Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Rio 2016

Torek, 9. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Fizioterapevtka Nežka Poljanšek

Z neprecenljivimi izkušnjami iz zlate dobe Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Triperesni jadralski deteljici, ki še čaka na začetek olimpijskih nastopov, v Riu de Janeiru pomaga tudi Nežka Poljanšek, nekdanja fizioterapevtka smučarske šampionke Tine Maze.

Skupni imenovalec zadnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju in poletnih, ki so se v petek začele v Riu de Janeiru, je v slovenskem taboru fizioterapevtka Nežka Poljanšek. Čeprav je sodelovala z mnogimi znanimi športniki (Merlene Ottey, Sani Bečirović, Mitja Petkovšek …), pa jo je širša javnost spoznala predvsem kot fizioterapevtko najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze. Z njo se je v Sočiju veselila dveh zlatih kolajn, zdaj v Riu pomaga jadralcem Vasiliju Žbogarju, Veroniki Macarol in Tini Mrak.

Nežka Poljanšek | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

"Zima je moj najljubši letni čas. Vseeno pa imajo tudi poletne igre svoj čar. Uživam predvsem v odprtosti in spoznavanju novih ljudi. V Sočiju smo bili s Tinino ekipo nekoliko odmaknjeni. Tu je glavnina športnikov skupaj. Rada spoznavam ljudi iz držav, za katere niti ne vem, da obstajajo," svoji olimpijski izkušnji primerja Poljanškova, ki je v zadnjem obdobju dodobra spoznala tudi jadranje.

Poudarja namreč, da ima vsak šport svoje zakonitosti, na katere mora biti fizioterapevtka zelo pozorna. "O športu se moraš dobro pozanimati, tudi na ravni biomehanike. Moraš vedeti, kako deluje telo in kateri deli so bolj podvrženi poškodbam, utrujenosti ali obrabam," pravi in kot ključne dele telesa pri jadranju izpostavlja stegenske mišice in križ.

Tina Maze kot neprecenljiva izkušnja

"Njen dotik, čeprav večkrat zelo boleč, vedno pomaga k hitrejši regeneraciji mišic, sklepov, tetiv … Telo, ki je pod vsakdanjimi obremenitvami, potrebuje sprostitev, zato je njena vloga zelo pomembna. Nežka je s svojo pozitivno energijo zelo dobro vplivala na delo v ekipi, s svojim znanjem in strokovnostjo pa pomagala pri konstantnih vrhunskih predstavah moje 'mašine'," jo je pred leti opisala Tina Maze, s katero sta sodelovali kar tri sezone.

Zdi se, da je spoštovanje vzajemno. "Delo s Tino lahko označim za neprecenljivo izkušnjo. Z njo sem se učila iskati meje. Tudi fizioterapevt mora namreč vedeti, kaj lahko in česa ne. Z njo sem spoznavala, kako globoko se lahko spustiš v psiho človeka v različnih trenutkih. Tekmovalno obdobje namreč ni čas za reševanje težav. Poleg tega sem pri Tini občudovala njeno žensko plat. Ženske odreagiramo čustveno, moški z razumom. Lepo mi je bilo, da sem bila ob njej prav jaz tista, ki jo je znala poslušati," pravi članica slovenske olimpijske odprave.

Nežka Poljanšek in Tina Maze | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

"Fizioterapevti smo tudi psihoterapevti"

Mazejeva ni nikoli skrivala, da je Nežka občutno več kot pa zgolj fizioterapevtka. V ostrem tekmovalno-trenažnem ritmu je bila namreč pogosto njena zaupnica ter tista spremljevalka, ki je lahko najbližje spremljala barvito paleto Tininih čustev.

"Gre za dvojno službo. Skoraj vsak fizioterapevt je obenem tudi psihoterapevt. Zakaj? Športnik namreč pogosto ne najde prave priložnosti za izražanje čustev. A ko se sprosti telo, se sprostijo tudi čustva. Zato je dobro, da je ob terapevtski mizi tudi uho," dodaja Nežka.

Ne spreglejte