SiolNET. Sportal RIO 2016
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Almanah olimpijskih športov – golf (7)

Po 112 letih spet v olimpijski družini, vabljeni tudi profesionalci

0,15

termometer

Golf
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Golf se po 112 letih vrača v olimpijski program. Gre za enega najstarejših kodificiranih športov na svetu, prva pravila so bila spisana na Škotskem leta 1754 in se do danes niso bistveno spreminjala.

"Igralec mora žogico z udarci s palico iz območja tee (udarjališče, štartni položaj, op. p.) spraviti v luknjo. Uporabi lahko udarec ali serijo udarcev v skladu s pravili," je prvo zapisano pravilo v golfu.

Prvo igrišče v Angliji

Na Otok je prednik golfa prišel iz Nizozemske v 15. stoletju, prvo golfsko igrišče je bilo odprto leta 1864 v Angliji, škotske vojaške enote pa so šport ponesle po vsem svetu.

Na turnirjih masters se igra na štiri dni. Tekmovanje zajema štiri serije na igrišču z 18 luknjami (skupaj 72), zmaga pa igralec ali igralka, ki serijo opravi z najmanj udarci. Tekmovanje s štetjem udarcev se imenuje "stroke play".

Ženske odličja lovile že leta 1900

Golf se je prvič na igrah igral v Parizu leta 1900, nato pa le še v St. Louisu leta 1904. Na prvih igrah so tekmovali tako moški kot ženske, na drugih je ženski turnir nadomestilo ekipno tekmovanje.

Na prvem olimpijskem turnirju v golfu v Parizu sta zlati medalji osvojila Američana Charles Sands in Margaret Abbot. Poleg ZDA so imele v golfu na OI tekmovalce le še Kanada, Francija, Velika Britanija in Grčija.

 

V Riu vabljeni tudi profesionalci

Najboljši golfisti in golfistke sveta danes spadajo med najbolje plačane športnike, a jim amaterske tekme niso tuje. Tudi največja imena zelo rada sodelujejo na Ryderjevem pokalu, turnirju, na katerem se vsaki dve leti že od leta 1927 merita reprezentanci ZDA in Evrope, tekmovalci pa nastopajo brezplačno. Tudi na igrah v Riu bodo lahko nastopili profesionalci.

Golfska tekmovanja v Riu bodo potekala od 10. do 13. avgusta (moški turnir) in od 17. do 20. avgusta (ženski turnir).

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin