Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
10.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Rio 2016 košarka Aleksandar Đorđević Kevin Durant

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 10.34

6 let, 6 mesecev

Srbi po porazu proti Američanom že razmišljajo o novih medaljah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Foto: Getty Images

V velikem košarkarskem finalu olimpijskih iger v Riu so Američani brez večjih težav premagali Srbe in osvojili novo zlato medaljo. Selektor Srbije Aleksandar Đorđević je dosežka vesel in dodal, da z ekipo še niso rekli zadnje besede.

"To je bilo za nas preveč. Za nami je zahtevno obdobje. Morali smo skozi olimpijske kvalifikacije, nato odigrali dobro na olimpijskih igrah. Iz tekme v tekmo smo igrali bolje," je sprva po porazu v finalu proti ZDA s 66:96 za srbske medije dejal selektor Aleksandar Đorđević.

"Durant s fenomenalno serijo. Medalja je za nas obveza, da gremo v boj po novo."

Kevin Durant je bil nerešljiva uganka. | Foto: Getty Images Kevin Durant je bil nerešljiva uganka. Foto: Getty Images Fizična dominantnost Američanov je prevladala tudi na tej tekmi. Skok so dobili s kar 54:33, od tega so jih imeli 20 v napadu. "Tu smo naredili napako. Žoga bi morala bolj krožiti in na ta način iskati rešitev v napadu. Ker nismo imeli teh rešitev, je obramba trpela. Kevin Durant je v drugi četrtini odigral fantastično. On je eden najboljših, če ne najboljši košarkar na planetu."

Srbi niso mogli zaustaviti novega člana Golden Sate Warriors, ki je drugič popeljal reprezentanco ZDA do zlate medalje, veselil pa se je tudi naslova svetovnih prvakov leta 2010 v Turčiji. Dosegel je kar 30 točk in bil prvo ime finala.

"Nismo mogli konkurirati njegovim metom z devetih metrov, in to prek rok. Imel je fenomenalno serijo, v tem času pa smo izgubili preveč žog. Takrat so si priigrali razliko. Olimpijske igre smo končali s srebrno medaljo, ki ima posebno veljavo. Za nas je ta medalja obveza, da iščem novo tudi na naslednjih večjih tekmovanjih," pravi Đorđević, ki je Srbijo že popeljal do srebrne medalje na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Španiji, na lanskem evropskem prvenstvu pa do četrtega mesta.

Skušali bomo izkoristiti zamenjavo generacije v drugih reprezentancah

Srbi so trdno odločeni, da bodo na prihodnjih večjih tekmovanjih spet napadali medalje. | Foto: Getty Images Srbi so trdno odločeni, da bodo na prihodnjih večjih tekmovanjih spet napadali medalje. Foto: Getty Images Srbija je dežela košarke, kar kažejo rezultati v članskih in tudi mladinskih selekcijah. Dekleta so v Riu osvojila bronasto odličje in njim se je priklonil tudi Đorđević: "Košarkaricam vsa čas, tudi vaterpolistom in drugim. Ko si enkrat del olimpijskih iger, se zaveš, koliko dela je bilo vloženega, da osvojiš medaljo. To so bile za nas sanje in dočakali smo jih."

A Đorđević s celotnim strokovnim štabom ni prejel medalje, saj jih glede na pravila olimpijskih iger dobijo le športniki. Drugače je na svetovnih in evropskih prvenstvih, ko jih dobijo vsi člani ekipe: "Igralci imajo največ zaslug, da smo osvojili medaljo. Počutim se, kot da jo imam tudi jaz."

Prvi mož reprezentance pa že zre v prihodnost, saj ima s srbsko reprezentanco visoke cilje: "Skušali bomo izkoristiti zamenjavo generacije v francoski izbrani vrsti, ki je bila v zadnjih letih v vrhu. Spremembe bodo tudi v ekipi Litve. Videli bomo, kako bo pri Špancih. Nekaj košarkarjev ne bo več igralo. Mi se moramo prihodnje leto spet združiti in zagnati stroj, ki nas lahko na vsakem tekmovanju pripelje do medalje."

Ne spreglejte