Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2012,
12.09

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marjan Zupančič

Četrtek, 18. 10. 2012, 12.09

3 leta, 9 mesecev

V slabih 14 urah prek 6 dvatisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski gorski tekač Marjan Zupančič se je prejšnji petek lotil enega najtežjih slovenskih ultramaratonov pri nas. Cilj povzpeti se na deset najvišjih tržiških vrhov mu je uspel v rekordnem času.

Tržiška planinska pot ali T-24 obsega šest dvatisočakov, Begunjščico (2060 metrov nadmorske višine), Vrtačo (2181), Veliki vrh Košute (2088), Veliko Kladivo (2094), Košutnikov turn (2133) in Storžič (2132) ter še štiri vrhove z nadmorsko višino nad 1500 metrov, Dobrčo (1634), Košutico (1962), Stegovnik (1692) in Tolsti vrh (1715). Skupna višinska razlika ture je 13.400 metrov, dolžina pa 70 kilometrov. Cilj enega najtežjih gorskih ultramaratonov pri nas, ki je bil pred leti organiziran tudi uradno, je progo preteči v 24 urah. Rekord je doslej znašal 15 ur in 15 minut, Ambrožič pa je čas izboljšal še za dobro uro in pol. Najboljša znamka zdaj znaša 13 ur, 42 minut in 50 sekund. "Maraton sem pretekel že leta 1998. Pred časom sem si za cilj postavil nov rekord proge. Zanimalo me je, kako hitro se da preteči to traso. Nisem več najmlajši, a na daljših razdaljah sem vse boljši," je dejal 41-letni Zupančič, ki na krajših preizkušnjah težko pomika svoje meje, vzdržljivost pa se z leti izboljšuje.

Povprečen obiskovalec gora si težko predstavlja, da je kaj takega sploh mogoče. Ker tovrstni maratoni ne povečajo bančnega računa, se samo po sebi poraja vprašanje, zakaj je se je sploh smiselno tako truditi. "Glede na to, da mi je smetar odpeljal nove superge, si finančno nisem opomogel," se je zasmejal Marjan Zupančič. "A to počnem zaradi veselja. Če nekaj delaš z užitkom, potem ti gre lahko dobro. Se pa trudim, da bi našel kakšnega sponzorja," je dodal uspešen gorski tekač, ki je letos dobil enajsti gorski maraton štirih občin. Ta je tokrat štel tudi za državno prvenstvo v gorskem maratonu. Pozimi bo Zupančič tekaške superge najverjetneje zamenjal za turne smuči in se udeležil tovrstnih tekmovanj. "Moj cilj so gorski teki, turno smučanje pa je izvrsten trening," je pojasnil prebivalec Bohinjske Bistrice.

Čeprav vsak vzpon zahteva napor, ljudje običajno hodimo v hribe, da se sprostimo, če že ne uživamo. Pri Zupančiču pa je večino vzponov podrejenih izboljšanju telesne pripravljenosti. Vse za čim boljše čase predvsem na gorskih tekih. "Včasih v vzponih tudi uživam. Prejšnji teden sem s kolegom prehodil greben Košute, ki je vključen v Tržiško planinsko pot. Bila sva počasnejša, kot sem bil sam na maratonu. Takrat sem užival," je dejal Zupančič.

Ne spreglejte