Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
14. 8. 2013,
13.40

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marjan Zupančič

Sreda, 14. 8. 2013, 13.40

3 leta, 9 mesecev

V rekordnem času želi preteči slovensko transverzalo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odličen vsestranski slovenski vzdržljivosti športnik Marjan Zupančič se v četrtek podaja na pot od Maribora do Ankarana, slovensko planinsko pot pa želi preteči v rekordnem času.

Slovenska planinska pot (SPP) ali kar slovenska transverzala je pot, ki poteka od Maribora do Ankarana z več kot 45.000 metri vzpona in še nekaj metrov več tudi spusta. Lani se je na pot podal Klemen Triler, slovenski gorski tekač in turni smučar, ter jo premagal v rekordnih osmih dneh, 14 urah in 45 minutah, ta dosežek pa je očitno "podžgal" njegovega klubskega kolega iz gorsko-tekaškega kluba Papež Marjana Zupančič, ki se je odločil, da letos njegov dosežek še izboljša. ''Lani je Klemnu uspelo preteči SPP v rekordnem času, letos pa sem se odločil, da izzovem njegov čas. Prvi dan me čaka prečenje Pohorja od Maribora do Slovenj Gradca. Nato SPP zavije na Smrekovca in Raduhe ter se strmo spusti v Robanov kot. Vendar lepot gora ne bom videl, ker bom tod hodil predvidoma ponoči. Drugo jutro me za zajtrk čaka vzpon na Ojstrico in prečenje Grintovcev. Sledijo domači hribi: Storžič, Kriška goro, Dobrča, Begunjščica in Stol. Ko bom na Stolu, bom že videl Triglav, najvišjo točko poti. Do tja pa me čaka še cel dan teka prek zahodnega dela Karavank. Če bo lepo vreme, bom in če bom po naključju tod hodil podnevi, bom z vrha Triglava že lahko videl cilj – morje,'' razloži 42-letni Zupančič, ki se dobro zaveda, v kaj se podaja:''Triglavu sledi tehnično najzahtevnejši del poti prek Kriških podov, Razorja, Prisojnika in Jalovca. Ko bo vse to za mano, me čaka le še en dvatisočak – primorski velikan Krn. Sledi prečenje Spodnjih Bohinjskih gora, ki so skorajda moj drugi dom. Za tem pa pot postane tehnično manj zahtevna, a razdalje postanejo večje. Bolnica Franja, Ermanovc, Bevkov vrh, Sivka, Idrija, Vojsko , Mali Golak , Čaven, Sinji vrh, Col so točke slovenske planinske poti, ki jih bom obiskal tega dne. Od tu sledi le še prečenje dveh kraških planot Javornika in Nanosa. Za tem pa me do cilja čakata le še dva tisočaka - Vremščica in Slavnik.''

Pot označujejo Knafelčeve markacije, ob katerih je pripisana številka 1, čeprav so bile nekatere markacije letos obnovljene, pa so nekateri odseki zahtevni, zato je poznavanje poti ključnega pomena pri takem projektu. ''Na izziv sem se začel pripravljati že v začetku leta, ko sem s prijatelji za trening pretekel celotno traso. Kar nekajkrat smo se zaradi pomanjkljivih oznak pošteno izgubili. Z izgubljanjem zdaj ne bo več problemov, saj sem vse poti shranil v Garmin. Priprave so uspešno zaključene in pripravljen sem za štart,'' pravi Zupančič, ki se bo na pot podal v četrtek ob 6. uri zjutraj, na poti pa ga bodo po določenih odsekih spremljali številni tekaški prijatelji.

Ne spreglejte