Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2015,
21.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pohod Pot ob žici

Sreda, 6. 5. 2015, 21.41

7 let, 12 mesecev

Tek trojk tudi letos z rekordno udeležbo, kako kaže pohodnikom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začenja se tridnevni program 59. pohoda Pot ob žici. Četrtek bo v znamenju ljubljanskih vrtcev, v petek šolarjev in dijakov, v soboto pa bodo pot napolnili pohodniki in tekači trojk.

Največja športno-rekreativna prireditev pri nas, Pot ob žici, ki ga odlikuje tudi mikavno dejstvo, da je udeležba brezplačna, praznuje že 59. obletnico.

Številke kažejo, da je zanimanje zanjo vsako leto večje, tako med pohodniki kot tekači. Tako se je na primer lani na Poti spominov in tovarištva zvrstilo kar 35.720 tisoč udeležencev, letos jih organizatorji pričakujejo še več, saj je že samo trojk kar 259 več kot lani.

Gojko Zalokar, prvi mož Timinga Ljubljana, ki skupaj z Mestno občino Ljubljana organizira tridnevni rekreativni praznik, si želi, da bi že utečeno organizacijsko kolesje kot namazano teklo tudi letos, da ne bi bilo poškodb na trasi, predvsem pa, da bi ljudje v teh dneh predvsem uživali. V treh dneh pričakuje med 35 tisoč in 38 tisoč udeležencev.

Tek trojk znova z rekordno udeležbo

Ne glede na to, da so dogodki Pot ob žici predvsem netekmovalne narave, pa bo brez dvoma vsa tekmovalnost na dan privrela v soboto, 9. maja, na dan, ko bomo praznovali 70 let od osvoboditve Ljubljane in ko se bodo na traso podali tekači, razporejeni v trojke.

Letos bo udeležba še večja kot lani, ko je teklo rekordnih 1.643 trojk, saj je prijavljenih kar 1.877 trojk. Od tega bo 1.618 trojk teklo na krajši, 12,5-kilometrski trasi (lani 1.410), 259 trojk pa se bo lotilo daljše, 29-kilometrske razdalje (lani 233).

Večja je tudi udeležba na teku trojk za osnovnošolce in dijake, ki bodo tekli tri kilometre. Lani je teklo 353, letos pa je prijavljenih že 432 trojk.

Tri novosti na teku trojk

Na teku trojk se obeta nekaj novosti. Štart trojk na 12,5 kilometra in trojk šolarjev in dijakov bo tako že ob 9. uri, na 29 kilometrov pa ob 9.30. Trasi ostajata enaki kot lani, spremenjen je le štart, ki se seli na Stritarjevo ulico.

Nova je tudi uvedba treh štartnih con na teku na 12,5 kilometra. Organizatorji naprošajo, naj se v prvo cono razvrstijo trojke, ki pretečejo razdaljo v času pod 1:05:00 (vhod v cono bo iz Cankarjevega in Adamič-Lundrovega nabrežja), v drugo cono trojke, ki pretečejo razdaljo v času med 1:05:00 in 1:20:00 (vhod v cono iz Wolfove in Miklošičeve ulice), v tretjo cono pa trojke, ki pretečejo razdaljo nad 1:20:00 (vhod samo po Čopovi ulici).

Kulturni program se seli na Trg republike

Kulturni program bo na prireditvi 59. Pohod Ljubljana letos nekoliko skrajšan – vključeval bo samo nastop partizanskega pevskega zbora ob 11. uri in nagovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in razglasitev absolutnih zmagovalcev ob 11.30 –, saj se kulturno dogajanje zaradi proslave ob 70. obletnici osvoboditve Ljubljane ob 13. uri seli na Trg republike.

Ne spreglejte