Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
0.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski maraton motivacija

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 0.00

5 let, 6 mesecev

IZ ARHIVA PRED LJUBLJANSKIM MARATONOM

Pred štartom: rutina, vizualizacija tekmovanja in usmerjenost nase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski maraton 2017 | Foto Sportida

Foto: Sportida

Ljubljanski maraton se bliža z vso hitrostjo. O ciljih, samogovoru in motivaciji smo že pisali, zdaj si oglejmo še pomen miselne priprave in koncentracije tik pred tekmovanjem.

Izr. prof. dr. Tanja Kajtna, univ. dipl. psih. je športna psihologinja, ki se s športno psihologijo že vrsto let ukvarja tako s praktičnega kot raziskovalnega vidika. Sodeluje s številnimi vrhunskimi športniki in njihovimi trenerji, kot športna psihologinja je bila udeleženka slovenskih ekip na več olimpijskih igrah. V svoje delo poleg fenomenološkega pristopa vključuje pristope vedenjsko - kognitivne terapije in hipnoterapije. Je predsednica Sekcije za psihologijo športa pri Društvu psihologov Slovenije, kjer skrbi za zagotavljanje razvoja področja in uveljavljanje stroke na športnem področju. Zaposlena je na Fakulteti za šport v Ljubljani kot asistentka na Katedri za psihologijo športa in na Pedagoški fakulteti v Mariboru kot nosilka psiholoških predmetov na smeri za izobraževanje trenerjev. Je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih publikacij s področja športne psihologije, na primer znanstvene monografije Trener in športno-psihološkega priročnika Šport z bistro glavo.

Jasno je, da nas ustrezno razmišljanje lahko privede do boljših rezultatov na tekmovanju, a kaj narediti, da bo razmišljanje dan pred tekmovanjem res ustrezno, je za mnoge rekreativce neznanka. "Paziti moramo na to, da vse delamo po neki rutini. Da jemo tako kot običajno, da ne razmišljamo o tem, kaj bi lahko spremenili ali dodali, pač pa izkoristimo svoj trening in avtomatizirane procese ter pustimo, da se stvari odvijajo na način, kot smo jih natrenirali," pomembnost priprave na štart zadnji večer in jutro pred tekmo poudarja dr.  Kajtna. Ob tem pa se bomo izognili pogostemu pojavu, ko npr. rekreativec ve, da je dobro treniral, a nato zelo slabo nastopil.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vizualizacija in premik iz pasivnega v aktivni položaj

Psihologinja Tanja Kajtna ne opozarja zgolj na rutino, ki nas mora spremljati pred tekmovanjem, pač pa tudi na vizualizacijo, na to, da si tekmovanje poskušamo vizualizirati: "Preden štartamo si je pametno vzeti trenutek in si predstavljati, kako dobro tečemo ali kolesarimo, kako pridemo skozi cilj. Takšne predstave delujejo kot pozitivne misli. A ključno pri tem je, da moramo razmišljati predvsem o sebi." Če bomo o sebi razmišljali pozitivno, nam bodo pozitivne misli dale moč, voljo in samozavest. Na ta način bomo prevzeli odgovornost za svoja dejanja, iniciativnost in nadzor. Lahko rečemo, da se iz pasivnega položaja premaknemo v aktivnega, da gradimo samozaupanje, povečamo vložen napor in zvišamo vztrajnost. Posledično se bomo s pozitivnimi mislimi nagradili, postali bomo bolj pozitivni, naše razpoloženje pa vse bolj stabilno.

A ko vizualiziramo tekmovanje, je bistvena ena stvar, in sicer to, da imamo v mislih zgolj sebe, medtem ko tekmece odmislimo. "Koncentracijo moramo usmeriti nase. Mi sami smo namreč razlog, zaradi katerega se udeležujemo nekega tekmovanja. Hkrati pa razmišljajmo predvsem o tem, kako bomo prišli do cilja, in ne toliko o trenutku, ko bomo prečkali ciljno črto. Do tja moramo prej še priti," o pomembnosti koncentracije nase pred tekmo zaključuje dr. Kajtna. Če bodo naše misli uhajale k nasprotnikom, bo to na nas delovalo kot ovira, pokvarilo bo koncentracijo nase in nas pripeljalo do dvomov o lastni pripravljenosti, hkrati pa povzdignilo moč ostalih, česar si na tekmovanju vsekakor ne želimo.

Ne spreglejte