SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Priprave na ljubljanski maraton – 42 km (še 1 teden do štarta)

V zadnjem tednu se ne da več ničesar nadoknaditi #načrt

0

termometer

Ljubljanski maraton
Foto: Vid Ponikvar

Do ljubljanskega maratona nas loči le še nekaj dni. Vse, ki se boste pomerili na 42-kilometrski preizkušnji, opozarjamo, da v tem obdobju ne morete več nadoknaditi zamujenega. Čas je za počitek.

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na www.siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji.

Se bojite, da niste dovolj dobro pripravljeni za tekaški izziv leta? Ste kakšen trening izpustili, bili bolni in bi radi izgubljeno nadoknadili? Ne počnite tega zadnji teden pred maratonom, saj so zadnji dnevi namenjeni počitku. Če se res bojite preizkušnje, lahko še vedno spremenite prijavo in se odločite za "polovičko".

Tudi v zadnjem tednu je primerno teči, a pozabite na visoko intenzivnost in dolge razdalje. Dva do trije lahkotni teki bodo dovolj, nekaj razgibavanja in kakšno stopnjevanje. Ravno prav, da noge ne pozabijo, kaj je to tek.

Dan Trening
Ponedeljek odmor
Torek iztek 12 km
Sreda odmor
Četrtek iztek 8 km, 10 x stopnjevanje
Petek odmor
Sobota ogrevanje 5 km, 4 x stopnjevanje
Nedelja nastop na ljubljanskem maratonu (42 km)

Marsikdo želi tekaški "odmor" izkoristiti za kakšno drugo športno udejstvovanje. To se lahko izkaže za veliko napako. Če ste se zadnje mesece vzdržali nogometa, košarke ali kakšne druge aktivnosti s prijatelji, zdržite še en teden, čeprav imate navidezno morda te dni nekoliko več časa. Kondicije imate res dovolj, a so to športi, pri katerih je gibanje drugačno kot pri običajnem teku, zato je rezultat lahko tako hud "musklfiber", da do tekme ne boste prišli k sebi. Pa tudi kakšne nepotrebne poškodbe ne želite tvegati v zaključni fazi priprav.

Zadnji dnevi pred tekmovanjem tudi niso primerni za plavanje, savnanje ali masaže. Pri teh dejavnostih izgubimo mišični tonus, na tekmi pa boste imeli občutek, da so vaše noge "mehke" in da vas ne ubogajo. Intenzivna masaža in "razbijanje vozlov" lahko pusti boleče posledice še nekaj dni, zato naj bo morebitna zadnja masaža vsaj nekaj dni pred tekmo, maserju pa naročite, naj bo tokrat nekoliko bolj nežen.

Pa srečno!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin