Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Gabrielle Douglas Simone Biles gimnastika Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro

Petek, 12. 8. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Več tisoč kristalov Swarovski za vsako Američanko in kritike na račun olimpijske prvakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Telovadke ZDA 2016 Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Gimnastični ženski vrh v Riu je bil do zdaj popolnoma ameriško obarvan. Glamurozne Američanke so najprej slavile na ekipni tekmi, v mnogoboju pa sta prvi dve mesti pripadli eni od najboljših telovadk vseh časov Simone Biles in Alexandri Raisman. A čez lužo ne govorijo le o svojih gimnastičnih kolajnah, pod drobnogled so vzeli tudi obnašanje ene od zlatih deklet.

Ameriški gimnastični tabor se je na olimpijske igre v Riu de Janeiru skrbno pripravil. Ne le s trdimi vsakodnevnimi treningi, pač pa tudi s pripravo dresov, v katerih so njihove tekmovalke videti izjemno graciozno. Za oblikovanje olimpijske oprave (od ideje do večkratnih pomerjanj in končne izdelave) so si po pisanju ameriških medijev vzeli kar dve leti časa in do potankosti preučili vsako malenkost.

Na vsakem dresu tradicionalnih barv je med 4.000 in 5.000 kristalov Swarovski, ki zaradi svoje lahkosti ne nagajajo pri izvajanju različnih prvin. Cena enega dresa je 1.200 dolarjev (1.076 evrov), vsako dekle pa jih je prejelo kar 20. Osem je namenjenih tekmovanju, 12 treningom.

Po dveh zmagah ZDA si je dvakrat prislužila kritike

Ameriška dekleta so v njih zasijala že v prvem finalu, ko so na ekipni tekmi za več kot osem točk ugnala Rusinje. Novo priznanje gimnastiki je prišlo v četrtek, ko sta se obe sodelujoči Američanki v mnogoboju zavihteli na zmagovalni oder. Drugo olimpijsko zlato v Riu je osvojila po mnenju mnogih ena najboljših telovadk (nekateri so jo že označili za najboljšo) vseh časov 19-letna Simone Biles, uspeh je z drugim mestom dopolnila Alexandra Raisman. Trenutek, ki je razjezil mnoge Američane, po mnenju katerih Gabby Douglas ni bila dovolj "patriotska".  | Foto: Getty Images Trenutek, ki je razjezil mnoge Američane, po mnenju katerih Gabby Douglas ni bila dovolj "patriotska". Foto: Getty Images

Družbena omrežja so bila po dveh zlatih kolajnah polna čestitk, a tudi kritik, uperjenih proti Gabrielle Douglas. Prvi plaz negodovanj se je vsul po ekipnem zlatu, ko Douglasova edina od zlate peterice ob poslušanju himne ni patriotsko položila roke na srce. Nemalo rojakov, med katerimi ni manjkala niti sedma sila, jo je okrcalo, nekateri pa so jo poslali na tečaj bontona.

Nekateri so jo spomnili na London, ko je dvakrat postala olimpijska prvakinja in obakrat je ob poslušanju himne roko držala na srcu. | Foto: Reuters Nekateri so jo spomnili na London, ko je dvakrat postala olimpijska prvakinja in obakrat je ob poslušanju himne roko držala na srcu. Foto: Reuters Trikratna olimpijska prvakinja, ki so ji v bran stopili nekateri ameriški športniki, je kritikom prek Twitterja odgovorila, da ob himni ne položi roke na srce, kar pa ne zmanjšuje spoštovanja do svoje države.

Kljub opravičilu so jo nekateri hitro spomnili, da je njena desnica ob dveh zlatih olimpijskih kolajnah pred štirimi leti v Londonu med himno "počivala" na srcu.

 

Premalo veselja ob uspehu rojakinje?

Američanka si je nove negativne pripombe nakopala po posamičnem mnogoboju, ki ga je še z dvema sotekmovalkama iz ekipne preizkušnje spremljala s tribune. Pravila namreč velevajo, da lahko v individualni konkurenci tekmujeta le dve telovadki iz iste države.

Potem ko je postalo jasno, da je Bilesova olimpijska prvakinja, sta Laurie Hernandez in Madison Kocien navdušeno vstali in zaploskali, medtem ko je 20-letnica obsedela in svoji naslednici na olimpijskem prestolu namenila zdolgočasen aplavz.

Kritiki se zdaj sprašujejo, kaj bo v prihodnjih dneh, ko bo Bilesova kandidirala še za tri odličja, medtem ko bo imela Douglasova priložnost za dokazovanje le še v enem finalu – na dvovišinski bradlji.

Ne spreglejte