Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
8.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 8.56

6 let, 7 mesecev

Video: Naj tečem sam ali v skupini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še šest tednov nas loči od poka štartne pištole, ki bo naznanila začetek 18. ljubljanskega maratona. V teh dneh so tekaške oaze nadpovprečno oblegane, utečeno kolesje tekaških šol pa v polnem zagonu.

Pretekli teden smo se posvetili pravilni tehniki teka in tekaškim vajam, v tokratnem prispevku pa bomo več prostora namenili pomenu vodene in/ali samostojne tekaške vadbe. Kaj je bolje, trenirati samostojno ali pod okriljem vodene skupine in zakaj?

Odgovarja naš stari znanec, vodja rekreativnih tekaških skupin pri podjetju GiBit, kjer se na maraton pripravljata tudi Sportalova nagrajenca Špela Cuzak in Mitja Topolovec, Peter Kastelic, ki je prepričan, da imata obe strani vadbe svoje prednosti, zanimivo pa je, da med tekači obstajata dva ekstrema. "Na eni strani so tekači, ki se sami nikakor ne bi spravili k teku, in na drugi strani taki, ki jim je fenomen skupinskega teka nerazumljiv in ki tečejo lahko le sami.".

Prednosti teka v skupini ...

Prednost treniranja teka v skupini se izkaže v skupinskem duhu, posledično tudi prijateljstvu in tekmovalnosti, ki se razvije znotraj skupine in tekače prisili v to, da iz sebe izvlečejo maksimum, vnaprej določenem terminu, ki se ga je kakopak treba držati, in budnem očesu tekaškega trenerja, ki pripravi specifičen program treninga, tekače sproti opozarja na napake in sproti odgovarja na njihova vprašanja.

... in individualnega treninga?

Ker pa je povsem logično, da skupinska vodena vadba ni primerna za vse, obstajajo tudi tekači, ki se bolje znajdejo v situacijah, v katerih je vse prepuščeno njihovi volji. "Prednost samostojnega teka je v tem, da se lahko na tek odpraviš kadarkoli, da nisi vezan niti na časovni termin niti na lokacijo in da lahko možgane med tekom dobesedno preklopiš na off," pluse individualne vadbe našteva Kastelic in v nadaljevanju nekaj besed nameni tudi treningom, s katerimi popestrimo tekaško vadbo in se izognemo monotonosti. "Tako kot je pri prehranjevanju najbolj zdrava raznolika hrana, tako ta raznolikost velja tudi pri teku. Trening teka ni le tek, tek, tek v enem in istem krogu, ampak vsebuje celo paleto drugih treningov, kot so trening moči, klancev, intervalov, krosov, kar pomeni, da med tekom načeloma ni nikoli dolgčas. Se je pa najbolj zdravo ukvarjati s čim več različnimi športi, saj pri vsakem delujejo druge mišične skupine, posledično pa z njimi okrepimo celo telo. Ni vse v teku, čim več športov, tem boljše je," priporoča Kastelic, eden najbolj vsestranskih tekačev zadnjega obdobja v Sloveniji.

Ne spreglejte