Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

1

Natisni članek

Michael Phelps terapija Rio 2016

Torek, 9. 8. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Zakaj imajo ameriški športniki v Riu po telesu večje rdeče madeže?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

1

Na olimpijskih igrah v Riu smo lahko na telesih ameriških športnikov videli večje rdeče madeže, ki pa niso nikakršna bolezen, temveč so nastali zaradi nekoliko drugačnega načina zdravljenja oziroma lajšanja bolečin.

Ameriški plavalci in telovadci so z večjimi rdečimi pikami poželi veliko pozornosti, zato se je javnost začela spraševati o njihovem vzroku.

Ne, to niso znaki paintballa ali ljubezenski ugrizi, ampak so rezultat alternativne cupping terapije (vakuumska terapija), pri kateri zdravitelji med drugimi delujejo tudi z ogretimi skodelicami.

Te ustvarijo vakuum in po zapisih iz telesa izvlečejo tekočino ter strupe, s tem pa lajšajo bolečine in delujejo kot terapija. S to metodo se stimulira periferni živčni sistem, mišice in koža pa dobijo več krvi. Zaradi tega nastanejo tudi madeži na telesu, ki so zelo opazni in so vidni še od tri do štiri dni.

Ameriški plavalec Michael Phelps prav tako prisega na tovrstno terapijo

 

Thanks @arschmitty for my cupping today!!! #mpswim #mp 📷 @chasekalisz

A photo posted by Michael Phelps (@m_phelps00) on

"Obstajajo tudi druge vrste rehabilitacije, a ta je najboljša"

Športniki poudarjajo, da si s to vrsto zdravljenja lajšajo bolečine, zlasti po napornih treningih in v času tekem.

Na olimpijskih igrah v Riu so bile najbolj opazne pri ameriškem telovadcu Alexandru Naddouru in najboljšem plavalcu vseh časov Michaelu Phelpsu, ki se lahko pohvali s kar 19 zlatimi medaljami na olimpijskih igrah. Do nove je priplaval tudi v Riu, kjer je bil najhitrejši skupaj z reprezentančnimi kolegi v štafeti 4 x 100 metrov prosto.

Telovadec Alexander Naddour si tako kot nekateri reprezentančni kolegi pomaga s to vrsto terapije. Madeže lahko vidite na njegovih ramenih. | Foto: Telovadec Alexander Naddour si tako kot nekateri reprezentančni kolegi pomaga s to vrsto terapije. Madeže lahko vidite na njegovih ramenih.

"Obstajajo tudi druge vrste rehabilitacije, kot so športna masaža, savna, hladna kopel, kompresijska oblačila, vendar je cupping boljši od vsega, kar sem že poskusil in za kar sem zapravljal denar," je za USA Today dejal Naddour in dodal: "Ta vrsta zdravljenja je bila moja skrivnost, da sem v teh letih ostajal zdrav. Prikrajšala mi je marsikatero bolečino."

S črpalko naredijo vakuum

Njegov ekipni kolega Chris Brooks je dejal, da si telovadci pomagajo kar sami med seboj: "Tu me boli, rečeš kolegu, in ti potem tja postavi skodelico. Ampak ne uporabljamo tistega načina s plinom, ampak s črpalko, s katero v skodelici naredimo vakuum."

V slovenskem olimpijskem taboru ni videti, da bi kdo prisegal na takšno terapijo, se pa je naš novinar Martin Pavčnik v Riu pogovarjal z Nežko Poljanšek, ki na olimpijskih igrah s svojimi bogatimi fizioterapevtskimi izkušnjami pomaga triperesni jadralski deteljici.

Kako deluje cupping terapija s črpalko

Cupping terapija z uporabo plamena

 

Ne spreglejte