Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
12. 5. 2016,
17.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

maraton 2016 rekreacija

Četrtek, 12. 5. 2016, 17.24

6 let, 7 mesecev

Rekrea(k)cija, 3. del

Rekrea(k)cija: Kdor ne teče, ni Sloven'c

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
tek rekreacija splošna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Sloveniji že nekaj let beležimo veliko rast števila tekačev in tekaških prireditev, kar pa ni presenetljivo, saj gre za preprost, vsakomur dostopen in poceni način rekreacije. Ali tudi ti tečeš?

Po rolanju in tenisu vam predstavljamo tretji način aktivnega preživljanja prostega časa. O teku je bilo že veliko napisanega, a med nami je še mnogo teka željnih ljudi, ki se še ni opogumilo obuti tekaških copat in se podati na prostranstva tekaških poti.

 

 Tekaški copati glavni kos opreme

Tek je zelo popularen predvsem zaradi svoje preprostosti. Tekaški copati so glavni del opreme, ki jo potrebuješ, a pri izbiri je treba biti previden. Neprimerni tekaški copati lahko vodijo v poškodbe. Pred prvim nakupom tekaških copat je potrebno dobro poznati svoje stopalo, glavni poudarek pa je na zvračanju stopala ob stiku s podlago. Če se vam stopalo preveč zvrača navznoter, potem ste pronator in potrebujete temu primeren copat. Če se vaše stopalo premalo zvrača, potem potrebujete copate, namenjene supinatorjem, "nevtralci" pa boste imeli pri izbiri največ možnosti.

Ponudba tekaških copat je zelo pestra. | Foto: Peter Kastelic Ponudba tekaških copat je zelo pestra. Foto: Peter Kastelic

Danes je na trgu ogromno tekaških copatov in marsikdo se že izgubi v poplavi številnih modelov. Pri izbiri se osredotočite na to, kaj potrebujete. Barva naj bo zadnje merilo. Cene kakovostnih copat priznanih blagovnih znamk se gibljejo od 70 evrov, če imate srečo in ujamete akcijo, pa vse do 160-180 evrov za nekatere modele. Nekaj evrov boste zagotovo prihranili, če jih boste naročili prek spleta iz tujine, a morate biti pri tem pozorni in dobro poznati model in številko, da boste prejeli ustrezno pošiljko.

 

Kar se tiče oblačil, uporabljajte sintetične materiale, ki dihajo in prepuščajo vlago ter znoj. Izogibajte se bombažu, saj boste kaj hitro po začetku teka na sebi imeli mokro majico. Tudi tu je izbira precejšnja. Če se že ozirate na barve, marsikdo tudi v tekaški opremi želi biti dobro videti in se tako tudi bolje počuti, je to vsekakor bolj primerno pri obleki kot pri copatih.

 

Hitro je lahko hitro prehitro

Ko imamo opremo, smo pripravljeni za štart. Vendar, pozor. Pri začetnikih je ključna postopnost. Teka se moramo lotiti previdno, čeprav je videti zelo preprost. Tekaške poškodbe ne prizanašajo nikomur in so redne spremljevalke vseh, ki se te aktivnosti lotijo preambiciozno. Začetnikom tako svetujemo, da se udeležijo kakšnega od tečajev teka ali tekaških delavnic, kjer bodo izvedeli osnove o pravilni tehniki, ki nas lahko obvaruje poškodb.

 

 

 

V primeru, da potrebujejo motivacijo in si želijo strokovnega vodstva pa se lahko pridružijo kakšni od tekaških skupin, ki jih je dandanes ogromno po vsej Sloveniji. Najbolj pestra izbira tekaških skupin je nedvomno v Ljubljani, obvezno pa preverite, če imajo tudi skupino za začetnike. Skupinam se seveda lahko priključijo tudi že izkušeni tekači željni družbe, strokovnosti in dodatne motivacije.

 

Plačljive in brezplačne tekaške skupine Sami ali v skupini? To je vaša odločitev. | Foto: Sami ali v skupini? To je vaša odločitev.

Cene treningov tekaških skupin so med seboj precej podobne, znašajo pa okoli 35 evrov/mesec (2x tedensko). Ob nakupu večmesečne vadbe boste deležni določenih popustov. Nekaj prednosti teka v skupini smo že omenili, poudariti pa gre, da trener s časom bolje spozna vas in vaše tekaške prednosti in pomanjkljivost. Skupine so običajno majhne, tako da je prisoten zelo osebni pristop.

 

V zadnjih letih se je pojavilo tudi nekaj brezplačnih ali zelo poceni tekaških vadb, ki pa so običajno časovno omejene le na določeno obdobje. Te vadbe nudijo predvsem organizatorji tekaških prireditev kot priprave na njihovo tekmovanje. Tako poznamo priprave na dm tek, Nočno 10ko, letos tudi ljubljanski maraton. Skupine so običajno nekoliko večje, trenerji pa so strokovnjaki na svojem področju, tako da se nestrokovnosti ni treba bati. Prav nasprotno, organizatorji k sodelovanju običajno povabijo znana tekaška imena.

 

Malo časa, veliko svobode

Za tek ne potrebujete veliko časa, saj večino treningov lahko opravite v eni uri, če se pripravljate ravno na maraton. Ena njegovih odlik je tudi lokacijska in časovna svoboda. Teč greste lahko praktično kamorkoli in kadarkoli. Posebej svobodni ste, če najraje tečete sami.

Teči greste lahko praktično kamorkoli in kadarkoli. Posebej svobodni ste, če najraje tečete sami. | Foto: Vid Ponikvar Teči greste lahko praktično kamorkoli in kadarkoli. Posebej svobodni ste, če najraje tečete sami. Foto: Vid Ponikvar

Tekaško udejstvovanje si lahko občasno popestrite z udeležbo na kakšni tekaški prireditvi. Od zgodnje spomladi pa do pozne jeseni ni konca tedna, ki ne bi ponujal vsaj eno takšno prireditev. Na nekatere najbolj prepoznavne se boste žal morali prijaviti že vnaprej, še posebej, če želite privarčevati pri štartnini, spet na druge, nekateri jim pravijo tudi "vaške teke", se lahko prijavite na dan teka. Te so običajno tudi precej cenejše, a nižje štartnine od 10 evrov so prej izjema kot pravilo. Največkrat boste za nastop plačali med 15 in 30 evri, a boste v zameno prejeli majčko ali kašen drug artikel, morda tudi malico in pa veliko dobre volje.

 

Torej, kaj še čakate?

Ne spreglejte