SiolNET. Sportal Rekreacija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
63. Pohod - Pot ob žici in tek trojk

Po poteh okupirane Ljubljane tokrat na delovno soboto večine slovenskih šol #video

1,13

termometer

Tek trojk 2018
Foto: Urban Urbanc/Sportida

63. izvedba tradicionalne prireditve Pohod - Pot ob žici bo med 9. in 11. majem 2019. Zaradi delovne sobote v osnovnih šolah organizator večji obisk kot običajno pričakuje v soboto, saj se bo glavnina šolarjev po Poti spominov in tovarištva namesto petka sprehodila v soboto. Prireditve se običajno udeleži okrog 30 tisoč udeležencev, kar jo med športno-rekreativnimi prireditvami v Sloveniji postavlja na prvo mesto po številu udeležencev.

Pohod Pot ob žici je posvečen spominu na okupirano Ljubljano, zato so organizatorji – Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana – še posebej veseli, da začetek tridnevne prireditve (9. maj), ko se po Poti okupirane Ljubljane sprehodijo vrtčevski otroci, letos sovpada z dnevom zmage in dnevom osvoboditve Ljubljane.

Tek trojk pohod Pot ob žici Foto: STA

Večjih novosti organizator ne predvideva, saj, kot je povedal Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana, ostajajo zvesti tradiciji. "Poudarek bo na Poti spominov in tovarištva s piko na i - tekom trojk, ki je prav tako zelo množičen," je povedal Zalokar.

Poudaril je, da tako kot na večini slovenskih tekaških prireditev zaradi velikega števila tovrstnih dogodkov opažajo upad prijav na teku trojk v članski konkurenci, zadovoljni pa so, da so prijave med mladimi v porastu.

Tek trojk pohod Pot ob žici Foto: STA

Prijave na tek trojk (23. 4. 2019)
 

Člani:

29 km - 164 trojk

12,5 km - 1.049 trojk

Skupno: 1.213 trojk

Osnovnošolci in dijaki:

Osnovne šole - 469 trojk

Srednje šole - 156 trojk

Skupno: 625 trojk

Delovna sobota v slovenskih šolah

Edina razlika v primerjavi s prejšnjimi izvedbami prireditve, ki bo vplivala predvsem na večjo udeležbo v soboto in manjšo v petek, je ta, da bo v soboto, 11. maja, v slovenskih osnovnih šolah delovna sobota, kar pomeni, da se bodo osnovnošolci po poteh spominov in tovarištva množično podali v soboto, ne v petek.

Pot ob žici 2016 Foto: Bojan Puhek

"Morda se bo zaradi tega število udeležencev še dodatno povečalo, le gostota po dnevih se bo spremenila," je napovedal Zalokar.

Večino udeležencev tridnevne prireditve pričakujejo na pohodu po Poteh spominov in tovarištva. Za pohod prijava ni potrebna (za tek trojk, ki je brezplačen, je obvezna).

Vsak udeleženec se lahko od 6. ure registrira na eni od šestih vhodnih kontrolnih točk (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige, tem se življenjska doba počasi izteka.

ob žici

Novo: mobilna aplikacija za beleženje kontrolnih točk

Organizatorji želijo v skladu z novimi smernicami udeležence navaditi na mobilno aplikacijo, ki bo omogočila beleženje kontrolnih točk brez kartončka. "Mlajše in tudi starejše generacije so za beleženje začele uporabljati pametne mobilne telefone," je pojasnil Zalokar. Aplikacijo lahko pohodniki na telefone prenesejo prek povezave na spletni strani prireditve.

Gojko Zalokar o novi mobilni aplikaciji za beleženje kontrolnih točk:

Vrhunec v soboto: pohod in tek trojk

63. izvedba Pohoda ob žici bo vrhunec doživela v soboto, 11. maja, ko bo poleg pohodniškega dela po poteh okupirane Ljubljane na sporedu tudi tek trojk.

Tekači bodo štartali na Stritarjevi ulici in cilj dosegli na Kongresnem trgu. Zaradi gradbenih del po Ljubljani bo proga nekoliko spremenjena le v začetnem delu, medtem ko bodo na vseh preostalih gradbiščih poskrbeli za nemoten prehod.

Tek trojk 2018 Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kulturni program s Partizanskim pevskim zborom in Leo Sirk

Sobotno dogajanje bo vseskozi spremljal tudi kulturni program. Ob 10.30 bo zapel Partizanski pevski zbor, ki je rdeča nit vseh izvedb Pohoda ob žici, sledila bo podelitev medalj najboljših, dan pa se bo končal s koncertom lanske predstavnice Slovenije na Eurosongu  Lee Sirk.

Brezplačen prevoz za tekače in pohodnike

Vsi tekači in pohodniki imajo ob dokazilu (štartna številka ali kartonček) prost prevoz z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa na prizorišče in nazaj na izhodišče.

Organizator bo tudi letos spoštoval zavezo "zero waste" (brez odpadkov, op. p.), kar pomeni, da se bodo izognili uporabi plastenk in plastičnih kozarčkov, zagotovili pa so dodatne pitnike ob trasi.

Tek trojk 2018 Foto: Urban Urbanc/Sportida

Program 63. Pohoda pot ob žici:

Četrtek, 9. maj – rekreativni pohodi za vrtčevske otroke

Petek, 10. maj – rekreativni pohodi za osnovnošolce in dijake

Sobota, 11. maj  - rekreativni pohod na 35 km oz. po željah in pripravljenosti) – od 6.00 do 18.00, osem vstopnih/izstopnih točk

Program Teka trojk, sobota, 11. maj

Tek trojk za osnovne šole na 3000 m (štart pri Gostilni Livada, ob 9.10)

Tek trojk za srednje šole na 3000 m (štart pri Gostilni Livada ob 9.00)

Tek trojk za članske in veteranske kategorije

- štart teka na 29 km: 9.30 na Stritarjevi ulici

- štart teka na 12.5 km: 9.00 na Stritarjevi ulici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin