Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
7. 8. 2016,
14.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 begunci

Nedelja, 7. 8. 2016, 14.10

6 let, 7 mesecev

Begunka Yusra Mardini

Olimpijka, ki je rešila 20 življenj

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
yusra mardini | Foto Reuters

Foto: Reuters

Olimpijski svet je navdušila 18-letna begunska olimpijka iz Sirije Yusra Mardini: ''Rada bi, da bi vsi vedeli, kako smo tudi begunci povsem običajni ljudje, ki so imeli nekoč domovine."

Na olimpijskih igrah v Riu prvikrat v zgodovini nastopa tudi posebna desetčlanska reprezentanca beguncev, ki smo jo na Sportalu že predstavili. Njeni člani so pet tekačev iz Južnega Sudana, maratonec iz Etiopije, judoista iz Demokratične republike Kongo in sirska plavalca. Najmlajša med njimi, komaj 18-letna Yusra Mardini, je v Riu že plavala na 100 metrov delfin in požela valove občudovanja in spodbujanja.

Njen čas 1:09.21 je zadostoval za skupno 41. mesto. Gledalce, vključno z vsemi kolegi iz begunske reprezentance, pa je navdušila z zmago v svoji kvalifikacijski skupini. Že to, da je Mardinijeva na olimpijskih igrah, je kot kolajna. Več od zlate medalje pa je vredno dejstvo, da je sploh živa.

Yusra je srečna, ker v Berlinu spet lahko normalno plava, ne pa da njen bazen bombardirajo. | Foto: Reuters Yusra je srečna, ker v Berlinu spet lahko normalno plava, ne pa da njen bazen bombardirajo. Foto: Reuters

Rešili sta čoln

Prav nič neobičajno ne bi bilo, če bi najstnica iz Damaska dočakala žalostno usodo kot tisoči v Egejskem in Sredozemskem morju. Lansko poletje je bila namreč na čolnu z 20 begunci, ki je potoval med Turčijo in Grčijo, a motor se je pokvaril, nekateri pa niso znali plavati. Yusra je s sestro skočila v morje in tri ure in pol v mrzli vodi potiskala čoln, da je ta naposled prispel do otoka Lesbos. Priznava, da če tistega poletnega dne ne bi plavala, ne bi bila več živa. Tudi s pomočjo tihotapcev se je karavana prebijala proti želeni Nemčiji.

Zdaj Mardinijeva živi in trenira v Berlinu. S pomnoženo energijo. ''Rada bi, da bi vsi vedeli, kako smo tudi begunci povsem običajni ljudje, ki so imeli nekoč domovine, zdaj pa ne več. Zapustiti so jih morali ne zato, ker bi tako hoteli, ampak ker so bili v to prisiljeni in ker imajo svoje sanje," njene besede navaja sbnation.com.

Želi si v Toko 2020, že z nastopom v Riu pa je izpolnila svoje sanje: "Rada bi, da bi bili name ponosni vsi begunci, in opozorila, kako lahko, čeprav na pot pridejo hude ovire, dosežemo marsikaj."

 

 
Ne spreglejte