Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rio 2016 nogomet Marta

Sreda, 17. 8. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Po ZDA izločile še gostiteljice, obakrat so napredovale po 11-metrovkah

Brazilke po hladni polfinalni prhi: Kot da bi izgubile družinskega člana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Švedinje veselje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Večina od dobrih 70 tisoč gledalcev na slovitem štadionu Maracana je v torek čakala na polfinalno zmago Brazilk nad Švedinjami, a so te domačinkam prekrižale načrte in si z zmago po enajstmetrovkah priigrale premierno olimpijsko kolajno. Za naslov olimpijskih prvakinj se bodo udarile z Nemkami.

Švedske nogometašice so v Riu de Janeiru spet dokazale, da favoriti na papirju ne zmagujejo vselej. Potem ko so se kot srečna tretja ekipa iz skupinskega dela prebile v četrtfinale, jih skoraj nihče ni videl v polfinalu. Njihove četrtfinalne nasprotnice so bile namreč trikratne zaporedne olimpijske prvakinje Američanke. A  Skandinavke so priredile prvovrstno presenečenje in po enajstmetrovkah izločile legendarno vratarko Hope Solo, ki po klavrnem porazu ni izbirala besed na račun švedske igre, in njene kolegice.

Brazilke končale v joku

V boju za uvrstitev v finale so bile stavnice spet na strani švedskih nasprotnic. Kako tudi ne, ko so jim nasproti stale ljubljenke teh olimpijskih iger Brazilke, ki so jih v skupinskem delu brez težav premagale s 5:1. Na kultnem štadionu Maracana v Riu je bilo tako vse pripravljeno na brazilsko slavje, a eni največjih zvezdnic turnirja Marti, soigralkam in večini od več kot 70 tisoč gledalcev po polfinalnem srečanju ni šlo na smeh.

Takole so soigralke po porazu tolažile eno največjih zvezdnic olimpijskega turnirja Marto, ki se ji sanje o prvem olimpijskem naslovu ne bodo uresničile. Brazilsko kapetanko so po srečanju tolažile tudi Švedinje. | Foto: Getty Images Takole so soigralke po porazu tolažile eno največjih zvezdnic olimpijskega turnirja Marto, ki se ji sanje o prvem olimpijskem naslovu ne bodo uresničile. Brazilsko kapetanko so po srečanju tolažile tudi Švedinje. Foto: Getty Images

Stopile so na mino po imenu Švedska. Scenarij tekme pa zelo podoben četrtfinalnemu z ZDA. Tudi torkovo tekmo, ki se je po rednem delu in podaljšku končala z 0:0, je namreč odločila loterija. In tudi tokrat so se veselile kraljice obrambne taktike. Junakinja pa, kot proti ZDA, zvezna igralka Lisa Dahlkvist, ki je v peti seriji zadela odločilno najstrožjo kazen in Brazilce ovila v črno.

Kriki je niso zmedli

Lisa Dahlkvist se ob izvajanju odločilne 11-metrovke ni pustila zmesti več kot 70.000-glavi množici, ki je bodrila Brazilke. | Foto: Getty Images Lisa Dahlkvist se ob izvajanju odločilne 11-metrovke ni pustila zmesti več kot 70.000-glavi množici, ki je bodrila Brazilke. Foto: Getty Images

"Vreščanje s tribun sem obrnila sebi v prid. Predstavljala sem si, kot da vsi želijo, da zadenem," se je smejalo 29-letnici, ki se ni pustila zmesti huronskim krikom Brazilcev, ki so ob njenem izvajanju enajstmetrovke upali na zgrešen poskus.

A domači vratarki Barbari ni uspelo ubraniti njenega strela in sanje Canarinhas, kot pravijo domačim nogometašicam, o prvem olimpijskem zlatu so se končale (v Atenah in Pekingu so bile srebrne).

Poskušale prebiti obrambo, a ni šlo

"Počutimo se, kot da bi izgubile družinskega člana. Dobro vemo, kako trdo smo delale, da smo prišle do sem, in kako velik vložek je bil v tej tekmi. Nogomet se odloča na igrišču in žal tokrat nismo imele sreče. Bojevale smo se vse do konca, a ni nam uspelo," je poklapano dejala brazilska čuvajka mreže in obžalovala zgrešene poskuse: "Odločile so se za obrambno igro, vseh 11 je bilo skoraj ves čas v obrambi. S tremi, štirimi napadalkami smo poskušale prebiti zid. Kar nekajkrat smo ustrelile na gol (razmerje v strelih na gol 10:2), one skoraj nikoli, a žal žoga ni končala v mreži."

"Odločile so se za obrambno igro, vseh 11 je bilo skoraj ves čas v obrambi. S tremi, štirimi napadalkami smo poskušale prebiti zid. Kar nekajkrat smo ustrelile na gol, one skoraj nikoli, a žal žoga ni končala v mreži," je zapravljene priložnosti soigralk obžalovala vratarka Barbara. | Foto: Getty Images "Odločile so se za obrambno igro, vseh 11 je bilo skoraj ves čas v obrambi. S tremi, štirimi napadalkami smo poskušale prebiti zid. Kar nekajkrat smo ustrelile na gol, one skoraj nikoli, a žal žoga ni končala v mreži," je zapravljene priložnosti soigralk obžalovala vratarka Barbara. Foto: Getty Images

Ne zna opisati frustracij

Da odličnega vzdušja na tribunah – ženska brazilska reprezentanca je šele drugič igrala na slovitem objektu in dočakala rekorden obisk – niso nagradile z zmago, je obžaloval tudi strateg Oswaldo Fumeiro Alvare, ki ga z varovankami čaka še tekma za tretje mesto proti Kanadi.

"Želje vsakogar so igrati na tem štadionu. Gre za tradicijo, kulturno stvar Brazilije. Maracana je Brazilija in Brazilija je nogomet. Opravičujem se, da nam ni uspelo priti v finale. Ne znam opisati frustracij, ki jih čutimo po tem porazu," je skrušeno razlagal Vadão in se poskušal diplomatsko izogniti odgovoru o švedski taktiki: "Kdo sem jaz, da bi kritiziral nasprotnice, sploh po tem, ko smo videli, da je njihova strategija delovala na zadnjih dveh tekmah, na katerih so iztržile ugoden rezultat."

11-metrovke jo zabavajo

Vratarka Hedvig Lindahl (v sredini) je v izločilnih bojih odlično skrivala ključe svojih vrat. Kot pravi, ne bi imela nič proti 11-metrovkam še v finalu. | Foto: Getty Images Vratarka Hedvig Lindahl (v sredini) je v izločilnih bojih odlično skrivala ključe svojih vrat. Kot pravi, ne bi imela nič proti 11-metrovkam še v finalu. Foto: Getty Images

Ob strelki odločilnega gola Dahlkvistovi je ena od bolj zaslužnih za švedski uspeh vratarka Hedvig Lindahl, ki je Brazilkam ubranila dve enajstmetrovki.

"Zame kot vratarko je prav zabavno. Pred kratkim je nekdo rekel, da Švedska na velikih tekmovanjih že dolgo ni streljala najstrožjih kazni. No, zdaj smo jih dvakrat zapored. Zabavno je, da se je izšlo v našo korist. Zdi se, da smo zdaj vse bolj samozavestne," nasmeška ni skrivala izkušena 33-letnica, ki uživa zaupanje selektorice Pie Sundhage: "Ko je v vratih ona, smo pomirjeni, saj ima izredno dober pregled nad dogajanjem. Res je zelo pomembna za nas. To, da smo izločili ZDA in Brazilijo, je za nas velika stvar."

Švedinje se bodo za zlato olimpijsko kolajno v petek pomerile z Nemkami (v polfinalu so z 2:0 izločile Kanadčanke), ki so bile na tekmovanju petih krogov do zdaj najboljše tretje, in sicer so si bron priborile že trikrat.

Ne spreglejte