Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
12.11

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Natisni članek

Koronavirus smučanje smučišče

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 12.11

3 leta, 4 mesece

Rahljanje ukrepov tudi na smučiščih

Vožnja z nihalko še vedno prepovedana, zelena luč za gondole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Mariborsko Pohorje | Z jutrišnjim dnem bodo spet lahko obratovalo krožno-kabinske žičnice, medtem ko je vožnja z nihalkami, ki sprejmejo več deset potnikov, še vedno prepovedana. | Foto Nina Kurnik (www.slovenia.info)

Z jutrišnjim dnem bodo spet lahko obratovalo krožno-kabinske žičnice, medtem ko je vožnja z nihalkami, ki sprejmejo več deset potnikov, še vedno prepovedana.

Foto: Nina Kurnik (www.slovenia.info)

Z jutrišnjo sprostitvijo javnega potniškega prometa bodo lahko začele delovati tudi zaprte žičniške naprave, kar prinaša tudi lažji dostop do nekaterih slovenskih smučišč. A obstaja kar nekaj omejitev.

V dopolnjenem odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije namreč ni omenjena nihalka, od katere so odvisni na Voglu in Golteh, medtem ko za prevoz oseb s krožno-kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami velja, da je ta dovoljen za največ eno osebo ali več oseb, če gre za člane istega gospodinjstva.

Kranjska Gora smučanje | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na sedežnici največ en smučar, razen ... 

Kot je na današnji novinarski konferenci vlade povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, to v praksi pomeni, da bi se na vlečnici lahko vozila največ ena oseba oz. dve, če gre za člana istega gospodinjstva, enako velja za sedežnico. Izjeme so prevozi v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja ter v primeru, ko so v kabini vse osebe člani skupnega gospodinjstva.

Na Voglu nestrpno čakajo na zeleno luč za obratovanje nihalk. Snega imajo namreč dovolj in so pripravljeni na začetek sezone. | Foto: Vogel Ski Center Na Voglu nestrpno čakajo na zeleno luč za obratovanje nihalk. Snega imajo namreč dovolj in so pripravljeni na začetek sezone. Foto: Vogel Ski Center

Nihalke v odloku niso spregledali, ampak je niso omenili z razlogom, saj usklajevanja ministrstva in NIJZ še potekajo, je dodal Vrtovec. Pričakuje, da bi se lahko uskladili že danes. 

Minister je pozval k nakupu smučarskih vozovnic prek spleta, kar bi zmanjšalo vrste pred blagajnami, in spoštovanju ukrepov tudi na smučiščih oz. v vrstah pred žičniškimi napravami. Obvezno je nošenje zaščitnih mask, ohranjanje razdalje, zaželena je tudi okrepljena redarska služba. 

Kranjska Gora smučanje | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič pravi, da so sicer v združenju zadovoljni s sproščanjem nekaterih ukrepov, tudi glede prepovedi delovanja zaprtih žičniških naprav, a da si v zvezi s tem želijo več podrobnejših navodil.

Hkrati upravljavce smučišč in smučarje poziva k doslednem spoštovanju pravil NIJZ, sicer bi lahko smučišča kmalu znova zaprli. Na to je na današnji novinarski konferenci opozoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Prejšnji konec tedna so smučarji že lahko vijugali na Krvavcu, v Kranjski Gori in na Mariborskem Pohorju. Zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja so lahko snežne zavoje nizali samo domačini. S sprostitvijo ukrepov v statističnih regijah z dobro epidemiološko sliko (osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska) bo zdaj to povsem drugače, saj bodo dostop do smučišč imeli vsi iz določene statistične regije in ne samo prebivalci občine, kamor smučišče sodi.

Prejšnji konec tedna v Kranjski Gori:

Na podlogi dopolnjenega odloka bi lahko zagnali krožno-kabinski žičnici na Krvavcu in Mariborskem Pohorju. Smučarji so prejšnji konec tedna do teh dveh smučišč dostopali z osebnimi vozili.

Ali podpirate odprtje slovenskih smučišč?

  • Da.
    83,20 %
    5308 glasov
  • Ne.
    16,80 %
    1072 glasov
Oddanih 6380 glasov

Preberite še:

Kranjska Gora smučanje
Sportal Smučarji uživajo v idilični Kranjski Gori #video
Kranjska Gora zasneževanje
Sportal Sveže s slovenskih smučišč: zelena luč, a le za nekatere
Krvavec 2020
Sportal Domine so se sprožile, tudi na Krvavcu bodo jutri pognali naprave

 

 

Ne spreglejte