Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2015,
22.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Colin Jackson tek rekreacija

Sobota, 24. 10. 2015, 22.20

6 let, 7 mesecev

Srebrni olimpijec pred tekaškim občinstvom o navdihu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V teku z ovirami je osvojil srebrno olimpijsko medaljo in ustanovil projekt za pomoč obolelim z rakom prostate, je športni direktor Wings for Life World Run in je te dni v Sloveniji. Colin Jackson.

Podjetje z energetsko pijačo je v Slovenijo pripeljalo enega svojih vidnejših ambasadorjev Colina Jacksona, ki je slovensko tekaško javnost obiskal z namenom predstavitve bistva globalnega teka Wings For Life World Run.

Tek bo 8. maja 2016 na sporedu tretjič. Istočasno bo potekal na več kot 35 prizoriščih po vsem svetu, stoodstotni izkupiček od prijavnin pa bo namenjen fundaciji Wings For Life, ki raziskuje poškodbe hrbtenjače in si prizadeva najti zdravilo zanje.

"Gre za poškodbo, ki se lahko zgodi vsakomur," je opozoril, mi pa smo pobrskali po Sportalovem arhivu in našli najmanj dva taka primera, ki smo ju že predstavili na naših straneh. Prva je zgodba paraplegika Nina Batagelja, ki se je poškodoval med nedolžnim skokom v reko, druga pa zgodba Uroša Žagarja, ki je poškodbe hrbtenjače utrpel pri padcu s kolesom.

Srebrni olimpijec, ki želi navdihniti druge

In kdo je Colin Jackson, 48-letni temnopolti atlet iz Cardiffa z izjemnim čutom za javno nastopanje?

Mnogi se ga spominjajo po zaslugi srebrne olimpijske medalje, ki jo je v teku z ovirami na 110 metrov osvojil leta 1988 na olimpijskih igrah v Seulu, poleg tega je tudi svetovni in evropski prvak in kar enajst let lastnik svetovnega rekorda v teku z ovirami.

Jackson ni samo športni direktor globalnega teka Wings For Life World Run in komentator na britanski televiziji BBC, pač pa je tudi pobudnik humanitarnega projekta za pomoč obolelim za rakom prostate z imenom Go Dad Run, ki poteka na dan očetov in ustanovitelj športne akademije, ki mladim kaže, da je šport lahko eden od načinom, ki jim utira pot skozi življenje.

Uresniči svoje sanje

"Če v kaj verjameš, potem boš to tudi uresničil," je dejal zbranim na Gospodarskem razstavišču, kjer še danes do 9.30 poteka tekaški sejem Tečem EXPO, njemu pa je te besede namenil njegov vzornik, deseterobojec Daley Thompson, ki je v svoji športni karieri osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

"Povedal mi je, da moram uresničiti svoje sanje in če lahko s tem pomagam drugim še toliko bolje," je dejal govornik, ki resnično verjame, da z vključitvijo v ta projekt Wings For Life lahko pomaga drugim. "Bistvo projekta je financiranje raziskav, mi pa smo s tekom lani zbrali kar 4.1 milijona evrov," je ponosno razlagal Jackson, ki je že zdaj usmerjen k tretji izvedbi globalnega teka, ki bo, kot že rečeno, na sporedu 8. maja 2016 s štartom ob 13. uri, le dan za tradicionalnim tekom trojk, kar pomeni, da se v Ljubljani (po vikendu 20. Ljubljanskega maratona) obeta še en tekaški konec tedna.

Stres na dan D

Dan D za tek Wings for Life Jackson preživi v Red Bullovem centru v Avstriji, kjer prek številnih monitorjev nadzira dogajanje na vseh 35 točkah in na koncu na podlagi številnih kazalcev odloči, kdo je zmagovalec teka.

"Lahko si samo mislite, kako stresno je to," je priznal.

Tisti, ki najdlje beži pred zasledovalnim vozilom, ta izloča tekmovalce v trenutku, ko jih prehiti, postane svetovni prvak, in ta za nagrado odpotuje na pot okrog sveta. Zmagovalci lokalnih tekov (v Sloveniji so bili v preteklosti štirje: letos Hrvat Robert Radojković in Žana Jereb, lani pa David Pleše in Francozinja Sylvie Tramoy) pa si lahko izberejo kraj, kjer bodo tek pretekli prihodnje leto.

Here in a very sunny Ljubljana #WFLWR #wingsforlifeworldrun #slovenija #workhard #twohoursofsleep 😊#redbull

A photo posted by Colin Jackson (@colinrayjackson) on

Ne spreglejte