je pred obračunom opozarjal slovenski selektor Uroš Zorman, ki se je moral nato s svojo zasedbo močno potruditi za prvi dve točki na prvenstvu. 

Za Ferce je letošnje evropsko prvenstvo zgodovinsko, saj se prvič v zgodovini merijo na enem izmed velikih tekmovanj v članski kategoriji. Na tekmovanje so se prebili kot ena izmed najbolje tretjeuvrščenih ekip v kvalifikacijskih skupinah. Ne glede na njihove rezultate je že nastop Ferskih otokov na velikem tekmovanju marsikoga presenetil, saj gre za narod s samo 50 tisoč ljudmi, ki pravzaprav ni neodvisna država, temveč provinca z visoko stopnjo avtonomije znotraj Danske. Ferski otoki so tudi najmanjša država po številu prebivalcev, ki se je uvrstila na evropsko prvenstvo v ekipnih športih.

Slovenci so se morali za zmago proti Fercem izdatno potruditi. | Foto: Guliverimage Slovenci so se morali za zmago proti Fercem izdatno potruditi. Foto: Guliverimage

Vzpon iz leta v leto

A kljub temu je bilo takšne rezultate te male otoške države med Veliko Britanijo in Islandijo mogoče napovedati v zadnjih nekaj letih. V tistem obdobju so mlade selekcije Ferskih otokov dosegale vidne rezultate v evropskih in svetovnih tekmovanjih, zdaj pa se je to le še preneslo na višjo raven. Poleg tega imajo reprezentanti Ferskih otokov skozi celotno prvenstvo fanatično podporo svojih navijačev, ki so v prvem krogu povsem preglasili Slovence, v drugem pa še Norvežane. Ocenjuje se, da jih je trenutno v Nemčiji več kot pet tisoč, prišlo jih bo še več, kar je približno deset odstotkov celotnega prebivalstva Ferskih otokov.

To je v pogovoru za hrvaški Index potrdil tudi novinar enega izmed ferskih medijev, ki v Berlinu spremlja dogajanje. "Navijači so kot nori proslavljali prvo točko. Bila je popolna norija. Proti Norvežanom jih je bilo še več kot proti Sloveniji, veliko ljudi je prišlo v petek in soboto. Da bo še glasneje, bo ferski prevoznik poslal še eno letalo za tekmo s Poljsko, tako da bo naših navijačev še več," je za Index dejal novinar Agnar Presta. "Z mladimi reprezentancami zelo dobro delamo, zveza je našla pokrovitelje, ki to delo podpirajo. Glede na izjemne rezultate v mladinskih selekcijah bi kaj takega lahko pričakovali tudi na višji ravni. Nogomet je pri nas še vedno šport številka ena. Treba pa je reči, da se zelo dobro dela pri privabljanju otrok k rokometu. Uradna številka pravi, da imamo od tri do štiri tisoč aktivnih rokometašev," je o razvoju rokometa na Ferskih otokih povedal tamkajšnji novinar.

Ferski otoki še naprej upajo na napredovanje. | Foto: Reuters Ferski otoki še naprej upajo na napredovanje. Foto: Reuters

Se Sloveniji obeta izdatna pomoč?

Z današnjo morebitno zmago bi si Ferci najverjetneje zagotovili tudi lažji žreb v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in tako naredili velik korak k preboju na svetovno sceno. "Kaj bo v naši prihodnosti? To je težko vprašanje. Veliko bo odvisno od tega, kako se bodo igralci razvijali in kdo bo delal z njimi. Igralci se za zdaj dobro razvijajo, v tej ekipi imamo dve veliki generaciji. To so igralci, rojeni v letih 1996 in 1997, ter igralci, rojeni leta 2002. Lahko bi bilo zelo razburljivo, ko vsi vstopijo v najboljša rokometna leta," trdi Presta in pravi, da še vedno ni dovolj: "Imamo veliko igralcev, ki igrajo v drugi ligi na Danskem. To je dobra liga, sploh v primerjavi z ligami na Ferskih otokih, vendar bodo morali preiti na še višjo raven. Naši rokometaši so že pokazali, da je vse mogoče. Zato se Ferske otoke vsekakor navadite spremljati na velikih tekmovanjih," so prepričani na Ferskih otokih.

Ti so prepričani, da jim danes lahko uspe veliki met in dosežejo zgodovinsko prvo zmago na velikih tekmovanjih. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da odigramo še eno odlično tekmo in poskusimo premagati Poljsko. Če nam uspe premagati Poljsko, bo na tekmi Slovenija-Norveška Slovence bodrilo pet tisoč ali morda šest tisoč gledalcev s Ferskih otokov, tako da se v areni obeta nor večer," je pred srečanjem s Poljsko, ki je na tem prvenstvu prikazala dve zelo skromni predstavi, sporočil trener Ferskih otokov Peter Bredsdorff-Larsen.

Preberite še:

Ivan Martinović
Sportal Velik udarec za Hrvate
EP v rokometu: Slovenija : Norveška slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Izjemni Slovenci po drami do velike zmage!
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska Uroš Zorman
Sportal "Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik" #video
EP v rokometu: Hrvaška - Avstrija
Sportal Hrvati le do remija proti trdoživi zasedbi Aleša Pajoviča
Ne spreglejte