Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
13.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski maraton Volkswagen nasveti

Torek, 20. 10. 2015, 13.29

6 let, 6 mesecev

Šest stvari, ki jih morate nujno vedeti pred začetkom (in po koncu) ljubljanskega maratona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako se obleči za maraton, kako preživeti večer pred tekmovanjem, kaj jesti in piti ter kaj početi v dneh po ljubljanskem maratonu? Svetuje tekaški trener Blaž Strožer.

1. Kakšna oprema je najbolj primerna glede na vreme?

Izbira oblačil je seveda prepuščena posamezniku, ki se bo odločal glede na vreme in osebne preference, vendar pa obstajajo tudi nepisana pravila oblačenja.

Konec oktobra so jutranje temperature že precej nizke (vremenoslovec Brane Gregorčič napoveduje približno pet stopinj Celzija), zato je pomembno, da boste na štart tekov prišli dovolj oblečeni.

"Če vam vreme dopušča, tik pred štartom odvrzite dodatna oblačila. Za ta namen se lahko oblečete v staro vetrovko ali trenirko, ki vam je ne bo žal odvreči takoj po štartu," svetuje Blaž Strožer, glavni trener v adidasovi šoli teka. Oblačila, ki vam bodo odveč, lahko odvržete v posebne zaboje, ki bodo romali na humanitarno društvo Karitas.

"Med samim tekom je bolje, da ste oblečeni manj kot preveč oziroma se oblecite po sistemu čebule (več tanjših plasti) z materiali, ki odvajajo vlago od telesa," nadaljuje Strožer.

Superge, v katerih boste tekli, naj bodo utečene oziroma takšne, da ste v njih odtekli že vsaj nekaj kilometrov, s čimer se boste izognili neprijetnim presenečenjem, kot so žulji, bolečine v stopalu, gležnju in podobno.

2. Kako preživeti zadnji večer pred maratonom?

Vse, kar boste potrebovali za tekmovanje, si pripravite že dan prej, saj bo jutro že tako ali tako dovolj stresno.

"Počivajte. Privoščite si lažjo večerjo (riž, testenine …). Pomembno je tudi, da se pravi čas odpravite spat, kajti prekratek spanec lahko vpliva na vaš rezultat in počutje," poudarja Strožer.

4. Kaj in koliko pojesti in popiti za zajtrk na dan maratona?

Pred maratonom zajtrkujte le tisto, česar ste vajeni. Nikar ne eksperimentirajte s hrano!

"Za zajtrk si lahko privoščite popečen toast z arašidovim maslom in marmelado, kavo, čokolino z banano, kruh z maslom in medom ali marmelado. Jejte tisto, kar vam ustreza in za kar veste, da vam ne bo povzročalo prebavnih težav. Zajtrk pojejte od dve do tri ure pred tekmo. Nekje do pol ure pred štartom pa pijte vodo v malih požirkih," svetuje tekaški trener.

5. Kako hitro teči?

Tistim tekačem, katerim je bistvo maratona le to, da ga pretečejo, Strožer svetuje, naj ne začnejo prehitro, saj se jim to lahko približno na tretjini trase negativno obrestuje. "Začnite počasneje in pozneje dodajate tempo, seveda, če vam pripravljenost in razmere to dovoljujejo."

Bolj resni oziroma pripravljeni tekači posebnih navodil ne potrebujejo, saj svoj tempo bolj ali manj že poznajo, saj tudi njihovi treningi temeljijo na tekmovalnem tempu.

Ne spreglejte