Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2015,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 25. 10. 2015, 18.02

8 let

Novi rekorder Ljubljanskega maratona: Slovenija mi je prinesla srečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Zahvala ljudem, ki so mi dali energijo in spodbudo," se je po zmagi na jubilejnem 20. ljubljanskem maratonu smejalo lastniku nove rekordne ljubljanske znamke (2;08:19) Etiopijcu Limenihu Getachewu.

Že ko so organizatorji sredi tedna predstavili povabljene tekače, je bilo jasno, da je rekord ljubljanskega maratona resno ogrožen. Tekaške smetane, kakršna je bila povabljena na jubilejni, 20. slovenski tekaški praznik, namreč pri nas še ni bilo. In res je malce po 12.30 na Kongresnem trgu završalo. Etiopijec Limenih Getachew je ciljno črto prečkal s časom 2:08:19 in za šest sekund izboljšal stari rekord v lasti kenijske naveze Daniel Too (zmagovalec leta 2011) – Ishimael Bushendich (zmagovalec leta 2014).

"Zelo sem vesel rekorda. Vreme je bilo kar dobro, morda malce premrzlo. Do 35. kilometra smo tekli v skupini, nato sem malo pospešil, preostali pa mi niso mogli slediti. Ko sem videl, da ne morejo slediti, sem se odločil, da bom tekel sam. Moral sem se kar spodbujati, bilo je težko, a sem kljub temu zdržal," je ob pomoči prevajalca s prešernim nasmehom ljubljansko tekaško popotovanje opisal 24-letni tekač, ki je želel teči še hitreje (njegov osebni rekord je 2;06:49), a je bil na koncu zadovoljen s svojim rezultatom.

Ko bodo znani rezultati dopinških testov – po besedah slovenske antidoping organizacije SLOADO naj bi bili v od dveh do treh tednih –, bo novi rekorder prejel 25 tisoč evrov. V preteklosti so zmagovalci ljubljanskega maratona dejali, da si bodo s prisluženo vsoto med drugim kupili tudi živino. Kako bo nagrado porabil Limeneh, ni izdal, bo pa zagotovo pomagal in stal ob strani družini. Tako kot je njemu ob strani stalo slovensko občinstvo, na katero ni pozabil: "Zahvala ljudem, ki so mi dali energijo in me spodbujali. Slovenija mi je prinesla srečo."

Tudi v ženski konkurenci smo videli etiopsko slavje. Melkam Gizaw, ki je odtekla svoj drugi maraton, je za dobrih 40 sekund izboljšala osebni rekord, za najboljšo žensko ljubljansko znamko pa zaostala 18 sekund. Pri lovljenju rekorda ji je pomagal tudi mož, sicer narekovalec tempa, a jima je, kot je dejala, načrte preprečil veter.

"Bilo je dokaj hladno, kar me ni preveč motilo, večja težava je bila, ko je začel pihati veter. Trasa maratona je bila v redu, a po 35. kilometru je bilo težko, saj mi dekleta niso sledila in sem težko tekla sama," je misli po zmagi strnila 25-letnica, ki je, čeprav je rekord še vedno v lasti zmagovalke ljubljanskega maratona iz leta 2009 Caroline Cheptonui, ni zapustil nasmešek.

Ne spreglejte