Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pohorje Rogla Kranjska Gora

Torek, 6. 1. 2015, 16.27

8 let

Slovenci so težko čakali na pr(a)vi smučarski dan, smučarski delavci pa še težje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ponekod rekorden obisk, drugje so bili zadovoljni že z malim, bi lahko povzeli božično-novoletni izplen na slovenskih smučiščih. Na Pohorju 20.000 smučarjev, v Kranjski Gori končno brez dežja.

Slovenski smučarski delavci, ki v podzavesti še vedno nosijo spomin na pičel izkupiček katastrofalne lanske sezone, so končno dočakali nekaj svetlih dni, ki so jim vlile kanček upanja, da bo letos vendarle bolje. Zadovoljiva bera božično-novoletnih praznikov je vsekakor ena od znamenj, ki kažejo, da bi letos lahko bilo bolje. Če bi se po prazničnem jutru dan poznal, oziroma če bi počitniški smučarski izplen lahko projicirali na celo sezono, bi bila ta ugodna. Kje se je smučarskim delavcem v izdihljajih starega in zagonu novega leta najbolj prešerno smejalo?

Dvajset tisoč prazničnih smučarjev na Pohorju

Na podlagi telefonskih pogovorov, ki smo jih opravili z odgovornimi na večjih slovenskih smučiščih, tokrat so jih zaznamovali bolj spodbudni toni kot decembra lani, bi kot najbolj optimističnega lahko izpostavili Boštjana Zagorca, predstavnika podjetja Marprom, ki mu je Mestna občina Maribor podelila koncesijo za upravljanje žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, kjer so žičniške naprave znova pognali 29. decembra 2014.

"Od božiča do začetka novega leta se je na mariborskih progah obrnilo približno 20 tisoč smučarjev, kar je sicer manj kot lani, a števila ne želim primerjati, saj stari statistiki ne verjamem povsem. Za primerjave bo čas ob koncu sezone," je bil jasen Boštjan Zagorac iz Marproma, ki se, kot pravi, s preteklostjo in primerjavami do konca sezone sploh ne namerava ukvarjati.

"Poleg domačih smučarjev nas je obiskalo tudi večje število smučarjev iz Avstrije in Hrvaške, do polovice proge smo usposobili nočno smuko, odprli dve novi progi, in sicer zloglasni Pisker, za katerega so vsi trdili, da ga v letošnji sezoni ne bo, in sedežnico Poštelo na mariborskem delu Pohorja. Če nam bo vreme dopuščalo, bomo začeli tudi zasneževanje poti v dolino in snežnega štadiona, kamor smo že namestili snežne topove, kjer bomo za potrebe turističnega smučanja in izpeljavo tekme za Zlato lisico (jubilejna 50. Zlata lisica bo na sporedu 21. in 22. februarja 2015) izdelovali sneg na zalogo.

Zagorac se v prihodnost ozira pozitivno. "Samo ta ponedeljek, ki sicer ne spada med značilne smučarske dneve, smo prodali tisoč dnevnih smučarskih vozovnic, kar je dobro. Dokler ne bo treba tarnati, tarnal ne bom," je odločen Zagorac.

Rekordna nočna smuka na Starem vrhu

Zadovoljni so tudi na Starem vrhu, kjer so sezono začeli z nočno smuko 29. decembra, nato pa so jo razširili še na dnevno. "Prvi dan oziroma noč smo imeli rekorden obisk. Obiskalo nas je več kot 600 smučarjev, česar ne pomnimo," se je smejalo direktorju smučišča Janezu Pelipenku, ki se mu zdi, da je vzrok za tak naval tudi dejstvo, da so ljudje z nestrpnostjo pričakovali prvi smučarski dan na Starem vrhu, tamkajšnji smučarski delavci pa bržčas še težje.

Na Starem vrhu trenutno obratujejo šestsedežnica, vlečnica Kopa, baby lift in trak v snežnem parku, smučarji vijugajo po snežni podlagi, ki je kombinacija naravnega in umetnega snega. Kljub temu da so vremenske napovedi snegu bolj nenaklonjene (prihodnjih 10 dni snežnih pošiljk ni na vidiku), pa se za sneg na Starem vrhu ni bati, zagotavlja Pelipenko.

"Prihodnja dva ali tri dni nas čaka intenzivno zasneževanje, nato pa nekaj dni prekinitve in ponovna ohladitev ter nova pošiljka snega. Računamo, da bodo v prihodnjem tednu obratovale vse naprave," napoveduje direktor smučišča, ki slovi predvsem po svoji romantični nočno-smučarski plati.

Na Cerknem pozno, a z zadovoljivim izkupičkom

Dan pozneje kot Stari vrh je končno zacvetelo tudi smučišče na Cerknem. "Sezono smo sicer začeli pozneje, kot bi si želeli, smo pa z obiskom izredno zadovoljni. Očitno so smučarji komaj čakali, da se smučarska sezona začne in da končno tudi v dolini dobijo občutek, da imamo zimo," je povedal vodja trženja in prodaje pri smučišču Cerkno Matjaž Kosmač.

V Cerknem je v povprečju smučalo dva tisoč smučarjev na dan, zadovoljni so bili tudi s silvestrskim in novoletnim obiskom tako na smučišču kot v hotelu. Trenutno je odprto vse smučišče, snega je za zdaj dovolj, a še vedno umetno zasnežujejo. Kot pravi Kosmač, so zdaj pravi trenutek in pravi pogoji, da si ustvarijo snežno zalogo, potem bodo videli, kako naprej.

V Kranjski Gori prvič po letu 2009 za novo leto brez dežja

Tudi v Kranjski Gori so s prazničnim obiskom zadovoljni iz več razlogov. Ker jim je uspelo zasnežiti smučišče, ker so ravno 1. januarja končno lahko odprli večji del smučišča in ker so novo leto prvič po letu 2009 preživeli brez dežnih kapelj.

Da bi bila praznična sreča popolna, je manjkalo le še odprtje smučišča v Veliki dolini v Podkorenu, kar jim za zdaj še ni uspelo, se pa po besedah Klavdije Gomboc iz trženja RTV Žičnice Kranjska Gora vsakodnevno trudijo in lovijo minute in ure, ko bodo na smučišču dočakali najugodnejše pogoje za dopolnjevanje 20 centimetrov naravne snežne podlage z umetnim snegom.

"Na Rogli se bo smučalo tudi v prihodnje"

Na Rogli, kjer sta se v preteklih dneh slovenskim policistom pridružila tudi dva hrvaška, so s prazničnim obiskom "precej zadovoljni. Še posebej zato, ker se je prava zima začela šele 28. decembra, ko smo dočakali sneg in ko so se bistveno spustile tudi temperature, ki so nam omogočile intenzivno umetno zasneževanje," je povedala tamkajšnja predstavnica za stike z javnostmi Tina Tinta Kovačič.

Roglo je v decembru obiskalo 13.860 smučarjev, našteli so 180.717 prevozov z žičniškimi napravami, kar je sicer manj kot lani, ko so bili pogoji za smuko zreli že 30. novembra in ko je bilo odprtih več smučarskih prog kot letos, a nič ne de. Pomembno je, "da se bo na Rogli prav zagotovo smučalo tudi v prihodnjih dneh," zagotavlja Kovačičeva.

Na Krvavcu "morajo" biti zadovoljni

"Moramo biti zadovoljni z vsakim obiskovalcem in tudi smo," pa je počitniško-praznični izkupiček na največjem gorenjskem smučišču ocenil Luka Vrančič iz RTC Krvavec.

A vse le ni bilo tako idilično, kot bi glede na občasno jasno nebo na največjem gorenjskem smučišču lahko sklepali iz žabje perspektive oziroma z nižin. "Obiska je bilo manj, kot smo pričakovali, verjetno tudi na račun tega, da vse proge niso bile odprte, a še vedno je bil obisk večji kot v enakem obdobju lani, ko smo imeli res klavrno vreme."

V povprečju je Krvavec med prazniki obiskalo med 1.500 in dva tisoč smučarjev na dan, kak dan tudi več, a ob slabšem vremenu tudi precej manj. Na smučišču trenutno obratuje osem od 11 žičniških naprav, ob ugodnih pogojih tudi zasnežujejo, a tudi tu ne gre brez zapletov.

"Ko dočakamo nizke temperature in nizko vlažnost, nam nagaja močan veter, kar pomeni, da nam polovico snega odpihne, a tako je. Če bi čakali na idealne razmere, bi čakali še danes," priznava Vrančič, ki napoveduje, da bodo na Krvavcu poskušali ta konec tedna odpreti še preostale proge.

Na Voglu vrhunec 2. januarja

Tudi na Voglu so glede na razmere s prazničnim obiskom zadovoljni. Najbolj obiskan praznični dan je bil 2. januar, ko je na Voglu smučalo skoraj 2.500 smučarjev. Poleg otroškega parka, ki je bil odprt že od začetka prazničnih dni, so v soboto, 27. decembra, pognali še sedežnico Brunarica, dan pozneje pa še dobršen del sistema.

"Obratovali smo skoraj z vsemi napravami, razen s sedežnico Šija, saj je veter v zgornjem delu odpihnil večino snega, ker je bil ta res zelo, zelo suh," je opozoril Matej Kandare, vodja trženja in prodaje na Voglu, kjer imajo te dni polne roke dela s tem, da sneg, ki ga veter spiha v zamete, spravijo nazaj na progo.

"Pri tem sodeluje obsežna ekipa ljudi, saj si želimo, da bi kljub tanki snežni odeji gostom še naprej zagotavljali čim boljše pogoje za smučanje. Trenutnim razmeram smo prilagodili tudi cene smučarskih vozovnic, kar pomeni, da lahko gostje izkoristijo 20-odstotni popust na nakup rednih dnevnih smučarskih vozovnic," poudarja Kandare.

Na Voglu trenutno obratuje šest od osmih naprav. Sedežnici Šija in Zadnji Vogel, kjer je veter odpihnil preveč snega, da bi progi lahko usposobili za varno obratovanje, pa do nadaljnjega ostajata zaprti.

Naj se (prava) zima nadaljuje …

Ne spreglejte