Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
13.03

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija šport hrana zdravje zdrava prehrana zdrava hrana kalorije maščobe ekološko

Petek, 18. 1. 2013, 13.03

4 leta, 5 mesecev

Zdrava hrana, ki to ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oglasi, napačne informacije, polne police s tako imenovanimi zdravimi živili nas pogosto zavedejo, da kupimo stvari, ki v resnici niso zdrave niti nimajo tako malo kalorij.

Nekaj mitov v zvezi z zdravo in nizkokalorično hrano, ki to ni, pa so razblinili strokovnjaki za športno prehrano iz Združenih držav in razkrili, kaj se dejansko skriva za označbo "zdravo".

Proteinske ploščice

V resnici gre za sladke ploščice z dodanimi vitamini in proteini. Zdijo se zdrave in naravne, pa vendar vsebujejo dvakrat večjo količino maščob in ogljikovih hidratov kot čokoladno pecivo.

Suho sadje

Če je ekološkega izvora, suho sadje seveda ni škodljivo. Je pa značilno, da suho sadje vsebuje veliko sladkorja in bi ga morali uporabljati v majhnih količinah. Alternativa je uživanje svežega sadja in zelenjave ekološkega izvora.

Jogurt

Jogurt navadno oglašujejo kot vir kalcija in vitamina D. Vendar pa imajo nekateri jogurti toliko sladkorja in maščobe kot krofi. Poleg tega je večina jogurtov narejenih iz homogeniziranega mleka, kar telesu vzame več kalcija, kot ga jogurt sploh vsebuje in zato zakisajo telo. Najboljši jogurti so tisti, ki so povsem naravni, brez dodatkov.

Margarina

Margarina je postala popularna sredi prejšnjega stoletja. Šele v zadnjih letih prihajajo na dan informacije, da so transmaščobne kisline v margarini izredno škodljive in slabo vplivajo na srce, ožilje, možgane …

Polnozrnata peciva

Tipičen kolaček ima več kot 400 kcal in okoli 15 g maščobe. Večina kalorij prihaja iz rafiniranega sladkorja in moke. Če zjutraj ob kavi svojega priljubljenega peciva ne morete pogrešati, si raje postrezite s takim, ki ste si ga spekli sami.

Lahki solatni prelivi

Tudi lahki solatni prelivi imajo precej kalorij, do 500 mg natrija, poleg tega so nezdravi že zato, ker so industrijsko pridelani. Namesto tega si pripravite raje svoj preliv z manj soli, kakovostnimi hladno stiskanimi olji, balzamičnim kisom, limono, dodate lahko še druge sestavine in začimbe, kot so česen, čemaž, kurkumo, baziliko, koper, timijan, meto …

Puranje meso

Mnogi ljudje so prepričani, da bodo svoje zdravje in vitkost ohranjali s tem, ko bodo namesto govedine v svoj jedilnik vključili puranje meso. Vendar pa tudi kos puranjega mesa v restavracijah vsebuje okoli 600 kcal, poleg tega je veliko bolj od kalorij pomemben izvor mesa. Pomembno za kakovost mesa je predvsem, kako je bila žival vzrejena in s čim se je prehranjevala.

Suši

Suši je pri nas mogoče dobiti v restavracijah in nekaterih trgovinah šele v zadnjih letih. Zavitki, čeprav majhni, pa so lahko prava kalorijska bomba. Sestavine so v sušijih namreč močno stisnjene, tako da en zavitek sušija lahko vsebuje kar 500 kcal. Priporočljivo je izogibati se vsem sušijem, ki vsebujejo smetano, mastne sire, majonezo.

Ne spreglejte