Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
7. 7. 2016,
19.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

rekrea(k)cija

Četrtek, 7. 7. 2016, 19.06

6 let, 6 mesecev

Rekrea(k)cija, 11. del

Rekrea(k)cija: Navidezno zapleten šport, ki se ga lahko naučite v eni uri #foto

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
SUP

SUP-anje je pri nas prisotno razmeroma kratek čas, vendar je zanimanje zanj v izjemnem porastu. Omogoča uživanje v naravi in čeprav gre za vodni šport, ste lahko aktivni poleti in v času izjemno nizkih temperatur.

SUP (Stand up paddle surf) je k nam prišel pred šestimi ali sedmimi leti. Kmalu potem so se začeli ustanavljati prvi klubi. Čeprav gre za razmeroma mlad šport, pa je zanimanje zanj iz leta v leto večje. "Izredno hitro se razvija in tudi izredno veliko povpraševanja je po njem. Gre za sorazmerno preprost šport, če se ga lotimo počasi in sistematsko. To pomeni, da nam nekdo stvar pokaže in razloži," nam je uvodoma razložil Damjan Možina iz SUP kluba.

Osnovnih veščin SUP-anja se lahko naučite že v eni uri ali uri in pol. | Foto: Osnovnih veščin SUP-anja se lahko naučite že v eni uri ali uri in pol.

Včasih je dovolj že ena ura

Čeprav je SUP-anje na prvi pogled videti zapleteno, pa nam je Damjan zaupal, da se da osnove veslanja v stoje hitro osvojiti. "Z inštruktorjem se lahko naučite SUP-anja v uri ali v uri in pol. To pomeni, da znate veslati, se ustavljati, obračati  … Skratka gre za čiste osnove. Da si na deski dejansko samostojen, pa mislim, da je dovolj, če nekdo prevesla 30 kilometrov."

Veliko se jih v ta šport zaljubi že po prvem preizkusu, a kmalu lahko nastane težava z opremo. Na trgu je zmeraj več ponudbe in razmeroma težko je izbrati pravo opremo. Naš sogovornik predlaga, da je najbolje, da tisti, ki si želi kupiti svojo desko in veslo, preizkusi opremo v eni izmed šol ali klubov. "Tista deska, ki je dobra za prvi mesec veslanja, lahko kmalu ni več primerna."

SUP lahko pospravite v nahrbtnik, tako da težav s prevozom ni. | Foto: SUP lahko pospravite v nahrbtnik, tako da težav s prevozom ni.

Napihljiva deska je prava rešitev

Nobenih težav ni tudi pri prevozu, čeprav so deske dolge tudi več kot tri metre. Danes namreč izdelujejo že napihljive deske, ki so preproste za prevažanje. "Za rekreativca so napihljive deske bolj primerne – že zaradi skladiščenja in tudi zaradi prevoza. Trda deska bo sicer držala v vseh razmerah, medtem ko ima napihljiva deska nekaj mehkobe in fleksibilnosti."

Za tiste najbolj vztrajne tudi v mrazu in ledu ni ovir. | Foto: Za tiste najbolj vztrajne tudi v mrazu in ledu ni ovir.

Koliko kilometrov je dovolj za rekreativca?

Če gre samo za preživljanje časa v naravi, potem v uri in pol in približno s šestimi preveslanimi kilometri vsak naredi nekaj zase. Nekdo, ki se pripravlja na trening, lahko vesla tudi dvakrat na dan in bo preveslal 20 kilometrov. Obstajajo tudi že tekmovanja za rekreativce, vendar gre pri vsej stvari bolj za zabavo in druženje.

Oglejte si galerijo:

Fotogalerija
1 / 25

SUP uporabljajo tudi za terapijo

Nekih značilnih poškodb pri SUP-anju ni. Pojavljajo se bolečine v ramenih in hrbtu, ampak to se dogaja predvsem zaradi nepravilne tehnike veslanja. V šolah za SUP je ravno zaradi tega precej časa namenjenega pravilni tehniki veslanje. "Lahko povem, da fizioterapevti SUP radi vključujejo v terapije, saj pri tem dela vse telo. To je ena redkih aktivnosti, ko energijo z rok prenašamo na podplate. Sploh otroci dobijo ogromno koordinacije. Za njih je to resnično super šport," nam je še povedal Možina.

 

Ne spreglejte