Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
8.21

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Norveška Domen Novak Borut Mačkovšek Uroš Zorman Slovenska rokometna reprezentanca EP v rokometu 2024

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 8.21

3 mesece, 1 teden

Pred tekmo Slovenija – Norveška (20.30)

"Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

"Po dveh tekmah smo dosegli prvi cilj, a se pri njem ne želimo zaustaviti," pred tretjo tekmo Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu v rokometu poudarja slovenski vratar Urban Lesjak. Slovenci se bodo danes ob 20.30 po zmagah nad Ferskimi otoki in Poljsko pomerili še z najnevarnenšim tekmecem v skupini D Norveško.

Ferski otoki navijači EP v rokometu 2024
Sportal "Če nam uspe, bo vsaj pet tisoč naših navijačev vzklikalo za Slovence!"
EP v rokometu: Slovenija : Norveška slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Izjemni Slovenci po drami do velike zmage!

Čeprav je marsikateri slovenski navijač po zmagi Slovenije nad Ferskimi otoki z "zgolj" tremi zadetki negodoval nad predstavo slovenskih rokometašev, so Ferci tudi v drugem krogu z Norvežani še enkrat več potrdili, da nikakor ne gre za eno izmed eksotičnih reprezentanc. V zaključku so proti skandinavski zasedbi dosegli veliki remi in tako tudi Sloveniji dokazali, da se tudi petouvrščeni zasedbi z zadnjega prvenstva stare celine da kljubovati.

"Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik glede tekme s Ferskimi otoki. Proti Norveški so dokazali, da so resna ekipa, ta neodločen izid ni naključje. Za nas je bila tekma s Poljsko zelo težka, a smo pokazali značaj ter pametnejšo in boljšo igro. Vse se nam je izšlo, fantje so odigrali 50 vrhunskih minut, zadnjih deset pa moramo spet malce popraviti," je za STA pred zadnjo tekmo rednega dela prvenstva dejal Uroš Zorman, ki je sicer že na začetku tekme s Poljsko ostal brez glasu.

Novak in Lesjak pred Norveško (video: RZS)

Izpolnjen prvi cilj

Slovenci so z uvrstitvijo v drugi del prvenstva izpolnili osnovni cilj, ki so si ga zastavili pred začetkom letošnjega prvenstva.  Z uvrstitvijo v drugi del, kjer se bodo pomerili še s Švedsko, Nizozemsko iz skupine E ter Dansko in Portugalsko iz skupine F, so si tudi v kvalifikacijah za SP zagotovili boljše izhodišče za žreb. Kljub temu si zdaj želijo še več, realno dosegljivo je tudi prvo mesto, dve točki pa bi bili v sistemu, kjer se točke prenašajo naprej, zlata vredne. Zadnji odmeven spopad Slovenije in Norveške se je odvil na EP leta 2020, ko je takrat Slovenija še pod vodstvom Ljubomirja Vranješa na tekmi za tretje mesto EP z Norvežani visoko izgubila (20:28). A tokrat bo tekma povsem drugačne narave, Norveška po le remiju s Ferci lahko tudi še izpade s prvenstva.

"Norvežani predstavljajo zelo visoko oviro. Oni morajo zmagati, bog ne daj, da bi jih mi premagali preveč, saj se lahko zgodi, da ne bi napredovali. Vemo, kaj to pomeni za takšno rokometno velesilo, to bi bilo nedopustno. Zato bo njihova osredotočenost na visoki ravni," je opozoril Borut Mačkovšek, ki je v prvih minutah srečanja s Poljsko rešetal mrežo tekmeca. "Trenutno smo samozavestni, igramo dobro, smo prava ekipa na terenu in zunaj njega. Če bomo prikazali še eno takšno igro v obrambi kot s Poljaki, bo Norvežanom zelo težko," opozarja Mačkovšek.

 "Trenutno smo samozavestni, igramo dobro, smo prava ekipa na terenu in zunaj njega," poudarja Mačkovšek. | Foto: Reuters "Trenutno smo samozavestni, igramo dobro, smo prava ekipa na terenu in zunaj njega," poudarja Mačkovšek. Foto: Reuters

S kakšno popotnico v drugi del?

Svoje mnenje o naslednjem tekmecu Slovenije je podal tudi Domen Novak. "Zagotovo so drugačna ekipa od Poljske, več tečejo. So polni zvezdnikov svetovnega rokometa. Igrajo bolj fizično. Dobro se bomo pripravili nanje in vsi si želimo, da bi šli v drugi del z dvema točkama," je še dodal Novak. V primeru zmage bo Slovenija v drugi del EP v vsakem primeru prenesla dve točki, razlika med danimi in prejetimi zadetki pa bo odvisna od ekipe, ki bo prav tako napredovala iz skupine D. V primeru neodločenega izida bodo Slovenci v Hamburg odpotovali s točko, v primeru poraza brez nje.

Preberite še:

EP v rokometu: Hrvaška - Avstrija
Sportal Hrvati le do remija proti trdoživi zasedbi Aleša Pajoviča
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska
Sportal Slovenci do velike zmage in napredovanja, Ferci šokirali Norvežane
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska Tilen Kodrin
Sportal Poteza Slovenca, ki je navdušila #video
Ne spreglejte