Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2018,
14.19

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

3

Natisni članek

Krvavec

Torek, 27. 11. 2018, 14.19

5 let, 4 mesece

Po poteh informacije, ki je razburila javnost: Krvavec krči proge ali ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

3

Krvavec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V preteklih dneh so po spletu zaokrožile informacije o tem, da proga na Kriški planini, ki leži na prisojni, vzhodni strani Krvavca, letos ne bo obratovala. Ker je novica dvignila precej prahu, smo preverili obe plati zgodbe.

Kriška planina Krvavec | Foto: Informacijo o tem, da smučarska proga Kriška planina letos ne bo obratovala, je na profilu Eco Turizma Viženčar, ta leži  neposredno na smučišču Kriška planina na Krvavcu, v nedeljo na Facebooku delila direktorica omenjenega gostišča Maria Mia Grillc.

"Direktor Janez Janša nam je prejšnji četrtek na sestanku sporočil, da proga Kriška planina ugaša, ker naj ne bi bila rentabilna. Edini namen mojega pisanja je bil naše goste obvestiti o tem, da po novem ne bomo več gostišče na smučišču in da bodo naši gostje potrebovali drug dostop do nas. Po 22 letih delovanja sem preprosto čutila dolžnost do svojih gostov. Ne želim jim prodajati nečesa, česar nimamo. To je bil tudi edini namen mojega pisanja, ni šlo za jezo ali karkoli drugega," je poudarila.

Kaj je pisalo v zapisu, ki je sprožil veliko prahu?

Direktorica Grillčeva je v sporočilu na Facebooku zapisala, da njihovo gostišče po novem ne stoji več na smučišču, "saj se je novi lastnik RTC Krvavca odločil, da smučišča na Kriški planini ne potrebuje več in da očitno krči svoje smučarske proge".



Novica se je hitro razširila po spletu, odzivi nanjo pa so bili precej burni. Nekateri komentatorji so celo zapisali, da se bodo obisku Krvavca po novem odpovedali.

Janez Janša, novi direktor RTC Krvavec zanika informacije o zapertju proge Kriška planina. | Foto: STA , Janez Janša, novi direktor RTC Krvavec zanika informacije o zapertju proge Kriška planina. Foto: STA , Direktor RTC Krvavec: Absolutno ne krčimo smučišča

Pri povsem drugačni zgodbi pa vztraja Janša, novi lastnik RTC Krvavec. "Absolutno ne krčimo smučišča, na kraj pameti nam ne pride," zatrjuje direktor.

"Proga na Kriški planini bo brez dvoma obratovala, čakamo samo še sneg. Je pa res, da se še dogovarjamo, na kakšen način bomo progo spet zagnali. Nikoli ni bilo dileme o tem, ali bo proga odprta ali ne, vprašanje je bilo samo, kako," trdi Janša. "V petek imamo dokončen sestanek, na katerem se bomo skupaj odločili, kako in kaj."

"Informacijo o zaprtju Kriške planine nam je potrdil Janša"

Po čem je Grillčeva sklepala, da razmišljajo o zaprtju proge? "Ker nam je prejšnji četrtek na sestanku tako potrdil gospod Janša. Rekel je, da se Kriška planina zapira, saj ni rentabilna. Ko ti nekdo takšno informacijo sporoči sredi sezone, je to tako, kot bi ostal brez službe," je primerjala. "Očitno je zaradi moje objave, ki je sprožila veliko pozornosti, spremenil mnenje," predvideva.

Krvavec PZS snežne razmere | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Če se bomo lahko dogovorili drugače, bom zelo hvaležna in bom o tem z največjim veseljem obvestila tudi svoje goste. Veliko raje sem turistična delavka kot pa taksist. Če proga ne bo obratovala, bi to pomenilo, da bi morali goste, ki bodo prenočevali pri nas, dnevno voziti do smučišča," je še pojasnila.

Kje je proga Kriška planina?

Smučarska proga Kriška planina leži v vzhodnem delu smučarskega centra Krvavec, zaradi otroškega traku, igral in sankališča pa je priljubljena predvsem med družinami z majhnimi otroki.

Stavba Eco Turizma Viženčar je v neposredni bližini smučarskega poligona in je pogosta destinacija predvsem med smučarji, ki jim prevelik hrup in gneča na Plaži ne ustrezata.

kriška planina | Foto:

Zasneževanje mimo Kriške planine

Direktor Janša je potrdil, da proge na Kriški planini trenutno ne zasnežujejo, kot se to zdaj dogaja na glavnem delu smučišča, a poudarja, da je razlog izključno to, da nimajo dovolj vode za tehnično zasnežitev vsega smučišča.

"Naše jezero je premajhno. Napolni se v osmih dneh, mi pa ga porabimo v dveh dneh. Z enim jezerom s snegom prekrijemo zgolj Vrh Krvavca, območje do Plaže in naprej do postaje za kabinsko žičnico, pa še to samo 20 centimetrov na tanko, kar pomeni, da nikakor ne zadostuje in potrebujemo pomoč naravnega snega. Za zasnežitev glavnega dela potrebujemo približno pet jezer, šele potem bomo lahko prešli na Kriško planino," je pojasnil.

Janša z lastnico od sestanka, ki je bil prejšnji četrtek, še ni govoril, je pa govoril z njenim možem, ki je podpredsednik pašne skupnosti Kriška planina, in predsednikom pašne skupnosti Francijem Vrhovnikom. "Strinjali smo se, da se moramo srečati in se čim prej dogovoriti, kako in kaj. To se bo zgodilo v petek. Na kraj pameti pa nam ne pride, da bi krčili smučišče," je ponovil.

Ne spreglejte