Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
11.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Petek, 17. 10. 2014, 11.08

7 let, 12 mesecev

Zakaj bo 19. Ljubljanski maraton zgodovinski?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
19. Ljubljanski maraton bo zgodovinski, je napovedal prvi mož organizacijskega komiteja Andrej Razdrih. Razlog? 42 kilometrov v enem krogu. Pozor, 26. oktobra vas v Ljubljani čakajo številne zapore.

"Tokratni maraton bo zgodovinski. Skoraj tako, kot je bil prvi, saj bo prvič potekal v enem samem krogu, kar je ogromen korak. Majhen korak za svetovne maratone in ogromen za Ljubljanski maraton. Krog je speljan v obliki osmice, ki je takšna, kot bi jo Pablo Picasso narisal v svojih najboljših letih," se je na predstavitvi letošnjega Ljubljanskega maratona pohvalil predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih, ki se je sprehodil v daljno maratonsko preteklost, v leto 1996, ko je maraton zaživel.

"Od vsega začetka smo si želeli imeti en krog za 42 kilometrov in od 10 do 20 tisoč tekačev, a smo se zaradi omejitve mesta – po prostorski in človeški plati – morali sprijazniti z dvema krogoma, za dodatek pa smo velikemu maratonu priključili dva podporna teka, na 10 in 21 kilometrov, ki sta nam prinesla udeležbo, ki nam jo lahko samo zavidajo," se je spomnil Razdrih.

Tisoč maratoncev več na štartu kot lani

Da je bila odločitev za uvedbo enega maratonskega kroga pravilna, dokazuje naraščanje prijav za tek na 42 kilometrov. "En krog je takoj spodbudil prijavo tisoč tekačev več kot lani (na štartu jih bo stalo kar 2.500, op. a.), računamo, da bo trend rasel še naprej in da bodo prihajali tudi tekači iz tujine," je napovedal Razdrih.

Težave, ki jih prinaša en maratonski krog

Prvi mož organizacijskega odbora je opozoril tudi na težave, ki jih prinaša en maratonski krog. "Ljubljana je morda res najlepše mesto na svetu, ni pa največje. Nima podzemne železnice, kjer bi kljub maratonu promet lahko potekal nemoteno, ampak bo Ljubljana osem ur zaprta, kar bo težava. Vsi, ki niso vajeni maratona v svoji okolici, se bodo morali sprijazniti s tem, da ta dan pač ne bodo mogli po vsakonedeljskih opravkih. Verjetno bo kar precej razburjenja. LPP bo sicer vozil, ampak po zelo okrnjeni trasi. Poskrbeli bomo, da bodo zlasti tiste soseske, ki maratona niso vajene – to so Rudnik, Galjevica, Štepanja vas in Zelena jama –, o zaporah obveščene v največji meri."

Kaj pravijo številke?

Na maraton se je prijavilo 2.500 maratoncev, maratonsko polovičko jih namerava preteči 8.500, na 10 kilometrov pa bo teklo 7.000 ljubiteljev teka. Skupna številka s sobotnimi teki osnovnošolcev, srednješolcev in predšolskih otrok je 26.700 udeležencev.

Proračun v višini enega milijona evrov

Organizatorji računajo, da bo skupni prihodek maratona okrog milijon evrov. "To je približna ocena, saj ne vemo, ali bodo sponzorji izpolnili svoje obljube ali ne. 25 odstotkov bo prispevalo mesto, 33 odstotkov sponzorji, 48 odstotkov pa bo od prijavnin, ki vsako leto rastejo, tako kot raste udeležba," je povedal Razdrih. Sami stroški se bodo zaradi zapor verjetno podvojili.

Ne spreglejte